Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης Αλυκής – Κάμπου με το δίκτυο αφαλάτωσης

Νέα αναβάθμιση στις υποδομές ύδρευσης της Πάρου

  • Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022 - 06:16

Στο πλαίσιο των μεγάλων έργων αναβάθμισης των βασικών υποδομών του νησιού, η ΔΕΥΑ Πάρου, προκήρυξε τον διαγωνισμό για το έργο «Σύνδεση δικτύου ύδρευσης Αλυκής – Κάμπου με δίκτυο αφαλάτωσης».

Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, στον άξονα προτεραιότητας για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων, με χρηματοδότηση ύψους 950.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός νέου αγωγού μεταφοράς του νερού της μονάδας αφαλάτωσης Παρασπόρου προς την Αλυκή, τον Κάμπο και την ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου. Το νέο δίκτυο, εκτός από τις επεκτάσεις και την εγκατάσταση νέων σωληνώσεων, προβλέπει την αντικατάσταση παλαιών αγωγών επί της επαρχιακής οδού Κάμπου – Αλυκής.

Το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης αποτελείται από αγωγούς PVC, που έχει κατασκευαστεί πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια και πλέον χρήζει αντικατάστασης, καθώς έχει συνεχώς βλάβες και σημαντικές διαρροές νερού. Έτσι, παρ’ όλο που η νέα μονάδα αφαλάτωσης του Παρασπόρου έχει τη δυναμικότητα να τροφοδοτήσει με νερό και την περιοχή της Αλυκής, αυτή τη στιγμή το υφιστάμενο δίκτυο δεν μπορεί να ανταποκριθεί, εξαιτίας των παλαιών αγωγών που είναι πολύ μικρής διατομής και παράλληλα παρουσιάζουν διαρροές.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο νέος αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει με νερό της μονάδας αφαλάτωσης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πρόσφατα, μέσω και της δεξαμενής του Αγίου Αρσενίου, όλη την Αλυκή και την περιοχή του Αεροδρομίου, ενώ θα μπορεί να βοηθήσει και την περιοχή της Αγκαιριάς, εξυπηρετώντας ουσιαστικά όλη τη Δυτική Πάρο.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, που συνοδεύει τα τεύχη του διαγωνισμού της ΔΕΥΑ Πάρου, η κατασκευή του νέου δικτύου κρίνεται απαραίτητη, διότι:

- Ο υφιστάμενος αγωγός παρουσιάζει συνεχώς βλάβες λόγω παλαιότητας και εκτεταμένης έμφραξης από επικαθήσεις, που οφείλονται κυρίως στη σκληρότητα του νερού.

- Λόγω παλαιότητας του αγωγού παρουσιάζονται συνεχώς βλάβες με θραύση σωλήνων και διαρροές, με αποτέλεσμα απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού, για την αποκατάσταση των οποίων συνεπάγεται υψηλό κόστος.

- Η συχνή παρουσία προσωπικού, οχημάτων και υλικών της ΔΕΥΑ επί του συγκεκριμένου κεντρικού οδικού άξονα δημιουργεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

- Ο αγωγός διανομής που θα τοποθετηθεί θα δίνει τη δυνατότητα για επέκταση του δικτύου και ύδρευση περιοχών που μέχρι τώρα δεν είχαν νερό, ενώ θα καλύψει για αρκετά χρόνια τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες.

- Ακόμη και κατά τη διάρκεια βλάβης του αγωγού ή των γεωτρήσεων οι οποίες συμβάλλουν στην υδροδότηση της περιοχής, το δίκτυο αφαλάτωσης θα έχει σίγουρη και συνεχή ύδρευση για όλη τη Δυτική Πάρο.

Ετικέτες: