Τον απολογισμό των έργων υποδομής σε ύδρευση και αποχέτευση για το διάστημα 2020-2021 μέσω της ΔΕΥΑΠ δημοσίευσε ο Δήμος Πάρου

Τεχνικό πρόγραμμα ύψους 38 εκ. ευρώ για τη ΔΕΥΑ Πάρου

  • Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022 - 06:18

Με την βελτίωση των υποδομών και στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των μόνιμων κατοίκων της Πάρου, όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της κάθε χρόνο, στις προτεραιότητες του Δήμου, δημοσιεύτηκε ο απολογισμός των έργων που πραγματοποιήθηκε μέσω της ΔΕΥΑ Πάρου, στο διάστημα 2020-2021.

Όπως αποδείχτηκε μέσα στο φετινό καλοκαίρι, που ο συνδυασμός των τραγικών τεράστιων πυρκαγιών στη χώρα και του αποπνικτικού καύσωνα, σε συνάρτηση και με την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας στα νησιά, η βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών σε ύδρευση και αποχέτευση, κρίνεται απαραίτητη για την καλή εξυπηρέτηση, τόσο των μόνιμων κατοίκων και της τοπικής επιχειρηματικότητας, όσο και του τεράστιου αριθμού των καλοκαιρινών επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑ Πάρου, δημοσίευσε τον απολογισμό των έργων υποδομής που ολοκληρώθηκαν, αλλά και βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης μέσα στο διάστημα των δύο προηγούμενων ετών.

«Αποδεικνύεται η αναπτυξιακή δυναμική της ΔΕΥΑΠ»

Στο μήνυμά του, που συνοδεύει τον απολογισμό της ΔΕΥΑΠ, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, επισημαίνει, πως «Μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της οικονομικές δυνατότητες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Πάρου (Τιμολογιακή Πολιτική) καθώς και τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η κοινωνία, συντάσσεται παράλληλα το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός τους 2022. Στόχος αποτελεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με το χαμηλότερο κόστος, η συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής προς όφελος χιλιάδων οικογενειών και η ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Επιχείρησης ως ΝΠΙΔ Ειδικού Σκοπού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «η ΔΕΥΑ Πάρου υλοποιεί τη συγκεκριμένη περίοδο, ένα μεγαλόπνοο επιχειρησιακό πρόγραμμα τόσο σε επίπεδο ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Δήμων. Με βάση έναν κεντρικό υποστηρικτικό σχεδιασμό που συνδυάζει το όραμα με την ουσία, σπουδαία έργα υποδομής που εξελίσσονται μέσω της ΔΕΥΑΠ θωρακίζουν τον Δήμο μετατρέποντας τον σε έναν σύγχρονο προορισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κάνοντας πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος της ΔΕΥΑ Πάρου ξεπερνάει τα 38.000.000 ευρώ».

Όπως τονίζει κλείνοντας ο κ. Κωβαίος, «ο παρών απολογισμός, αλλά και προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά, αποδεικνύουν την αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ΔΕΥΑ Πάρου, η οποία πηγάζει εξάλλου από τα στελέχη της Επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα. Μία δυναμική, η οποία συμπαρασύρει, προς τη θετική κατεύθυνση ολόκληρο το Δήμο».

Ολοκληρωμένα και προς ολοκλήρωση έργα

Το πρώτο έργο με το οποίο ξεκινά ο απολογισμός των έργων ύδρευσης, αφορά στη σύνδεση της αφαλάτωσης του Παρασπόρου με τη δεξαμενή της Παροικιάς, προϋπολογισμού 1,25 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Το 2020 υπεγράφη η σύμβαση για το έργο και ξεκίνησε η υλοποίησή του αρχές του 2021. Παράλληλα με αυτό δρομολογήθηκαν και άλλα έργα, όπως η τοποθέτηση οπτικής ίνας στο ίδιο όρυγμα, αλλά και η κατασκευή αποχέτευσης σε μεγάλο τμήμα του Περιφερειακού, με πόρους της ΔΕΥΑΠ. Αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι τέλους Φεβρουαρίου και η αποκατάσταση του οδοστρώματος πριν το καλοκαίρι.

Το 2020 ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και υπεγράφη η σύμβαση για το έργο αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου Αστέρα, προϋπολογισμού 385.000 ευρώ από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΠ. Η υλοποίησή του έργου ξεκίνησε αρχές του 2021 και ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ενώ ήδη από το καλοκαίρι δόθηκε σε μερική λειτουργία. Παράλληλα, έγινε με αυτεπιστασία από την ΤΥ της ΔΕΥΑΠ η αντικατάσταση κάποιων ακόμη, ελαττωματικών τμημάτων δικτύου στην περιοχή, μήκους τουλάχιστον 2.000 μέτρων. Από την μείωση των απωλειών, αναμένεται να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 20.000 κυβικά ετησίως.

Με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΠ, ύψους σχεδόν 1 εκ. ευρώ, υλοποιήθηκε πλήθος έργων με αυτεπιστασία, για επέκταση δικτύων ύδρευσης προς νέους καταναλωτές ή αντικατάσταση ελαττωματικών αγωγών. Το συνολικό μήκος των νέων εγκατεστημένων αγωγών για το 2021 ξεπερνάει τα 15 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αγορά δύο εκτάσεων, για την κατασκευή δεξαμενών (Μαράθι) και την εγκατάσταση αφαλάτωσης και φωτοβολταϊκού σταθμού (Κρωτήρι), ενώ υλοποιήθηκε και προμήθεια ενός νέου υδροφόρου οχήματος, που χρησιμοποιείται στις καθημερινές εργασίες της ΔΕΥΑΠ.

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους σχεδόν 1,9 εκ. ευρώ υλοποιείται αυτή τη στιγμή το έργο αντικατάστασης του κεντρικού δικτύου μεταφοράς από Αγ. Υπακοή προς Παροικιά. Η παρούσα πράξη αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος κεντρικού δικτύου μεταφοράς ύδατος από τη δεξαμενή στη θέση Αγ.Υπακοή, στον Κώστο έως την δεξαμενή στη θέση Αγ. Ανάργυροι στην Παροικιά. Με την αντικατάσταση του δικτύου θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραπάνω περιοχών, θα λυθεί το πρόβλημα ανεπάρκειας πίεσης και παροχής στις περιοχές Έλυτας και Πυργάκι και θα εξοικονομηθεί μεγάλη ποσότητα ύδατος.

Στο 50% της εκτέλεσής του βρίσκεται και το έργο εγκατάστασης ψηφιακών υδρομετρητών και συστημάτων συνεχούς ελέγχου της ποιότητας νερού, προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και τη ΔΕΥΑΠ, με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται εντός του 2022.

Τέλος, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και το έργο αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου Δρυού, ύψους 275 χιλ. ευρώ από πόρους της ΔΕΥΑΠ.

Όσον αφορά στα τεχνικά έργα που προγραμματίζεται να εκτελεστούν τα επόμενα έτη, η ΔΕΥΑΠ αναφέρει τα έργα κατασκευής δικτύου Κώστου – Λευκών (3,5 εκ.), αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Παροικιάς (3,5 εκ. ευρώ), προμήθειας και εγκατάστασης νέων δεξαμενών (600 χιλ.), προμήθειας νέας μονάδας αφαλάτωσης στο Κρωτήρι (4,5 εκ), αντικατάστασης δικτύου μεταφοράς από Μάρπησσα προς Άσπρο Χωριό (2,5 εκ.), κατασκευής νέου δικτύου ύδρευσης για διασύνδεση Αλυκής – Αγκαιριάς με την αφαλάτωση Παρασπόρου (950 χιλ), αντικατάστασης του δικτύου αμιάντου Αγκαιριάς και κατασκευή δικτύου προς Τρυπητή (1,35 εκ.), κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού πάρκου (500 χιλ) και τέλος προμήθειας και εγκατάστασης ευφυούς συστήματος ελέγχου αντλιοστασίων, η/μ εγκαταστάσεων και διαχείριση ενέργειας (2,3 εκ.).

Στον τομέα της αποχέτευσης, αναφορά γίνεται στο έργο αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Παροικιάς, προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο και ίδιους πόρους, το οποίο μετά την κατασκευή νέου κτηρίου και την εγκατάσταση του συνόλου του εξοπλισμού έχει παραδοθεί προς χρήση.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ πάνω από 15 μικρά έργα για επεκτάσεις του δικτύου αποχέτευσης προς νέους καταναλωτές, συνολικού μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα αποχέτευσης που προγραμματίζονται για τα επόμενα έτη, συγκαταλέγονται η αναβάθμιση του υφιστάμενου και η επέκταση του ΒΙΟΚΑ Μάρπησσας (3,22 εκ), η αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ Νάουσας με τριτοβάθμια επεξεργασία νερού και σύνδεση με το δίκτυο ΤΟΕΒ (3,99 εκ) και η αποχέτευση Αλυκής – Αγκαιριάς, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο μελετών.

Μελέτες ανά στάδιο υλοποίησης

Στο πλαίσιο του απολογισμού, σημειώνεται πως υλοποιήθηκε και παραδόθηκε στην ΤΥ του Δήμου Πάρου μελέτη για κατασκευή έξυπνου δικτύου παρακολούθησης των κάδων, διαχείρισης του στόλου καθαριότητας και συλλογής δεδομένων των ψηφιακών υδρομέτρων, η οποία κατατέθηκε προς υλοποίηση στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», ενώ έχει  ολοκληρωθεί η μελέτη για το έργο προϋπολογισμού 2.150.000€ και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Αναμένεται να υποβληθεί σε μελλοντική σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η μελέτη για τον έλεγχο, καθορισμό και επισκευή εισροών αποχετευτικών αγωγών και τον πλήρη καθαρισμό των αντλιοστασίων λυμάτων, η μελέτη κατασκευής δικτύου άρδευσης, καθώς και οι μελέτες για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες εκτάσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, δίπλα σε μονάδες αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού, για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων σε ρεύμα.

Λοιπές δράσεις

Αναλυτική αναφορά γίνεται στις μελέτες της ΔΕΥΑΠ για όλα τα παραπάνω έργα και όχι μόνο, που εκπονήθηκαν από την τεχνική της υπηρεσία, καθώς και όλα τα μικρά τεχνικά έργα που ανέλαβε με ίδιους πόρους (συνολικά 825.000 ευρώ) η Επιχείρηση.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως έγινε προμήθεια έξι νέων επαγγελματικών οχημάτων με εξειδικευμένο εξοπλισμό (200 χιλ. ευρώ), η προμήθεια ενός νέου οχήματος για την τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ, η εγκατάσταση και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού πρατηρίου καυσίμων εργοταξιακού τύπου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΠ και η υλοποίηση αναδάσωσης του λόφου του Αγ. Αντωνίου, σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και ιδιώτες.

Σχετικά αρχεία: