Συντήρηση και βελτίωση υποδομών του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου

  • Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, 2022 - 06:19

Στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης προχώρησαν Δήμος Μυκόνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου», με σκοπό τη «Συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου και των παραρτημάτων αυτού». Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 24 μήνες και ο προϋπολογισμός για τις εργασίες θα ανέλθει στα 40.000 ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά σε σειρά εργασιών συντήρησης και βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου» στο πλαίσιο στήριξης της λειτουργίας του και των παραρτημάτων αυτού, με τη συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων.

Αναλυτικότερα οι εργασίες που περιλαμβάνονται, αφορούν σε καθαίρεση τμήματος της υπάρχουσας καλαθωτής στέγης του ανεμόμυλου και η εκ νέου επανατοποθέτηση καλαμιών και βούρλων σύμφωνα με την παραδοσιακή κατασκευή. Επίσης, επισκευές και επαναχρωματισμοί των ξύλινων κουφωμάτων, επεμβάσεις εσωτερικά στον μηχανισμό του μύλου με αντικατάσταση ή επισκευή των ξύλινων τμημάτων του, όπου απαιτείται, καθώς και η επάλειψη με μυκητοκτόνα φάρμακα στα ξύλινα μέρη, αντικατάσταση επιχρισμάτων εξωτερικά και εσωτερικά της τοιχοποιίας και ο επαναχρωματισμός αυτής και τέλος, συντήρηση και χρωματισμοί κινητών αντικειμένων / εκθεμάτων που βρίσκονται εντός του μύλου και της οικίας Μυλωνά.

Ο χώρος υλοποίησης του έργου βρίσκεται στην περιοχή Πέτασος - Άνω Μύλοι Μυκόνου, σε σημείο ανατολικά της Χώρας Μυκόνου.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου

Η προγραμματική σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη και έχει χρονική διάρκεια 24 μηνών. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει ως εξής: Για την καταγραφή αναγκαίων εργασιών και εκπόνηση της μελέτης ορίζονται οι τμηματικές προθεσμίες, 6 μηνών για την σύνταξη μελέτης και την δημοπράτηση του έργου, 16 μηνών για την υλοποίηση του έργου και 2 μηνών για την διοικητική παραλαβή.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ορίζεται ως φορέας μέρους της χρηματοδότησης του έργου και αναλαμβάνει να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπό της στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης και να μεριμνά για την ομαλή χρηματοδότηση του έργου, ώστε να είναι απρόσκοπτη η υλοποίηση αυτού, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο Δήμος Μυκόνου ορίζεται ως φορέας μέρους της χρηματοδότησης του έργου και ως φορέας υλοποίησης του έργου και αναλαμβάνει να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπό της στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης. Παράλληλα επιφορτίζεται με την σύνταξη και έγκριση της τεχνικής μελέτης. Τη διαδικασία προετοιμασίας φακέλου του έργου των συμβατικών τευχών και της συγγραφής υποχρεώσεων για την δημοπράτηση του έργου, ενώ οφείλει να μεριμνά για την λήψη όποιων αδειοδοτήσεων / εγκρίσεων απαιτούνται, την εκτέλεση του έργου, ως αναθέτουσα αρχή, ως φορέας κατασκευής του έργου, ως διευθύνουσα υπηρεσία, προϊσταμένη αρχή κλπ.

Επίσης, αναλαμβάνει τη δημοπράτηση του έργου, την επίβλεψη και παραλαβή του έργου με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και υποχρεούται να μεριμνήσει ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών, στους χώρους εκτέλεσης των έργων. Τέλος, αναλαμβάνει την όποια συμπληρωματική χρηματοδότηση απαιτηθεί για την υλοποίηση της πράξης, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου και να αποστέλλει  στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όλες τις αποφάσεις για το εν λόγω έργο.

Από την πλευρά του το Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου» αναλαμβάνει να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης.

Προϋπολογισμός και χρηματοδότηση

Ο προϋπολογισμός της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται σε 40.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 10.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Μυκόνου αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τον έργο με το ποσό των 30.000 ευρώ.

Για την περίπτωση που προκύψει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης, την υποχρέωση της κάλυψης της πρόσθετης δαπάνης έχει ο Δήμος και το ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στην Προγραμματική Σύμβαση.