Πάρος: Αναζήτηση πόρων για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης

  • Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023 - 06:28

Αγώνα δρόμου κάνουν από τη ΔΕΥΑ Πάρου για να προλάβουν την χρηματοδότηση για την «Αναβάθμιση του συστήματος Τηλεμετρίας που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου και του ενεργειακού αποτυπώματος της ΔΕΥΑ Πάρου». Ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Π., Νίκος Καραμανές. ανέφερε ότι ο βασικός λόγος του κατεπείγοντος είναι για να σταλεί έγκαιρα και άμεσα η πρόταση χρηματοδότησης, καθώς όσο πιο νωρίς υποβάλει κάποιος την αίτηση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πάρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του κ. Νικολάου Καραμανέ, ενέκρινε την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο: «Ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης».

Έργα προς χρηματοδότηση

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις δράσεις ανάλογα με την πρόταση ολιστικής προσέγγισης:

• Προμήθεια και εγκατάσταση οικιακών υδρομέτρων, ηλεκτροβανών, συνδεδεμένων με ασύρματο μεταδότη.

• Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματου σταθερού δικτύου (fixed network), για την online μετάδοση των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων. Το δίκτυο υποχρεωτικά θα είναι επεκτάσιμο και για άλλες δράσεις των φορέων.

• Προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού (software) συγκέντρωσης, καταγραφής και διαχείρισης των μετρήσεων οικιακών υδρομέτρων.

• Προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού εσωτερικών και εξωτερικών ύδρευσης του φορέα που περιλαμβάνει σύστημα ασύρματου σταθερού δικτύου.

• Ολοκληρωμένη διαχείριση της ποιότητας νερού και πιο συγκεκριμένα την παρακολούθηση και καταγραφή κρίσιμων παραμέτρων ποιότητας του νερού στις εγκαταστάσεις παραγωγής (γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, διυλιστηρίων νερού και μονάδων αφαλάτωσης) και διανομής (κόμβοι ζωνών, σημεία ελέγχου στο εσωτερικό δίκτυο ) με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού.

• Ολοκληρωμένη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα την παρακολούθηση και καταγραφή της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας όλων των γεωτρήσεων, αντλιοστασίων, διυλιστηρίων νερού και μονάδων αφαλάτωσης με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και λογισμικού.

• Τέλος, δύναται να περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού (software) για τον συνεχή υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα του δικτύου ύδρευσης.

Η αίτηση χρηματοδότησης

Ειδικότερα, η ΔΕΥΑ Πάρου πρόκειται να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση της προμήθειας με τίτλο: «Αναβάθμιση συστήματος Τηλεμετρίας για ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικού ισοζυγίου και ενεργειακού αποτυπώματος της ΔΕΥΑ Πάρου». 

Η προμήθεια περιλαμβάνει την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών πινάκων στις γεωτρήσεις και στα αντλιοστάσια ύδρευσης, την εγκατάσταση νέων λογισμικών και αναβαθμισμένων προγραμμάτων, την τοποθέτηση σταθμών SCADA στις αφαλατώσεις και τη διασύνδεσή τους με το κεντρικό της ΔΕΥΑΠ, την κατασκευή πέντε φρεατίων διαχείρισης πίεσης, σε διάφορα κρίσιμα σημεία του δικτύου, για 24ωρη παρακολούθηση και ρύθμιση της πίεσης ανάλογα με τη ζήτηση, την εγκατάσταση επιπλέον σταθμών για έλεγχο της ποιότητας του νερού, σε πραγματικό χρόνο, σε πολλά σημεία των οικισμών, εγκατάσταση κεραιών για διεύρυνση του σταθερού δικτύου συλλογής δεδομένων των νέων έξυπνων υδρομετρητών που έχουν ήδη εγκατασταθεί.