Η ΔΕΥΑ Πάρου προκήρυξε τον διαγωνισμό

Τηλεμετρικούς υδρομετρητές αποκτά η Αντίπαρος

  • Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022 - 06:17

Η ΔΕΥΑ Πάρου προκήρυξε τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου και ευφυών τηλεμετρικών υδρομετρητών στις υποδομές Ύδρευσης του Δήμου Αντιπάρου.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης” και είναι ύψους 2.232.000,00 €.

Η διασφάλιση παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας όσον αφορά την επάρκεια του πόσιμου νερού όσο και την προστασία της υγείας του καταναλωτή καθιστά επιτακτική την ανάγκη εγκατάστασης ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου και απομακρυσμένου χειρισμού των τμημάτων που αποτελούν το δίκτυο ύδρευσης της Αντιπάρου, όπως αναφέρεται και στην περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης.

Το εν λόγω σύστημα τηλελέγχου και τηλεχειρισμού θα αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), τους δεκαοκτώ (18) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) σε επιλεγμένες θέσεις του Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου, καθώς και τις απαραίτητες διατάξεις για την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ ΤΣΕ και ΚΣΕ. Ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν και 1000 έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης σε τερματικά σημεία του δικτύου ύδρευσης (τελικοί καταναλωτές).

Η εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης με διατάξεις καταγραφής και επικοινωνιακό εξοπλισμό θα προσδώσει στην υπηρεσία σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα κατανάλωσης στις απολήξεις του δικτύου έτσι ώστε να είναι σε θέση να έχει άμεση ενημέρωση για περιπτώσεις θραύσεων, ύπαρξης φερτών ή αέρα στο δίκτυο και γενικά να είναι σε θέση να λαμβάνει πλήρη γνώση της λειτουργίας του εσωτερικού δικτύου (μέχρι την παροχή του κάθε καταναλωτή) αναπτύσσοντας παράλληλα το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτόν.

Με την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του συνολικού προτεινόμενου συστήματος θα ολοκληρωθεί το σύστημα διαχείρισης υδατικών πόρων (ποσοτικά και ποιοτικά) για τo σύνολο του Δήμου Αντιπάρου που σκοπό θα έχει την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού που με τη σημερινή λειτουργία του δικτύου δεν εξασφαλίζεται.

Ανά πάσα στιγμή, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής και συλλογής δεδομένων αναφορικά με τις τιμές των υδραυλικών, ηλεκτρικών και ποιοτικών παραμέτρων του δικτύου ύδρευσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τιμές παροχής και πίεσης σε αγωγούς κατάθλιψης ή τροφοδοσίας, τιμές στάθμης δεξαμενών, τιμές καταναλισκόμενης ισχύος, δείκτες ποιότητας νερού (χλώριο, αγωγιμότητα, θολότητα και ρH). Οι μετρούμενες τιμές μεταδίδονται μέσω τηλεπικοινωνιακού συστήματος στον ΚΣΕ όπου και λαμβάνει χώρα η αποθήκευση του συνόλου των τιμών, ανά ΤΣΕ (στη βάση δεδομένων) καθώς και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία. Η καταγραφή των τιμών μέτρησης τόσο σε πραγματικούς χρόνους όσο και σε επίπεδο ιστορικού, θα παρέχει τη δυνατότητα στους χειριστές του Δήμου και τους υπεύθυνους μηχανικούς για κατάλληλη λήψη αποφάσεων και σχεδιασμό ενεργειών. Η αξιολόγηση του πλήθους των συλλεγόμενων πληροφοριών επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των επιλεγμένων Τοπικών Σταθμών του δικτύου ύδρευσης και τη βέλτιστη ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας του δικτύου (ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και παροχής ύδατος). Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης (απομακρυσμένα ή τοπικά) για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης ολοκληρώνουν και βελτιώνουν τις υφιστάμενες υποδομές υδροδότησης. Αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μέσω επιλεγμένων λειτουργιών αυτοματοποίησης, τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικότερη διαχείριση και εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης.