Νέα έργα για την βελτίωση ασφάλειας και λειτουργικότητας του λιμένα της Σικίνου

Εγκρίθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Ίου η µελέτη για την εκτέλεση του έργου της «αναβάθμισης του λιμένα μικτής χρήσης νήσου Σικίνου», δαπάνης 500.000 ευρώ.

Τα προτεινόμενα έργα έχουν σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφαλείας των ελλιµενιζόµενων σκαφών και όσων χρησιμοποιούν τον λιμένα καθώς επίσης στοχεύουν και στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής των υποδομών και των εγκαταστάσεων.

Οι προτεινόµενες παρεµβάσεις αφορούν στα κρηπιδώµατα του λιµένα μικτής χρήσης και συγκεκριμένα στην αντικατάσταση των φωτιστικών ιστών και σωµάτων µε νέα, χαµηλής ενεργειακής κατανάλωσης µε λυχνίες LED, στην προσθήκη δεστρών ελκτικής ικανότητας 15 τόνων για την πρόσδεση των σκαφών µε νέα πάκτωση για µεγαλύτερη ασφάλεια και στην καθαίρεση του υφιστάµενου εξοπλισµού επί της ανωδοµής, δηλαδή του µεταλλικού οβελού επί της ναυσιπλοΐας και αντικατάστασή του.

Παράλληλα προβλέπονται εργασίες στην ανωδοµή της προβλήτας, οι οποίες είναι:

• Βαφή των δεστρών και των κρίκων πρόσδεσης που διατηρούνται.

• Περιµετρικά του προβλήτα θα διαστρωθεί σκυρόδεµα σε πλάτος 1μ. και µε πάχος 40εκ. Στη λωρίδα αυτή, προς την λιµενολεκάνη µόνον, θα τοποθετηθούν οι δέστρες, τα φωτιστικά και τα κιβώτια παροχών.

• Επί της παραπάνω στρώσης στην ζώνη των 1,50μ. θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι από γρανίτη διαστάσεων 10x10x10εκ. επί υποστρώµατος άµµου πάχους 5εκ. µε ταυτόχρονη δηµιουργία καταλλήλων χώρων διέλευσης ΑΜΕΑ και τοποθέτηση εξοπλισµού παρεµπόδισης παράνοµης στάθµευσης.

• Επίσης στις λωρίδες πλάτους 1μ. περιµετρικά θα γίνει επεξεργασία της επιφανείας µε επίπαση σκληρυντικού υλικού (χτενιστό) ώστε να είναι αντιολισθηρό.

• Τοποθέτηση 8 παροχών, µε 4 µονοφασικές παροχές 16Α και 4 παροχές νερού.

• Τοποθέτηση 3 πυροσβεστικών φωλεών και σύνδεση µε το υπάρχων δίκτυο.

• Όλα τα καλύμµατα των φρεατίων θα είναι πλαστικά για να αποφεύγονται οι διαβρώσεις.

• Εγκατάσταση κλιµάκων ασφαλείας επί του µετώπου των κρηπιδωµάτων

Τα προβλήματα του λιμανιού

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή έργων επέκτασης - ολοκλήρωσης τμήματος εξυπηρέτησης της ακτοπλοΐας και του λιμένα μικτής χρήσης του νησιού, η υφιστάμενη προβλήτα ακτοπλοΐας του λιμένα αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει με ασφάλεια την προσέγγιση των πλοίων της ακτοπλοΐας και ιδίως των ταχυπλόων επιβατηγών πλοίων. Το διαθέσιμο μέτωπο πρόσδεσης του προβλήτα είναι ανεπαρκές για την ασφαλή προσέγγιση και τον απόπλου των ταχυπλόων πλοίων, ιδιαίτερα όταν πνέουν νότιοι άνεμοι. Ακόμη, σήμερα στο νησί δεν υπάρχει υποδομή για την ανέλκυση/καθέλκυση των σκαφών των κατοίκων.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν. (ΠΕΠΕΝ) στην ετήσια έκθεση της για αναγκαίες βελτιώσεις των λιμανιών της χώρας, αναφερόταν και το λιμάνι της Σικίνου, για το οποίο σημειωνόταν πως «κρίνεται επιβεβλημένη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, η επέκταση της προβλήτας καθώς και η βελτίωση του φωτισμού της και η κατασκευή των στεγάστρων αναμονής. Οι πλοίαρχοι σημειώνουν δε ξεκάθαρα πως το λιμάνι της Σικίνου είναι απροστάτευτο από νοτιοδυτικούς ανέμους».

Ετικέτες: