Απολογισμός λιμενικών έργων και έργων προστασίας των ακτών για τα έτη 2020 – 2021 του Δήμου Πάρου

Μέριμνα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών σε όλο το νησί

Τον απολογισμό των λιμενικών έργων και των έργων για την προστασία των ακτών, που υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν, εντός της περιόδου 2020-2021, δημοσιοποίησε ο Δήμος Πάρου.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε σχετικά με τη δημοσιοποίηση του απολογισμού σε ηλεκτρονική μορφή, πως «σκοπός μας είναι η καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών για το έργο μας, με έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, για μια εποικοδομητική κριτική για τη βελτίωση της ζωής στο νησί μας. Είμαστε πάντα ανοικτοί στην κριτική, γιατί θεωρούμε ότι αυτό θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς. Θα συνεχίσουμε τη γόνιμη επικοινωνία με τους δημότες και τους επαγγελματίες της πόλης γιατί πιστεύουμε ότι βελτιώνει τη σχέση ανάμεσα στο Δήμο και στον πολίτη».

Το φυλλάδιο περιέχει αναλυτικά τα τεχνικά έργα λιμένων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2020, τα τεχνικά έργα που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και παραλαβής εντός του 2021-2022, αλλά και λοιπά προγραμματιζόμενα τεχνικά έργα λιμένων με πλήρη ωριμότητα. Επιπλέον, με κατηγοριοποίηση ανάλογα με το στάδιο ολοκλήρωσης αναφορά υπάρχει και για τις μελέτες που υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και σχεδιάζονται, τόσο σε επίπεδο τεχνικών έργων, όσο και στο πλαίσιο των μελετών για την προστασία των ακτών από διάβρωση και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων παράκτιων πρανών.

Παρακάτω, παρατίθενται ενδεικτικά τα έργα τα οποία αναφέρονται στον σχετικό απολογισμό, ενώ ολόκληρο το ενημερωτικό φυλλάδιο μπορείτε να το δείτε ή να το κατεβάσετε, στον σύνδεσμο παρακάτω.

Τεχνικά έργα

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης από πλευράς του Δήμου Πάρου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου και όσον αφορά στα έργα που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2020, σημειώνεται το έργο επισκευής και συντήρησης των υφιστάμενων στεγάστρων επιβατών στον λιμένα της Παροικιάς, καθώς και η επισκευή των σπηλαιώσεων στην προβλήτα «Βίντσι» του λιμένα της Πάρου, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

Στα έργα, τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης/παραλαβής εντός του 2021, αναφέρονται η προμήθεια ιστών φωτισμού στο λιμένα Πάρου, η προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών βάσεων χερσαίων φάρων στα αλιευτικά καταφύγια, η προμήθεια ανταλλακτικών pillars λιμενικών καταφυγίων κλπ.

Με προϋπολογισμό σύμβασης κατασκευής ύψους 252.577 ευρώ από ίδιους πόρους του ΔΛΤΠ-Α, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου Παροικιάς, στο οποίο προβλέπεται η επισκευή και υποστύλωση του κρηπιδώματος του καταφυγίου, με στόχο την αποκατάσταση των εκτεταμένων σπηλαιώσεων και των βλαβών που εμφάνιζε.

Με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ύψους 68.200 ευρώ, δημοπρατήθηκε και υλοποιήθηκε το έργο διαμόρφωσης διαδρόμου διέλευσης πεζών και ΑμεΑ στη χερσαία ζώνη λιμένα Πάρου, για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών από το λιμένα προς το σταθμό ΚΤΕΛ και αντίστροφα, αλλά και κατ’ επέκταση από και προς τη δυτική παραλιακή ζώνη του οικισμού της Παροικιάς, όπου υπάρχει ήδη διαμορφωμένος πεζόδρομος.

Παράλληλα, σε φάση ολοκλήρωσης εντός του επόμενου διαστήματος βρίσκεται και το έργο ανάπλασης του χερσαίου χώρου στο αλιευτικό καταφύγιο του Αμεπλά της Νάουσας, με παράλληλη ενίσχυση του λιμενοβραχίονα. Το έργο έχει στόχο την αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα για τη διακοπή της συνεχιζόμενης αποδόμησης από την κυματική δράση, αλλά και η αποκατάσταση του χερσαίου χώρου με οδοστρωσία και διαμόρφωση δαπέδου κυκλοφορίας. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 1,07 εκ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου του Υπ. Ανάπτυξης.

Με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου, άνω των 2,5 εκ. ευρώ, υλοποιείται και το έργο λειτουργίας, βελτίωσης και επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου Αλυκής. Οι τεχνικές παρεμβάσεις που εκτελούνται αφορούν κυρίως στην επέκταση του προσήνεμου μόλου και των μετώπων πρόσδεσης σκαφών, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας ελλιμενισμού, για τουλάχιστον 105 σκάφη διαφόρων κατηγοριών και διαστάσεων, με μήκος σκαφών από 8 μ. έως και μεγαλύτερο από 20 μ., την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας, καθώς και στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου. Οι συμβατικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, εκτός από την προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών, για τις οποίες αναμένεται η συμπληρωματική μελέτη και τις εργασίες ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφωτισμού του έργου.

Δρομολογημένα και σχεδιαζόμενα έργα

Με ορίζοντα εκτέλεσης ή υλοποίησης εντός του 2022, στον απολογισμό αναφέρονται τα έργα προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας, όπου περιλαμβάνονται συμπληρωματικά έργα επέκτασης για τη βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού σκαφών, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και ανατεθεί σε ανάδοχο, με προϋπολογισμό 2,08 εκ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Αλιεία & Θάλασσα του ΕΣΠΑ.

Από το ίδιο πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με 2,13 εκ. ευρώ και το έργο αποκατάστασης, βελτίωσης της θωράκισης του προσήνεμου μόλου στο αλιευτικό καταφύγιο στο Πίσω Λιβάδι της Μάρπησσας και ανακατασκευής του χερσαίου χώρου, για το οποίο επίσης έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και η ανάθεσή του.

Στα λοιπά προγραμματιζόμενα τεχνικά έργα λιμένων, που διαθέτουν πλήρη ωριμότητα, αναφέρεται η προμήθεια και τοποθέτηση προσκρουστήρων υψηλής ενέργειας στις θέσεις πρυμνοδέτησης των συμβατικών πλοίων της ακτοπλοΐας στον λιμένα Πάρου και συγκεκριμένα τόσο στην παλαιά, κεντρική προβλήτα, όσο και στη νέα, δυτική προβλήτα.

Ολοκληρωμένες και προς ολοκλήρωση μελέτες μέσα στο 2021

Στις ολοκληρωμένες μελέτες του έτους 2021, περιλαμβάνονται η μελέτη συμμόρφωσης του τεχνικού σχεδιασμού των έργων ανάπλασης για το αλιευτικό καταφύγιο Αμπελά, αλλά και η σύνταξη Κανονιστικών Σχεδίων Λειτουργίας των λιμενικών εγκαταστάσεων στα αλιευτικά καταφύγια Αλυκής, Παροικιάς, Νάουσας, Αμπελά, Πίσω Λιβαδιού και Αντιπάρου.

Σε φάση εξέλιξης ή ολοκλήρωσης, βρίσκεται το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan ) του λιμένα της Παροικιάς, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και στα δύο στάδιά του, έχει περάσει από ΕΣΑΛ, ενώ θα επανυποβληθεί μετά από τις απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις που κατέδειξε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΝΑΝΠ.

Επίσης, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, με συνολικό προϋπολογισμό 586.111 ευρώ η μελέτη για τη διερεύνηση της χωροθέτησης νέου επιβατικού λιμένα στην Πάρο, για την υλοποίηση της οποίας έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ).

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η μελέτη για την κατασκευή νέων αιθουσών αναμονής επιβατών και τη διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο λιμένα της Παροικιάς, που αφορά στην κατασκευή επιβατικού λιμενικού σταθμού, εξωτερικών στεγασμένων χώρων, αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Σε φάση ανάθεσης της οριστικής μελέτης βρίσκεται το έργο ανακατασκευής και λειτουργικής αναβάθμισης των κρηπιδωμάτων του υπήνεμου μόλου του αλιευτικού καταφυγίου Νάουσας.

Επίσης σε φάση ανάθεσης της οριστικής μελέτης, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, βρίσκεται και η μελέτη για τον νέο εμπορικό λιμένα της Πάρου, στη θέση Καμινάκι της Κοινότητας Μάρπησσας.

Οι συμπληρωματικές μελέτες, που αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας από τον κυματισμό και την προστασία και ανάπλαση της παραλίας, για το αλιευτικό καταφύγιο Αλυκής, έχουν ανατεθεί σε μελετητή και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους, όπως επίσης και η μελέτη για την προστασία από τον κυματισμό της παραλιακής δημοτικής οδού του οικισμού της Πούντας.

Στη φάση της σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βρίσκεται και η μελέτη για την κατασκευή και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για το Υδατοδρόμιο της Πάρου.

Προστασία των ακτών

Αίτηση χρηματοδότησης, ύψους 1,3 εκ. ευρώ, έχει υποβληθεί σε πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών, για την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου «Μέτρα αντιμετώπισης κατολισθήσεων παράκτιων πρανών και προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο και στις παράκτιες ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αμπελά», όπως επίσης η ίδια ακριβώς μελέτη, αλλά και για την περιοχή του οικισμού Δρυού.

Στο στάδιο της σύνταξης της προμελέτης βρίσκονται η ακτομηχανικές προμελέτες και ο λειτουργικός σχεδιασμός έργων προστασίας των ακτών έναντι διάβρωσης και κατολίσθησης παράκτιων πρανών, για την περιοχή Αρύακας της Κοινότητας Κώστου και της περιοχής του Πίσω Λιβαδιού (ακτή Αγ. Νικολάου) της Κοινότητας Μάρπησσας.

 

Σχετικά αρχεία: