Ξεκινά η διαδικασία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου αναβάθμισης και επέκτασης των υποδομών μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στην Πάρο

Σύνδεση της ΕΕΛ Μάρπησσας με Λεύκες και Κώστο

  • Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021 - 06:19

Στα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Πάρου, βρίσκεται πλέον το ποσό των 7.220.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο πνοής, για τη διαχείριση των λυμάτων στην Πάρο.

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε κατά την τελευταία συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πάρου, εγκρίθηκε η αποδοχή της χρηματοδότησης ύψους άνω των επτά εκατομμυρίων ευρώ, για το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των οικισμών Λεύκες – Κώστος και επέκταση της δυναμικότητας και εκσυγχρονισμό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Μάρπησσας».

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού, την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Η χρηματοδότηση του έργου, όπως και σε όλα τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα του ΥΠ.Ε.Σ, πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου.

Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών λυμάτων, που περιλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά των λυμάτων από τους οικισμούς μεταξύ των Λευκών και της Κώστου, καθώς και την επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της ΕΕΛ Μάρπησσας, αποτελείται από πέντε υποέργα και συγκεκριμένα:

  1. Συλλογή και μεταφορά των λυμάτων των οικισμών Λεύκες και Κώστου του Δήμου Πάρου. Στο υποέργο περιλαμβάνεται η σύνδεση των τοπικών δικτύων των δύο οικισμών τα οποία προς το παρόν απορρίπτονται σε χειμάρρους, με την ΕΕΛ της Μάρπησσας.
  2. Επέκταση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός της ΕΕΛ Μάρπησσας. Στο δεύτερο υποέργο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της μονάδας και ο εξοπλισμός της με σύγχρονα συστήματα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τα λύματα των δύο οικισμών μετά τη δημιουργία του νέου δικτύου.
  3. Δαπάνες αρχαιολογικής υπηρεσίας και μετατόπισης δικτύων κοινής ωφέλειας.
  4. Δαπάνες μετατόπισης ΟΚΩ
  5. Δαπάνη διοικητικού κόστους υποστήριξης της ΔΕΥΑ Πάρου από τη ΔΕΠΑΝ κατόπιν σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.

Το μεγάλο αυτό έργο αναμένεται να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αποχέτευση ακαθάρτων των οικισμών Λευκών και Κώστου η οποία σήμερα είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη καθώς τα λύματα καταλήγουν ανεξέλεγκτα, ενώ υπάρχει σε λειτουργία Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Μάρπησσα η οποία με την επέκταση της δυναμικότητας της θα δεχθεί τα ανωτέρω λύματα εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος. Η δε λειτουργικότητα διασφαλίζεται, καθώς πρόκειται για υποδομή δικτύου αποχέτευσης το οποίο θα συνδεθεί σε υφιστάμενα συστήματα (Ε.Ε.Λ. Μάρπησσας) που βρίσκεται σε λειτουργία.

Στο πλαίσιο της κατασκευής των νέων δικτύων αποχέτευσης σε Λεύκες και Κώστο, προβλέπονται τα έργα δημιουργίας των δύο τοπικών δικτύων αποχέτευσης, η τοποθέτηση αγωγών μεταφοράς λυμάτων, η τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς από το σημείο σύνδεσης των αγωγών των δύο οικισμών, έργα αντιστήριξης, φρεάτια, καθώς και η τοποθέτηση των οικιακών συνδέσεων.

Για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της Μάρπησσας, αναμένεται η δομή να αποκτήσει ικανότητα υποστήριξης ακόμη 5.000 κατοίκων.

Τα έργα συνολικής παροχής σχεδιασμού πάνω από 3.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:

  • Σύστημα προεπεξεργασίας για το σύνολο της παροχής
  • Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων
  • Μέτρηση παροχής
  • Δεξαμενές αερισμού, απονιτροποίησης, καθίζησης και αντιλοστάσιο ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος για τα έργα επέκτασης
  • Προσθήκη φυσητήρων και προέκταση του σχετικού κτηρίου
  • Σύστημα απόσμησης
  • Φίλτρανση και απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία για μέρος της επεξεργασμένης παροχής προς άρδευση του παρακείμενου λόφου του Αγίου Αντωνίου
  • Έργα διάθεσης στη θάλασς, που περιλαμβάνουν χερσαίο τήμα αγωγού διάθεσης με φρεάτια, φρεάτιο φόρτισης και υποθαλάσσιο αγωγό με διαχυτήρα
  • Κατασκευή κτηρίου υποσταθμού
  • Συμπλήρωση των δικτύων σωληνώσεων, στραγγιδίων, βιομηχανικού νερού, ύδρευσης
  • Συμπλήρωση βοηθητικού και εργαστηριακού εξοπλισμού,
  • Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και οδοποιίας
  • Κατασκευή νέων γραμμών βιολογικού αντιδραστήρα
  • Κατασκευή άλλης μίας δεξαμενής καθίζησης
  • Κατασκευή νέου αντλιοστασίου ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος

Σημαντική συνδρομή της ΔΕΥΑ Πάρου από την ΔΕΠΑΝ

Για την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πάρου είχε εγκρίνει ομόφωνα την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), καθώς όπως είχε σημειωθεί, παρ’ ότι ο φορέας διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία και καλύπτει τις απαιτήσεις για την εκτίμηση της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως δικαιούχου του προς υλοποίηση έργου, κατά το ίδιο διάστημα είχε προγραμματίσει και προχωρούσε στην υλοποίηση αρκετών ακόμη έργων, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η συνδρομή των υπηρεσιών του ΔΕΠΑΝ για την ορθή και ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου.

 Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, η οποία όπως προαναφέρθηκε καλύπτεται οικονομικά από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, η ΔΕΠΑΝ έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ενδεικτικά, στις παρακάτω ενέργειες:

- Οργάνωση και σχεδιασμό υλοποίησης

- Σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης για την ένταξη της στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Άξονας Προτεραιότητας «Περιβάλλον» με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων»

- Σύνταξη ή/ και επικαιροποίηση διακηρύξεων - Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων

- Υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τους αναδόχους, οι οποίες συνυπογράφονται από τον Κύριο του Έργου, εφόσον οι υπηρεσίες τιμολογούνται σε αυτόν

- Σύνταξη και υποβολή τεχνικών δελτίων υποέργων

- Διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου

- Παρακολούθηση χρηματορροών και υποστήριξη του Κυρίου του Έργου στην εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού του Έργου

- Παραλαβή του Έργου στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή)

- Παράδοση του Έργου σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση (ολοκληρωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο).