Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Φολεγάνδρου στη θέση Χιλιομοδού

  • Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:18

Σε διαβαθμιδική σύμβαση προχώρησαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Φολεγάνδρου για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Φολεγάνδρου στη θέση Χιλιομοδού.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δια του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Μικρών Δήμων Έργων Κυκλάδων, αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι και την ανάθεση της σύμβασης και την άσκηση του ρόλου της επιβλέπουσας υπηρεσίας, με στελέχη της, μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου.

η σχετική μελέτη για το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, είχε συνταχθεί και είχε υποβληθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, ωστόσο μετά από τις αποφάσεις τροποποίησης των όρων αποκατάστασης, δεδομένου ότι τα χρόνια είχαν παρέλθει και το έργο δεν είχε υλοποιηθεί, δόθηκε εντολή για περαιτέρω τροποποίηση και επικαιροποίησή της.

Ο εν λόγω Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), απέχει μόλις 1,5 χλμ. από τον οικισμό της Φολεγάνδρου και 1,3 χλμ από τον οικισμό του Καραβοστασίου, με μόλις ένα χιλιόμετρο απόσταση από την ακτογραμμή. Η λειτουργία του χώρου ξεκίνησε το 1984 και σταμάτησε το 2008, ενώ ο χώρος δεχόταν τα απορρίμματα του συνόλου του Δήμου Φολεγάνδρου.

Με βάση την αποτύπωση που έγινε τον Ιούνιο του 2009 και ξανά το 2013 η έκταση του ανενεργού, πλέον, ΧΑΔΑ ανέρχεται σε 16,8 στρέμματα, με το μεγαλύτερο μέρος της ρυπασμένης επιφάνειας να αποτελεί δημόσια έκταση, αλλά και ένα μικρό τμήμα ιδιωτικής έκτασης, όπου κατά τη διαδικασία αποκατάστασης του χώρου θα εξυγιανθεί και τα υφιστάμενα σε αυτό απορρίμματα θα μεταφερθούν. Σύμφωνα με τους ογκομετρικούς υπολογισμούς που πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών μοντέλων εδάφους, προκύπτει ότι ο συνολικός όγκος των αποτιθέμενων απορριμάτων ανέρχεται σε περίπου 28.000 κυβικά μέτρα. Τα αποτιθέμενα απορρίμματα στο ΧΑΔΑ Φολεγάνδρου είναι ημιαστικής και αγροτικής προέλευσης και σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική μελέτη, 90% των εναποτεθέντων αποβλήτων είναι οικιακά και 10% αδρανή.

Η διαβαθμιδική σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη και έχει χρονική διάρκεια 24 μήνες με δυνατότητα παράτασή της.

Οι τμηματικές προθεσμίες του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης έχουν ως εξής:

- στάδιο δημοπράτησης του έργου 3 μήνες,

- στάδιο κατασκευής του έργου 6 μήνες,

- στάδιο ολοκλήρωση διοικητικών ενεργειών 15 μήνες.