Ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σαντορίνης

  • Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2023 - 06:13

Για το σημαντικό θέμα της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σαντορίνης πήρε θέση και ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας, Αντώνης Παγώνης, ο οποίος ανέλυσε τις προτάσεις του, ώστε να γίνει ο σχεδιασμός πιο στοχευμένος και πιο βιώσιμος. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται σε συγκεκριμένα κομμάτια που αφορούν στην Κοινότητά του, αλλά και γενικότερα στην συνολική ανάπτυξη του νησιού της Σαντορίνης.

Α. Παγώνης: «Η ευθύνη για όλους μας είναι μεγάλη»

Αρχικά ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι για την Σαντορίνη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ίσως το σημαντικότερο και σοβαρότερο γεγονός το οποίο θα είναι και ο προπομπός για την ομαλή ανάπτυξη των επόμενων ετών. Ο μελετητής, οι φορείς που συμμετέχουν, οι τοπικοί φορείς, καθώς και όλοι οι Θηραίοι πολίτες πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα την προστασία του νησιού και το μέλλον του. Την ίδια ώρα, τόνισε πως «η ευθύνη για όλους μας είναι μεγάλη. Η Σαντορίνη είναι ναι μεν ένας  κοσμοπολίτικος προορισμός, ο οποίος όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσει το χρώμα του και την παραδοσιακότητα του.»  

Οι προτάσεις του προέδρου της Κοινότητας Οίας

Ο πρόεδρο της Κοινότητας Οίας παρέθεσε τις προτάσεις του, επισημαίνοντας πως αρχικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης της περιοχής (ΣΧΟΑΠ) το οποίο εκπονήθηκε από την πρώην κοινότητα Οίας και να υπάρξει οριοθέτηση των οικισμών της Φοινικιάς και του Θόλου όπως επίσης να ελεγχθεί ο νέος οικισμός του Μπαξέ.

Αναλυτικά οι υποδομές που αναφέρει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Κοινότητας Οίας είναι, ο περιφερειακός δρόμος Αμμουδιού Οίας, οι χώροι στάθμευσης, ο ενδιάμεσος δρόμος Οίας, ο περιφερειακός δρόμος Φοινικιάς, τα λιμενικά έργα, τα έργα υποδομής για έκτακτες ανάγκες και ο χώρος απορριμμάτων.

Παράλληλα αναφέρεται στην ανάπτυξη εργοστασίων αφαλάτωσης και βιολογικών καθαρισμών σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και τις ανάγκες του μέλλοντος, στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων ενέργειας, καθώς επίσης ύδρευσης και αποχέτευσης και τέλος για την ανάπτυξη και υπογειοποίηση του ηλεκτροφωτισμού.

Προστασία του τοπίου και του πρωτογενή τομέα

Σημαντικό κομμάτι θεωρεί επίσης την προστασία του τοπίου, όπως επίσης και την προστασία του πρωτογενή τομέα γιατί η ανάπτυξη όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «είναι συνυφασμένη με την θηραϊκή γη και άρα χρειάζεται οριοθέτηση για αμιγώς αγροτικές περιοχές».

Στην συνέχεια αναφέρεται στην ανάγκη ύπαρξης κυκλοφοριακής μελέτης τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν και να υπάρξει συνολική λύση, πρώτα με μέλημα τους μόνιμους κατοίκους και στην συνέχεια και για την διευκόλυνση του επισκέπτη.

«Να προστατευτεί η Οία» 

Η Οία ως παραδοσιακός οικισμός, όπως αναφέρει, θα πρέπει να προστατευτεί με προεδρικό διάταγμα και να εφαρμοστεί το ίδιο και σε άλλους οικισμούς. Παράλληλα να ελέγχεται η ανάπτυξη νέων οικισμών για να λυθεί το πρόβλημα στέγασης και να υπάρξει παύση στην άναρχη δόμηση.

Στο κλείσιμο της ανακοίνωσης του τονίζει επίσης ότι, «θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της καλντέρας και όλων των natura περιοχών, να υπάρξει οριοθέτηση χωρών πρασίνου, νέο λιμάνι εμπορικό και επιβατικό, οριοθέτηση δεύτερου Τελεφερικ και νέες μαρίνες» ενώ παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να προστατευτούν οι αμπελώνες και να υπάρξει απαγόρευση ώστε να αλλάζουν μορφή, όπως και στα χωράφια με θηραϊκά προϊόντα ντοματάκι, φάβα, κτλ. και τέλος να υπάρξει ενεργειακή και αειφόρος ανάπτυξη συνολικά στην Σαντορίνη.