Στο προσκήνιο ξανά η ανέλκυση της θαλαμηγού “007” στην Κύθνο

φωτο,mononews

Σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι μπαίνει η απομάκρυνση της θαλαμηγού “007”, που από τον περασμένο Σεπτέμβρη βρίσκεται ημιβυθισμένη στην παραλία Κολώνα της Κύθνου. Ο δήμαρχος Κύθνου πραγματοποίησε δύο σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου συζήτησε διαδοχικά το ζήτημα της ανέλκυσης της θαλαμηγού, που θεωρείται από τα φλέγοντα στο νησί, και αυτό του προγράμματος “Νέαρχος” το οποίο θα δώσει χρηματοδοτική ανάσα στο νησί της Κύθνου, για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων.

Στις αρχές του φθινοπώρου και συγκεκριμένα την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:00 η πολυτελής θαλαμηγός «007» με πορεία προς το λιμάνι του Μέριχα, προσέκρουσε σε βραχώδη περιοχή στο νησάκι του Αγίου Λουκά δίπλα στην παραλία της Κολώνας, στην προσπάθεια του κυβερνήτη της θαλαμηγού προκειμένου να αποφύγει την βύθιση, την οδήγησε στα αβαθή. Από εκείνη τη μέρα ως και σήμερα, η θαλαμηγός παραμένει στο ίδιο σημείο.

Δήμαρχος Κύθνου: “Η εταιρεία γνωρίζει ότι θα έχει αρκετές συνέπειες αν γίνει η ανέλκυση γίνει μόνο από το Υπουργείο”

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τα πολύ σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και αρχικά αναφέρθηκε στο κομμάτι ανέλκυσης της θαλαμηγού “007” το οποίο συζήτησε και με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, “Οι πληροφορίες μου είναι ότι μετά την συνάντηση και τα μέτρα πίεσης που άσκησε το Υπουργείο, ότι θα κάνει την ανέλκυση της θαλαμηγού το ίδιο το Υπουργείο, με ότι συνεπάγεται αυτό προς τον ιδιοκτήτη και την ασφαλιστική του εταιρία. Αυτοί από την μεριά τους είπαν ότι η ανέλκυση θα γίνει άμεσα. Ναι μεν θα τους επιδοθεί το εξώδικο αλλά θα φροντίσουν άμεσα και πριν την εφαρμογή του, να το έχουν απομακρύνει. Σίγουρα γνωρίζουν ότι αυτό έχει αρκετές συνέπειες αν γίνει η ανέλκυση από την μεριά του Υπουργείου μεμονωμένα. Οπότε θεωρώ ότι ήταν ένα σημαντικό μέτρο πίεσης αυτό, από την μεριά του Υπουργείου”

“Πριν το Πάσχα να έχει φύγει η θαλαμηγός από εκεί”

 “Δεν νομίζω ότι θα πάρει αυτή η διαδικασία ως το καλοκαίρι και αυτός ήταν και ο στόχος μου, δηλαδή όσο πιο άμεσα πριν το Πάσχα να έχει φύγει η θαλαμηγός από εκεί. Ουσιαστικά η διαδικασία απομάκρυνσής του είναι θέμα λίγων ημερών. Το θέμα από εκεί και πέρα μπορεί να κολλήσει μόνο γραφειοκρατικά και οικονομικά”, επεσήμανε, ενώ μίλησε και για τις αντιδράσεις του κόσμου που είναι έντονες από τον Σεπτέμβρη και μετά όταν και έγινε η προσάραξη της θαλαμηγού, “Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι έντονες, δεδομένου ότι είναι μία παραλία σημείο αναφοράς για το νησί και ότι αν αυτό το πράγμα μείνει εκεί και τη νέα περίοδο του καλοκαιριού θα είναι αρνητικό για το νησί μας γενικότερα και συγκεκριμένα για την παραλία της Κολώνας”, δήλωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι περιβαλλοντολογικά δεν υπάρχει κάποιο θέμα καθώς έχει γίνει απάντληση των καυσίμων της θαλαμηγού και υπάρχει και διπλός φράχτης γύρω από το ημιβυθισμένο σκάφος.

“Αναμένουμε πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Νέαρχος” για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία”

Παράλληλα ο κ. Γαρδέρης πραγματοποίησε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη με τον οποίο συζήτησαν για το θέμα του προγράμματος Νέαρχος που θα δώσει νέα ώθηση σε ζητήματα και έργα που έχει στην αναμονή ή σε εξέλιξη το νησί, “Έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη για το πρόγραμμα “Νέαρχος” που είναι κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών. Αφορά συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, περισσότερο για τα μικρά νησιά, στα οποία συγκαταλέγεται και η Κύθνος. Το θέμα είναι πότε θα ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα για να εξασφαλιστεί το χρηματοδοτικό κομμάτι για το νησί μας”, ενώ ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε και με το Παρακαταθηκών και Δανείων, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί άμεσα αφού εξασφαλιστούν τα αντίστοιχα κονδύλια. “Προεκλογικά υπάρχουν πάντα κάποιες παραπάνω παροχές και προς τους Δήμους και προς τον κόσμο γενικότερα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι τα έργα τα οποία στοχεύει να ολοκληρώσει ο Δήμος από αυτές τις χρηματοδοτήσεις ο δήμαρχος Κύθνου, ανέφερε ότι “τις λιμενικές υποδομές και κυρίως το κομμάτι της ύδρευσης στο οποίο έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αλλά θεωρώ ότι και με τις μελέτες που έχουν ωριμάσει και με τις χρηματοδοτήσεις που θα έρθουν, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αρκετά έργα, πέραν από αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως τα δίκτυα ύδρευσης”, ενώ στο κλείσιμο της επικοινωνίας μας φάνηκε αισιόδοξος για το επερχόμενο καλοκαίρι του 2023, αναφέροντας ότι ήδη έχει ενημέρωση πως έχουν αρχίσει οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Τι είναι το πρόγραμμα “Νέαρχος”

Το πρόγραμμα «Νέαρχος» αποτελεί εργαλείο "κορωνίδα" για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων και λειτουργιών στο νησιωτικό χώρο. Εξασφαλίζει την ένταξη λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων, έργων αφαλατώσεων και δικτύων διανομής ύδατος κυρίως σε μικρά, άνυδρα και απομακρυσμένα νησιά, καθώς και τη χρηματοδότηση πολυτετών συμβάσεων για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.