Ξεκινούν οι υπηρεσίες λειτουργίας και διαχείρισης του ΒΙΟ.ΚΑ Τήνου

  • Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2022 - 06:13

Σημαντική απόφαση για ένα κομβικής σημασίας έργο της Τήνου, καθώς εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και ανακηρύχθηκε ως προσωρινός μειοδότης η επιχείρηση «KAFSIS Μονοπρόσωπη Βιομηχανική & Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία» που θα αναλάβει τις «Υπηρεσίες λειτουργίας και διαχείρισης της εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) πόλεως Τήνου». Η προσφορά ήταν ύψους 168.044,80 ευρώ.

Υποχρεώσεις του αναδόχου

Ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να λειτουργεί και να ελέγχει τις διεργασίες που επιτελούνται στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τήνου ώστε να εξασφαλίζεται η άρτια λειτουργία της και να τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία. Μία από τη βασικές υποχρεώσεις του είναι ότι η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα γίνει με προσωπικό του αναδόχου σε βάρδιες, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτος και σωστή λειτουργία του. Τη χειμερινή περίοδο η βάρδια θα απασχολεί κατ’ ελάχιστον έναν χημικό ή χημικό μηχανικό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος της εγκατάστασης, έναν χειριστή της εγκατάστασης και έναν εργάτη γενικών καθηκόντων. Για την καλοκαιρινή περίοδο και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους, η λειτουργία του βιολογικού θα γίνει με προσωπικό του αναδόχου σε 2 βάρδιες.

Παράλληλα ο ανάδοχος οφείλει να ελέγχει τη λειτουργία των αντλιοστασίων για τη σωστή τροφοδοσία της εγκατάστασης, να παραλαμβάνει τα βυτία βοθρολυμάτων σύμφωνα με την ικανότητα της μονάδας, να λειτουργεί το χημείο και να εκτελεί τις απαραίτητες καθημερινές μετρήσεις και να καταγράφει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων στα διάφορα στάδια.

Επίσης πρέπει να προβαίνει στις απαραίτητες ρυθμίσεις των επιμέρους σταδίων (προεπεξεργασία,

ανακυκλοφορία, αερισμός, αφυδάτωση, χλωρίωση, διάθεση, απόσμηση, παροχή ενέργειας, συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου-αυτοματισμών, κλπ), με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της εγκατάστασης, να ελέγχει τα πυροσβεστικά μέσα της εγκατάστασης και να μεριμνά για την συντήρηση τους και να μεριμνά για τη σωστή τροφοδοσία των χημικών αναλωσίμων της εγκατάστασης.

Εκτός των άλλων θα προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες, προληπτικού αλλά και κατασταλτικού τύπου, για την αποκατάσταση προβλημάτων και την επαναφορά κάθε τμήματος της εγκατάστασης σε κατάσταση καλής λειτουργίας ενώ οφείλει να καταγράφει τις ποιοτικές παραμέτρους, όπως οσμή, χρώμα, ύπαρξη αφρών, επιπλεόντων, καθώς και τις παραμέτρους που μπορούν να μετρηθούν επί τόπου. Επίσης έχει υποχρέωση να λαμβάνει και να αποστέλλει σε μηνιαία βάση, δείγμα επεξεργασμένων λυμάτων σε πιστοποιημένο εργαστήριο για τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων.

Συντήρηση εξοπλισμού εγκαταστάσεων

Με την έναρξη της σύμβασης ο ανάδοχος οφείλει να ελέγξει τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Οποιαδήποτε βλάβη στις υποδομές και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό μπορεί να αποκατασταθεί, επί τόπου, θα γίνεται με ευθύνη του αναδόχου. Ο ανάδοχος οφείλει να αναφέρει πέραν των μικρο-επισκευών που πραγματοποιεί και οποιεσδήποτε προτάσεις αφορούν βελτίωση, εκσυγχρονισμό ή αποκατάσταση βλαβών που απαιτούν προμήθεια νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού προμήθειας του Δήμου.

Μέτρα ασφαλείας

Η ατομική ασφάλεια και η προστασία των εργαζομένων της εγκατάστασης επιτυγχάνεται με κανονισμούς που θεσπίζουν και διαμορφώνουν συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. Ο ανάδοχος θα τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, θα εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού για την ασφάλεια του ιδίου και των βοηθών του, ή των άλλων εργαζομένων που τον βοηθούν στην εργασία του.