Πρόταση χρηματοδότησης από το Δήμο Μυκόνου για την αισθητική αναβάθμιση δύο εμβληματικών κτιρίων της Χώρας Μυκόνου

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση για τα κτίρια Μαύρου και Βοϊνόβιτς

Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, για το έργο «Αισθητική αναβάθμιση όψεων κτιρίων Δήμου Μυκόνου», που περιλαμβάνει και το κτίριο του Δημαρχείου.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα και συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος του αφορά τις εργασίες αναβάθμισης στις όψεις των κτιρίων Μαύρου και Βοϊνόβιτς, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά στην προμήθεια φωτιστικών για την ανάδειξη των σημαντικών αυτών αρχιτεκτονικών πόρων της Χώρας Μυκόνου.

Επιπλέον, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προβλέπει επίσης την κάλυψη με ίδιους πόρους του Δήμου Μυκόνου ποσού ύψους 41.931 ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά του εκτιμώμενου προϋπολογισμού του έργου (209.657 ευρώ) και του ποσού χρηματοδότησης που ορίζει η εν λόγω πρόσκληση (167.725 ευρώ).

Η ιστορική και λειτουργική αξία των δύο κτιρίων

Το έργο, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, αφορά στην αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων δύο κτιρίων του Δήμου Μυκόνου, τα οποία στην υφιστάμενη κατάσταση λειτουργούν από τις Υπηρεσίες και για τις ανάγκες του Δήμου. Στόχος της μελέτης είναι η αποκατάσταση των δύο κτιρίων (οικοδομική, αισθητική) και ο εκσυγχρονισμός τους από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση θα επιτευχθεί και η ανανέωση πολλών δομικών στοιχείων, καθώς από το πέρασμα του χρόνου, έχουν δημιουργηθεί εκτεταμένες φθορές σε ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες.

Τα δύο κτίρια που προβλέπεται να αναβαθμιστούν μέσω των εργασιών που προβλέπονται παρακάτω είναι το κτίριο "του Μαύρου" και το κτίριο Βοϊνόβιτς. Τα δύο κτίρια απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους και βρίσκονται στο κέντρο της Μυκόνου, νότια του παλιού λιμανιού επί του παραλιακού δρόμου. Τα κτίρια βρίσκονται σε εξέχουσα θέση και αποτελούν κομμάτι της εικόνας που αποκτά κάθε επισκέπτης του νησιού.

Το Δημαρχείο (κτίριο Βοϊνόβιτς) είναι ένα κομψό, κλασικίζον διώροφο κτίριο του 1780 με κεραμοσκεπή που κατασκευάστηκε κατά την μετά τα Ορλωφικά περίοδο για να αποτελέσει την έδρα του Ρώσου Γενικού Πρόξενου του Αρχιπελάγους. Δίπλα του, το λιτό και επιβλητικό κτίριο "του Μαύρου" υπήρξε το πρώτο δημόσιο σχολείο της Μυκόνου, που χτίστηκε επί Όθωνα (1859) σε σχέδια του Βαυαρού μηχανικού Βάιλερ, με ευδιάκριτα τα ρομαντικά στοιχεία. Το κτίριο ενωνόταν με μια τοξωτή γέφυρα με το χώρο του μικρού ναού του Αγίου Νικολάου της Καδένας που βρισκόταν πάνω σε νησάκι.

Προβλεπόμενες εργασίες

Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν σχετίζονται κυρίως με την αισθητική αναβάθμιση των όψεων των δύο κτιρίων, καθώς από το πέρασμα του χρόνου έχουν φθαρεί οι επιφάνειες με τα επιχρίσματα, αλλά επίσης και οι ξύλινες επιφάνειες. Ξύλινες επιφάνειες συναντώνται στα κουφώματα των ανοιγμάτων, αλλά και στην κάτω πλευρά του ημιυπαίθριου χώρου στην κεντρική είσοδο του κτιρίου Βοϊνόβιτς. Επίσης θα εκτελεσθούν εργασίες καθαρισμού και οργάνωσης των καλωδίων και των δικτύων ηλεκτρομηχανολογικών που παρατηρούνται σε διάφορα σημεία των όψεων.

Η αισθητική αναβάθμιση των όψεων των δύο κτιρίων θα συνοδεύεται και από τον καθαρισμό από Η/Μ εγκαταστάσεις και δη καλωδιώσεις που έχουν τοποθετηθεί επί των όψεων αυθαίρετα και άναρχα. Ο καθαρισμός θα αφορά την αφαίρεση των καλωδιώσεων και την επανατοποθέτηση τους σε οργανωμένα κανάλια με ελαχιστοποίηση της εμφανούς παρέμβασης επί των όψεων, χωρίς σκάμματα επί των όψεων, πριν την τοποθέτηση του προβλεπόμενου νέου φωτισμού που προμηθεύεται με το Υποέργο 2 της ίδιας πράξης.

Επίσης η στέγαση του κτιρίου Βοϊνόβιτς (βυζαντινή επικεράμωση) παρουσιάζει ελάχιστα προβλήματα χρήζοντα τοπικής συντήρησης και αποκατάστασης, τα οποία και θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του έργου.

Κατάλληλος φωτισμός για την ανάδειξη των κτιρίων – τοπόσημων της Μυκόνου

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος του έργου, ήτοι τον φωτισμό για την ανάδειξη των ανωτέρω κτιρίων, η τεχνική έκθεση προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων στις εξωτερικές πλευρές και τις όψεις των κτιρίων Μαύρου και κτιρίου Βοϊνόβιτς του Δήμου Μυκόνου. Στόχος της προμήθειας είναι η αστική αναζωογόνηση του νησιού και η αισθητική αναβάθμιση των δύο αυτών χαρακτηριστικών κτιρίων για την κοινωνία της Μυκόνου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της μελέτης, παρουσιάζεται ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, που απεικονίζει την υφιστάμενη κατάσταση των δύο κτιρίων κατά τις βραδινές ώρες και αποδεικνύει την έλλειψη αποδοτικού και λειτουργικού φωτισμού.

Η μελέτη τονίζει, πως η σημαντικότητα που αντιπροσωπεύει τα δύο αυτά κτίρια, τα οποία αποτελούν τοπόσημα για την Μύκονο, αλλά και για την λειτουργικότητα των Υπηρεσιών που λειτουργούν εντός αυτών, δεν συνάδει με τις εικόνες εγκατάλειψης που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία και αφορούν την διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

 

Ετικέτες: