Αναλυτική παρουσίαση πεπραγμένων από τον Δήμαρχο, Γιάννη Σιώτο

Απολογισμός τριετίας από τη δημοτική αρχή Τήνου

Αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Τήνου για την τριετία 2019 – 2022 πραγματοποίησε σε ειδική εκδήλωση, ο Δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Σιώτος.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες, στη Μοσχούλειο Σχολή παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και άλλων φορέων. Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για το έργο της δημοτικής αρχής.

Σημαντικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των νησιών

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης ο οποίος μίλησε για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι “καταλυτικός για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των νησιών μας”, ενώ συμπλήρωσε πως, “ο σχεδιασμός και τα έργα που γίνονται σήμερα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν το αύριο, το αύριο που αξίζουμε, όλοι οι νησιώτες. Ειδικά σε μια συγκυρία μεγάλων προκλήσεων όπως η σημερινή, η επιλογή για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία και μόνη, να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να μη μείνει κανέναν συνδημότης μας, πίσω”. Και σε σύνδεση με τον απολογισμό του Δήμου Τήνου ανέφερε, “αυτό αποτυπώνεται και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και στον απολογισμό της δημοτικής αρχής του ιερού μας νησιού, της πανέμορφης Τήνου. Έργο χειροπιαστό και μετρήσιμο. Δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της Τήνου, βάζοντας τα θεμέλια για ένα αισιόδοξο και φωτεινό μέλλον”.

Στο κλείσιμο των αρχικών ομιλιών και πριν ξεκινήσει τον απολογισμό της τριετίας ο Δήμαρχος Τήνου προηγήθηκε ένας σύντομος χαιρετισμός από την Έπαρχο Τήνου, Νατάσσα Δεληγιάννη, η οποία ουσιαστικά στον λόγο της εκπροσώπησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα είπε πως, “θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας μεταφέρω τις πλέον θερμές ευχές του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για όλη την προσπάθεια που καταβάλετε για το καλό του νησιού μας, τα τελευταία 3 δύσκολα έτη με όσα συνέβησαν επί της θητείας σας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, πράγμα για το οποίο έχουμε προσπαθήσει πολύ από κοινού”.

Δήμαρχος Τήνου: Έχουμε καθήκον για ένα καλύτερο μέλλον

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος ο οποίος και έμεινε στο βήμα της εκδήλωσης ως το τέλος, παρουσιάζοντας βήμα προς βήμα τα όσα προωθήθηκαν στο νησί την τελευταία τριετία, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

“Είναι πολύ μεγάλη η χαρά που μετά από 3 χρόνια συναντιόμαστε ξανά”, με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το λόγο του ο κ. Γιάννης Σιώτος και συνέχισε, “Επικοινωνούμε με τον πλέον άμεσο τρόπο κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια, όπως αρμόζει σε ανθρώπους μου μοιράζονται κοινές αγωνίες και προβλήματα, που έχουν κοινά όνειρα και φιλοδοξίες. Να δούμε το νησί μας ακόμα καλύτερο, να δούμε τον τόπο μας με περισσότερη ανάπτυξη, να διακριθούμε σε Ελλάδα και σε εξωτερικό, να κρατάμε τα παιδιά μας στον τόπο μας, να κερδίζουμε τον θαυμασμό και την αγάπη των επισκεπτών μας”.

Θέλοντας να τονίσει και τα καλώς και τα κακώς κείμενα ανέφερε τα εξής. “Σήμερα βρισκόμαστε ξανά για να μιλήσουμε για τον νησί μας, με απλά και ξεκάθαρα λόγια, για αυτά που έγιναν, για αυτά που δεν έγιναν, για αυτά που θα γίνουν, για αυτά που ήδη έχουμε δρομολογήσει και για αυτά που σχεδιάζουμε. Για όλα αυτά θα ήθελα να ξεκινήσω με μία λέξη, αυτή η λέξη είναι καθήκον. Καθήκον απέναντι σε όσους με εμπιστεύτηκαν. Καθήκον απέναντι στις επόμενες γενιές. Καθήκον απέναντι στο μέλλον του τόπου που γεννήθηκα, έκανα την οικογένειά μου και θέλω να ζήσω όλη μου τη ζωή.

Με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, παρουσιάζω τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για την Τήνο μας. Συνήθως κάθε απολογισμός για να είναι επιτυχημένος πρέπει να ορίσει ένα σημείο εκκίνησης, από που ξεκινήσαμε και τι παραλάβαμε, δεν επιλέγουμε να το κάνουμε γιατί για μας, το σημείο εκκίνησης είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δηλαδή με ποιο πρόγραμμα ζητήσαμε την εμπιστοσύνη σας το 2019”.

Προσπάθεια παρά τα εμπόδια και τις κρίσεις

Παράλληλα, τόνισε ότι ένα έργο για να ολοκληρωθεί, απαιτούνται αρκετά στάδια. Πρώτον, να βρεθούν τα χρήματα, δεύτερον, να γίνουν μελέτες, τρίτον, να γίνουν διαγωνισμοί, τέταρτον να μην υπάρξουν ενστάσεις και αντιδικίες μεταξύ των διαγωνιζομένων, πέμπτον να ξεκινήσουν τα έργα και τέλος, να ολοκληρωθούν τα έργα. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα παρακάτω. “Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να ξεκινήσει ένα έργο και αυτό να ολοκληρωθεί σε 2, σε 3, σε 4 χρόνια και όλα αυτά έγιναν και γίνονται εν μέσω τριών πρωτοφανών κρίσεων. Μίας ενεργειακής, μίας οικονομικής και μίας υγειονομικής. Ο Δήμος παράλληλα είναι υποστελεχωμένος, λείπουν υπάλληλοι, υπάρχουν αυξημένα έξοδα σε όλα τα επίπεδα. Καταφέραμε σε αυτή την τριετία να κρατήσουμε το νησί όρθιο και μάλιστα να έχουμε 2 εξαιρετικά πετυχημένες τουριστικές σεζόν με προφανή οφέλη και στα εισοδήματα αλλά και στη φήμη του νησιού. Και όταν λέω τα καταφέραμε, εννοώ όλο το νησί” σχολίασε ο ίδιος.

20 εκ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις

Ο Δήμαρχος Τήνου ξεκινώντας την απαρίθμηση των έργων μίλησε για τη συνολική χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί η οποία όπως τόνισε ήταν “παραπάνω από 20 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του Δήμου και δρομολογήσαμε έργα που αντιμετωπίζουν παθογένειες ετών και αφορούν βασικές υποδομές, για ένα νησί που εν μέσω αυτής της δυσμενούς συγκυρίας, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με όσα ανέλυσε, “Υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων και προμηθειών στην ιστορία του νησιού. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί πάνω από 2μιση εκ. ευρώ και υλοποιούνται 21 και πλέον εκ. ευρώ. Δώσαμε το στίγμα της πολιτικής μας για τη διαμόρφωση του Δήμου Τήνου, σε ένα Δήμο που αξίζει να ζει κάποιος με πράξεις. Σεβαστήκαμε το φυσικό περιβάλλον και στηρίξαμε το βιώσιμο περιβάλλον, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή και θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία, προωθήσαμε την αειφόρο ανάπτυξη και στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα, αναβαθμίσαμε τις υποδομές για την παιδεία και τον αθλητισμό και προωθήσαμε τις πολιτιστικές δράσεις, συμβάλλαμε στην μεγάλη ιδιωτική ανάπτυξη εν μέσω τριών κρίσεων”.

Έμφαση στο φυσικό και βιώσιμο περιβάλλον

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Δήμος έδωσε έμφαση στο φυσικό και βιώσιμο περιβάλλον με έργα και προμήθειες ύψους άνω των 20 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και στη μονάδα κομποστοποίησης, σε έργα επισκευής φθοράς οδοστρώματος οδού Χώρας Αγίου Φωκά, στην αναβάθμιση 12 παιδικών χαρών, στην προώθηση των διαδικασιών για την βελτίωση και ολοκλήρωση της επέκτασης τους σχεδίου πόλεως, στην αποκατάσταση ζημιών στο προσήνεμο μώλο στο Έξω Λιμάνι, στην προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος τηλεχειρισμού και τηλεελέγχου και εντοπισμού διαρροών των δικτύων ύδρευσης, στην εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου led για εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μίσθωση οχημάτων κατά τη θερινή περίοδο για τη συλλογή απορριμάτων, καθώς και στους βυθιζόμενους κάδους που τοποθετήθηκαν στο λιμάνι σε συνεργασία με το λιμενικό ταμείο, όπως επίσης και στην προώθηση της ανακύκλωσης στο νησί.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τήνου αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα έργα υποδομής που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας στο νησί της Τήνου ενώ τόνισε για την έντονη κακοκαιρία του Ιανουαρίου του 2022 ότι ο Δήμος βρίσκονταν σε κάθε σημείο του νησιού. Στο κλείσιμο της ομιλίας του υποστήριξε ότι θέλησε να είναι αναλυτικός γιατί ήθελε να είναι απολύτως ξεκάθαρος για τα πεπραγμένα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αναφέροντας τέλος ονομαστικά τους άμεσους συνεργάτες του και τονίζοντας ότι το έργο που έχουν καταφέρει είναι συλλογικό. Ο ίδιος έκανε λιτή αναφορά και στα πρώην μέλη της ομάδας του, που πλέον έχουν αποχωρήσει.