Λήψη απόφασης της ΔΕΥΑ Πάρου για την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερού και περιορισμός διαρροών

Αναλυτικά οι ανάγκες για το νησί της Πάρου σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση
  • Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 30 Σεπ. 2022 - 21:00

Στη λήψη απόφασης για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για το έργο με τίτλο “Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης Πάρου για την εξασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερού και τον περιορισμό των αφανών διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης” προχώρησε η ΔΕΥΑ Πάρου, σε πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της, με σκοπό να καλύψει σοβαρές ανάγκες στο νησί.

Η απόφαση υπήρξε ομόφωνη και η Δημοτική Επιχείρηση στοχεύει στο Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσει να υλοποιήσει το σημαντικό έργο.

Σημειώνεται πως, η ΔΕΥΑΠ οφείλει να αναλάβει τις δαπάνες για την κάλυψη του ΦΠΑ, σε όσα από τα υποέργα απαιτείται. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση το ποσό ανέρχεται σε 1.429.440 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσκληση από τα Ταμείο Ανάκαμψης αφορά στην υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στον Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη μετάβαση», στον άξονα προτεραιότητας 1.4 : «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η πρόσκληση αυτή εστιάζει στην προώθηση παρεμβάσεων για την κατασκευή έργων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο χαρακτήρας του έργου για την Πάρο

Ειδικότερα, η πρόταση θα περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα: 1) Κατασκευή νέας μονάδος αφαλάτωσης Κρωτηρίου, προϋπολογισμού 4.410.000,00 €. Αφορά στη μελέτη – κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με χρήση της τεχνολογίας αντίστροφης ώσμωσης για παραγωγή πόσιμου νερού 2.000 m 3 την ημέρα στην περιοχή Κρωτήρι Παροικίας. 2) Αγορά οικοπέδου για την χωροθέτηση της ανωτέρω μονάδος αφαλάτωσης και του σχετικού Φ/Β πάρκου που πρόκειται να κατασκευαστεί, προϋπολογισμού 200.000,00 €. 3) Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Φ/Β σταθμού ισχύος 500 kW με ενεργειακό συμψηφισμό στο Κρωτήρι Παροικίας, προϋπολογισμού 500.000,00 €. 4) Ολοκλήρωση αντικατάστασης παλαιών υδρομέτρων με νέου τύπου AMR για τον περιορισμό του μη τιμολογούμενου νερού, προϋπολογισμού 4.760.000,00 €. Ο αντικειμενικός σκοπός της συγκεκριμένης προμήθειας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του δικτύου των υδρομετρητών με αντικατάσταση και των υπολοίπων 11.500 συμβατικών υδρομέτρων με ψηφιακά και η διασύνδεσή τους στο υφιστάμενο σύστημα. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου ύδρευσης της Πάρου Σταθμοί Διαχείρισης Πίεσης και Παροχής (ΣΔΠΠ). Πρόκειται για διατάξεις που ήδη έχουν τοποθετηθεί από τη ΔΕΥΑΠ στο δίκτυό της και αποτελούνται στην ουσία από αυτόματες πιεζοθραυστικές βαλβίδες (PRV’s). Στόχος τους είναι να διαχειρίζονται την πίεση στο δίκτυο με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των απωλειών νερού, την ελαχιστοποίηση των βλαβών και την βελτιστοποίηση του ILI.

5) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου Αρχιλόχου, προϋπολογισμού 2.043.500,00€. Το έργο αφορά: η εσωτερικού δικτύου Αρχιλόχου, προϋπολογισμού 2.043.500,00€. Το έργο αφορά: • Στην πλήρη αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Δ.Κ. Αρχίλοχου με σωλήνες πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) κατάλληλων διαμέτρων ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής παροχή και πίεση σε όλα τα σημεία του δικτύου. • Στην εγκατάσταση του απαραίτητου σύγχρονου εξοπλισμού (δικλίδες, αερεξαγωγοί, εκκενωτές, κ.λπ.) που θα δίνει τη δυνατότητα της ευχερούς παρακολούθησης της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου. • Στη σύνδεση όλων των υφιστάμενων φρεατίων υδρομετρητών στο νέο δίκτυο ύδρευσης. • Στην κατασκευή νέων καταθλιπτικών αγωγών υδροδότησης της δεξαμενής νερού από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις της περιοχής. 6) Προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένων δεξαμενών Μαραθίου προϋπολογισμού 600.000,00 €. Αφορά στην προμήθεια και στην εγκατάσταση προκατασκευασμένων δεξαμενών ύδρευσης στην περιοχή Μαράθι, χωρητικότητας 2000 κυβικών μέτρων η κάθε μία, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής. 7) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου Παροικιάς, προϋπολογισμού 3.450.000,00€. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού Παροικίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές Π.Δ. 696/74. Ο οικισμός Παροικίας, εκτάσεως 90 εκτάριων, εξυπηρετείται σήμερα από υπάρχον εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης, το οποίο είναι πεπαλαιωμένο και κατασκευασμένο με ακατάλληλα υλικά. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται διαρροές και απώλειες οι οποίες μειώνουν δραστικά την απόδοση του συστήματος, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο του θέρους οπότε παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις. Παράλληλα εμφανίζονται έντονα τα φαινόμενα χαμηλής πίεσης, λόγω εκτεταμένων εμφράξεων των αγωγών, από ανθρακικό ασβέστιο. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της αυξημένης σκληρότητας του νερού. 8) Δαπάνες διαχείρισης ΑΕΚΚ, προϋπολογισμού 96.000,00 €. 9) Δαπάνες αρχαιολογικής παρακολούθησης, προϋπολογισμού 75.000,00 €.

Ετικέτες: