Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στη Σαντορίνη, ζήτησε η μείζων μειοψηφία από τον Πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ

«Αυτοπεποίθηση από την ανταπόκριση του κόσμου»

Ερωτηματικά προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Αθλητικού Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Οργανισμού Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ), σχετικά με τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, απηύθυνε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο οποίος και έδωσε τις σχετικές απαντήσεις.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και δεδομένου, ότι μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση δεν είχε δοθεί η ευκαιρία στους δημοτικούς συμβούλους να απευθύνουν ερωτήματα προς τους αιρετούς και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, καθώς εντός του 2022 είχαν προηγηθεί μόνον ειδικές συνεδριάσεις, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του οργάνου, η μείζων μειοψηφία ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό και συγκεκριμένα, όσον αφορά στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, στα έσοδα, αλλά και στον τρόπο είσπραξής τους.

Τις απαντήσεις  σχετικά με το θέμα, ανέλαβε να δώσει ο πρόεδρος του ΔΑΠΠΟΣ, κ. Βασίλης Αλαφούζος.

«Θύμισε περισσότερο λούνα παρκ»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Ζώρζος, μεταξύ άλλων ερωτημάτων που απηύθυνε, ζήτησε να θέσει και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, που διοργανώθηκε στη Σαντορίνη, στις εγκαταστάσεις του ΔΑΠΠΟΣ καθ’ όλη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, «το Χριστουγεννιάτικο Χωριό έγινε, όπως είχε γίνει παλαιότερα στον χώρο των ταξί, στο χώρο του ΚΤΕΛ, αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΔΑΠΠΟΣ», ωστόσο όπως υποστήριξε όφειλαν να απαντηθούν κάποια ερωτήματα.

Ο κ. Ζώρζος ζήτησε να διευκρινιστεί, ποιος εισέπραττε τα χρήματα από τα τέσσερα παιχνίδια, τα οποία μίσθωσε ο οργανισμός, μάλιστα έναντι 30.000 ευρώ, πέραν των όσων είχαν αυτοματοποιημένο σύστημα πληρωμής.

Επιπλέον, ζήτησε ενημέρωση, όσον αφορά στις άδειες με τις οποίες λειτούργησαν τα κιόσκια υγειονομικού ενδιαφέροντος που στήθηκαν στο πλαίσιο του Χωριού, αλλά και ποια ήταν τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας τα οποία τηρήθηκαν.

Τέλος, ο ίδιος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα συνολικά έσοδα και έξοδα του ΔΑΠΠΟΣ μέσα από τη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού.

Επιπλέον, ο κ. Ζώρζος σχολίασε, ότι η επίσκεψη στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό κόστισε ακριβά για τους γονείς, καθώς όπως υποστήριξε «κανένας γονιός δεν πήγε που να μη δώσει τουλάχιστον 30 ευρώ», καταλήγοντας πως η διοργάνωση «θύμισε περισσότερο λούνα παρκ, και λιγότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό».

Με την παραδοχή, πως είναι απαραίτητες τέτοιου τύπου διοργανώσεις, προκειμένου τα παιδιά να χαίρονται τις γιορτινές ημέρες, ο κ. Ζώρζος ολοκλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «λέμε ναι στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, αλλά λέμε ότι ίσως θα πρέπει να υπάρχει μία λίγο διαφορετική αντιμετώπιση».

«Η φετινή διοργάνωση ουδεμία σχέση είχε με αυτές της δικής σας διοίκησης»

Απαντώντας στα περισσότερα από τα ερωτηματικά του κ. Ζώρζου, ο πρόεδρος του ΔΑΠΠΟΣ άνοιξε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας, πως «με εκπλήσσουν και με σταναχωρούν παράλληλα τα ερωτήματά σας, διότι αυτά έρχονται 35 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης και γιατί έρχονται αυτά τα ερωτήματα, ενώ ήταν εμφανής η απουσία η δική σας, αλλά και των μελών της Θηραϊκής Πολιτείας [σ.σ. της παράταξης του κ. Ζώρζου] από τη διοργάνωση και άρα δεν έχετε ιδία άποψη. Με λυπεί το γεγονός ότι δεν ήλθατε, όπως και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όμως κατανοώ. Κατανοώ ότι μετά από κάποια πρώτη αμηχανία, ίσως να πρέπει να γίνει αντιπολίτευση και πάνω σε αυτό το θέμα. Έχετε όμως το θεσμικό δικαίωμα να με ρωτήσετε και εγώ έχω τη θεσμική υποχρέωση να απαντήσω».

Στα επιμέρους ερωτήματα, ο κ. Αλαφούζος ξεκίνησε από το ερώτημα περί των εισπράξεων, διευκρινίζοντας πως το ταμείο του Χριστουγεννιάτικου Χωριού διαχειρίζονταν ο ίδιος ο πρόεδρος, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία βρίσκονταν στο ταμείο.  Όπως εξήγησε, «η δε παραλαβή των εσόδων έγινε από τριμελή επιτροπή, που όρισε σύμφωνα με το νόμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΑΠΠΟΣ και είναι όλα καταχωρημένα και αναρτημένα».

Όσον αφορά στα περίπτερα (κιόσκια) υγειονομικού ενδιαφέροντος που στήθηκαν στο Χωριό, ο κ. Αλαφούζος κατέστησε σαφές πως «η αρμοδιότητα του ΔΑΠΠΟΣ σταματούσε στην πρόσκληση των ενδιαφερομένων και στην υπογραφή των συμβάσεων. Τώρα, οι υποχρεώσεις που είχαν εκείνοι απέναντι στο φορολογικό τους σκέλος είτε το υγειονομικό, αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις».

Απαντήσεις έδωσε και σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα. Ο κ. Αλαφούζος υποστήριξε, απευθυνόμενος προς τον κ. Ζώρζο, πως «αν μας είχατε κάνει την τιμή να μας επισκεφτείτε, θα ακούγατε με τα αυτιά σας, τόσο εμένα, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου να κάνουν συστάσεις από τα μεγάφωνα της διοργάνωσης, καθώς εφαρμόζονταν όλα τα μέτρα που όριζε η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 6ης Δεκεμβρίου 2021 και αφορούσε αποκλειστικά στην λειτουργία των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τον τρόπο που εφαρμόστηκαν τα μέτρα, καθώς ουδεμία συσχέτιση υπήρξε ποτέ μεταξύ της λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού με κάποια διασπορά κρουσμάτων», επικαλούμενος και την επικαιρότητα των ημερών εκείνων στα ΜΜΕ, όπου ουδεμία αναφορά έγινε περί του Χριστουγεννιάτικου Χωριού.

Τέλος, ο ίδιος απάντησε και στην παρατήρηση του κ. Ζώρζου, όσον αφορά το κόστος των παιχνιδιών. «Έχουμε κάνει σχετική έρευνα και όλοι μας έχουμε ταξιδέψει σε ανάλογα θεματικά πάρκα. Πρέπει να σας πω ότι ήταν από τις χαμηλότερες τιμές που υπάρχουν στην Ελλάδα αναλογικά με το κάθε παιχνίδι», τόνισε.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΔΑΠΠΟΣ κατέληξε, ότι «σίγουρα πρέπει να πούμε, ότι ένα θεματικό πάρκο που τόσο έλειπε από το νησί επανήλθε. Έχω την αυτοπεποίθηση από την ανταπόκριση που είχε ο κόσμος, ότι η φετινή διοργάνωση ουδεμία σχέση είχε με τις προσπάθειες της δικής σας διοίκησης. Έχω την αυτοπεποίθηση να το λέω αυτό», ενώ δήλωσε στη διάθεση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, προκειμένου στην επόμενη διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, που όπως υποστήριξε αποτελεί αίτημα πάρα πολλών πολιτών της Σαντορίνης, ώστε να δεχτεί ιδέες και προτάσεις.

Στην σημείωση του κ. Ζώρζου, πως δεν απαντήθηκε το σκέλος της ερώτησης που αφορά στα έσοδα και τα έξοδα του ΔΑΠΠΟΣ από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, ο κ. Αλαφούζος επέμεινε πως τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και αναρτημένα, ωστόσο και ο Πρόεδρος σημείωσε πως θα απαντηθεί και γραπτώς προς τον επικεφαλής της παράταξης, προκειμένου να ενημερωθεί.

Ετικέτες: