Ο Δήμος Μυκόνου, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της θερινής σεζόν, διακόπτει τις εργασίες στην περιοχή των ανεμόμυλων της Χώρας

Παύση στο έργο ανάπλασης των ανεμόμυλων λόγω σεζόν

Έχοντας ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών ροών, που μάλιστα για το 2022 προβλέπονται αυξημένες, να αγγίζουν ή ίσως και να ξεπερνούν τα μεγέθη του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε να διακόψει για τρεις μήνες τις εργασίες του έργου ανάπλασης της περιοχής των Ανεμόμυλων στη Χώρα.

Με το βλέμμα στην τουριστική σεζόν, που μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει να ανοίγει για τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού και όχι μόνο, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, λαμβάνοντας υπόψιν την κομβική τοποθεσία των ανεμόμυλων της Χώρας Μυκόνου, αποφάσισε την τρίμηνη διακοπή των εργασιών για το έργο.

Μέριμνα για τη διατήρηση της προσβασιμότητας

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς το Σώμα, οι εμβληματικοί ανεμόμυλοι και ο περιβάλλων χώρος, αποτελούν περιοχή ιδιαίτερης σημασίας και ενδιαφέροντος καθώς οι Ανεμόμυλοι έχουν χαρακτηρισθεί ως Νεώτερα (Ιστορικά) Μνημεία που χρήζουν προστασίας και διατήρησης.

Στη δε Χώρα του νησιού (πόλη της Μυκόνου) που αποτελεί το ορμητήριο για ν ́ ανακαλύψει κανείς, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ή άλλα μέσα και τις υπόλοιπες ομορφιές της Μυκόνου, τη γραφική ενδοχώρα και τις πεντακάθαρες παραλίες της, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι, δεδομένου του πλήθους των επισκεπτών που συγκεντρώνονται κατά τη θερινή περίοδο, θα προκληθούν προβλήματα πρόσβασης.

Η έναρξη των εργασιών θα δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία της Χώρας Μυκόνου, σε κάποιες περιπτώσεις θα την απέτρεπε (καταλύματα, εστιατόρια με αποκλειστική χρήση εξωτερικών χώρων), με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων τους και σε συνέχεια ίσως και την παύση λειτουργίας τους.

Με τις ανωτέρω εργασίες, η περιοχή των Ανεμόμυλων, η οποία αποτελεί μέρος του υπό ανάπλαση έργου αλλά και παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα και πόλο έλξης επισκεπτών, τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού, όσο και των τουριστών κατά τους θερινούς μήνες, θα καταστεί δύσκολο ή και αδύνατο να προσεγγισθεί και θα χάσει μεγάλο αριθμό  επισκεψιμότητας από τους εν λόγω ενδιαφερόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα για διακοπή των εργασιών κατασκευής ενός έργου με διαταγή του φορέα υλοποίησής του, για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, την οποία και αποφάσισε να εφαρμόσει για τη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου.

Οριοθέτηση, οργάνωση και αναβάθμιση του χώρου

Υπενθυμίζεται, ότι το 2021 δημοπρατήθηκε το έργο Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Ανεμόμυλων του Δήμου Μυκόνου, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, με το οποίο προβλέπεται η ανάδειξη των στοιχείων φυσικού κάλλους, η ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας και σημασίας της περιοχής, η πρόσβαση και διαμονή των επισκεπτών στο χώρο, η αναβάθμιση υφιστάμενου χώρου στάθμευσης, η δημιουργία πεζοδρομίων, μονοπατιών, η οριοθέτηση των ήπιων χρήσεων αναψυχής, στάθμευσης και πρασίνου, η διατήρηση και ανάδειξη της αισθητικής, του μνημειακού χαρακτήρα και της φυσικής ομορφιάς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοπρατήθηκε, οι βασικές αρχές του σχεδιασμού που ακολουθείται έχουν ως βασικό ζητούμενη την οριοθέτηση του χώρου στάθμευσης οχημάτων, την ανεμπόδιστη ζώνη διέλευσης των πεζών και την προστασία του συγκροτήματος των Μύλων. Με αυτό τον γνώμονα, οι κυριότερες κατευθυντήριες γραμμές στη μελέτη είναι οι ακόλουθες:

- Διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης, των προσβάσεων πεζών και οχημάτων

- Χώροι στάσης – ξεκούρασης

- Διαμόρφωση άμεσου περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος των Μύλων και χάραξη νέας περιμετρικής περίφραξης

- Διαμόρφωση και σήμανση της εισόδου στη Χώρα

- Ενίσχυση και ενοποίηση της ζώνης πατημένου χώματος.

Η πρόταση ανάπλασης και η χάραξη πορειών, όπως διευκρινίζεται, έχουν ως σχεδιαστική αρχή τις λιτές μορφές και γεωμετρίες, προσαρμοσμένες στο υπάρχον ανάγλυφο του εδάφους. Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, που οι απαιτήσεις τους, λόγω του αυξημένου αριθμού τους, είναι πολύ μεγάλες ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, καθώς και την αισθητική ανάδειξη του τοποσήμου της Μυκόνου, των Μύλων.

Ως εκ τούτου, έχει μελετηθεί η δημιουργία μίας κεντρικής ζώνης – πορείας για την ελεύθερη όδευση των πεζών, της οποίας το πλάτος είναι κυμαινόμενο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη κυκλοφορία τους. Η πορεία θα κατασκευαστεί με το παραδοσιακό πλακόστρωτο τρόπο και θα δημιουργηθεί διαδρομή που θα συνδέει την είσοδο της Χώρας και το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου με τον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό, ανοίγοντας ένα κομμάτι στεριάς προς τη θάλασσα.

Η δημιουργία ενός χώρου αναζωογόνησης στο κέντρο της Μυκόνου, με χώρους ξεκούρασης για επισκέπτες και ντόπιους, επιτυγχάνεται με τη σχεδίαση περιοχών με καθιστικούς πάγκους δύο μορφών.

Για την κάλυψη των αναγκών της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, προβλέπεται μία σαφώς οριοθετημένη περιοχή ως χώρος στάθμευσης και κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των μηχανών με διαφορετικό οπτικά υλικό κατασκευής, αλλά και την κατάλληλη σήμανση οδοστρώματος.

Τέλος, σχετικά με τους χώρους ανάπαυλας, η μελέτη προτείνει τη χρήση καθιστικού χωρίς πλάτη, αλλά και την τοποθέτηση περισσότερων καθιστικών πάγκων, του σχεδιαστή Μηνά, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τοποθέτηση κάδων μικρο-απορριμμάτων, για την εξυπηρέτηση των χρηστών του χώρου, που θα τοποθετηθούν ανά διαστήματα κατά μήκος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών.

Ετικέτες: