Ο δήμαρχος Άνδρου σε συμπόσιο Οικολογίας παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου

Μία ιστορική υπογραφή, επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του Eco Week στην Ελαφόνησο, παρουσία του πρίγκιπα του Μονακό, Αλβέρτου και πολλών δημάρχων, μεταξύ των οποίων και του δημάρχου Άνδρου, Δημήτρη Λοτσάρη. Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έγιναν όλοι μάρτυρες μίας σημαντικής τελετής υπογραφής για το περιβάλλον. Η διακεκριμένη παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ υπογράμμισε τη σημασία της συνόδου κορυφής και την επείγουσα ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Δ. Λοτσάρης: “Το συγκεκριμένο σύμφωνο είναι πολύ σημαντικό”

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, που ήταν ο μόνος δήμαρχος που εκπροσώπησε τις Κυκλάδες στο διεθνές συμπόσιο Οικολογίας στην Ελαφόνησο, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τους λόγους που βρέθηκε εκεί, αναφέροντας, ότι, “συμμετείχαμε για 3η συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο Συμπόσιο ως Δήμος Άνδρου. Φέτος, για έναν ακόμη λόγο, καθώς παρουσιάσαμε την μονάδα κομποστοποίησης που έχουμε δημιουργήσει μαζί με το Πολυτεχνείο, στην περιοχή του Κορθίου και παράλληλα υπογράψαμε το σύμφωνο, που υπέγραψε και ο πρίγκιπας του Μονακό, ο Αλβέρτος, μαζί με άλλους Δήμους της Ελλάδας, που έχει να κάνει με την προσπάθεια όλων των Δήμων, για την Κυκλική Οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αλλά και οι δήμαρχοι, Αστυπάλαιας, Κυθήρων, Καλαμάτας και Ελαφονήσου.”

Η πρόσκληση στον πρίγκιπα Αλβέρτο για επίσκεψη στην Άνδρο

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό σύμφωνο που υπογράφηκε μεταξύ των Δήμων, τονίζοντας, “Το συγκεκριμένο σύμφωνο είναι πολύ σημαντικό, καθώς και μέσα από μελέτες που έχει εκπονήσει ο Δήμος Άνδρου, υπάρχει αισιοδοξία ότι το Ίδρυμα του πρίγκιπα, ενδεχομένως μελλοντικά να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις δράσεις που θα βοηθήσουν και θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων του συμφώνου.” Κλείνοντας σε ερώτηση για το αν είχε κάποια κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τον πρίγκιπα Αλβέρτο και για το αν έχει επισκεφτεί ποτέ την Άνδρο, ο κ, Λοτσάρης ανέφερε, “του έστειλα πρόσκληση για να επισκεφτεί το νησί μας αλλά δεν είχαμε χρόνο να πούμε περισσότερα, καθώς ήταν πολύ περιορισμένος ο χρόνος του, και στο πλαίσιο της στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήσαμε συζητώντας για το σύμφωνο.”

 

Σημαντικοί καλεσμένοι στην Σύνοδο Κορυφής

 

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής συγκέντρωσε δημάρχους, δημόσιες αρχές, ενώσεις και επιχειρηματίες και δεσμεύεται να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές λύσεις για τα απειλούμενα οικοσυστήματα. Αυτή η συνάντηση χρησίμευσε ως καταλύτης για τους Έλληνες ηγέτες να υπογράψουν επίσημα μια δημόσια δέσμευση στην Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος, εδραιώνοντας την αφοσίωσή τους στην προώθηση της βιώσιμης αλλαγής για να δεσμευτούν, Αύξηση των επενδύσεων σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων μεταφορών και κινητικότητας, Εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας, Προστασία φυσικών οικοτόπων και βιοποικιλότητας και Αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης του κοινού.

Δ. Παπαστεργίου: “Για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης το 2030 απαιτείται δουλειά”

Στην σημαντική εκδήλωση βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, και στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Elafonisos Eco Week» καλωσόρισε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό ως επίτιμου προσκεκλημένου και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της προσπάθειας που γίνεται για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. 

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει για την επίτευξη των στόχων είναι αρκετή, “διότι θα πρέπει να αλλάξουμε δεδομένα και συνήθειες, κακές ως επί το πλείστον, δεκάδων ετών”. Στην ενέργεια που σημαίνει μείωση κατανάλωσης, παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας, στάθηκε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι “δεν έχει νόημα, να παράγουμε απλά καθαρή ενέργεια, αν τα κτίρια μας παραμένουν ενεργοβόρα. Άρα πρέπει να έχουμε μείωση της κατανάλωσης και παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η χώρα έχει πολλές ΑΠΕ και ο στόχος μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αποθήκευση ώστε να έχουμε ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε”.

Η σημαντική υπογραφή για το περιβάλλον

Η τελετή υπογραφής σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή στην καταπολέμηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και σημαίνουσες προσωπικότητες δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν συγκεκριμένες και μετρήσιμες δράσεις και έργα εντός των περιοχών τους, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιωσιμότητας. Ο Οικολογικός Σύλλογος Ελαφονήσου, ως κινητήρια δύναμη, εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό και σε όλους τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αυτή τη σημαντική τελετή. Η συλλογική τους αφοσίωση και η ακλόνητη δέσμευσή τους θα ανοίξουν το δρόμο για καινοτόμες λύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη στις αντίστοιχες επικράτειες τους.

Η εβδομάδα Οικολογίας στην Ελαφόνησο

Η σημαντική εκδήλωση, που ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου, θα περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Συμποσίου Οικολογικής Βιωσιμότητας, της Συνόδου Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Έκθεσης Πράσινης Τέχνης. Το συμπόσιο για την οικολογική βιωσιμότητα θα φέρει σε επαφή ντόπιους, ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αρχές και όλους όσους ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικές λύσεις για απειλούμενα οικοσυστήματα όπως τα νησιά. Η Σύνοδος Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη είναι μια συνάντηση δημάρχων, δημόσιων αρχών, ενώσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίοι θα δεσμευτούν επίσημα για την προστασία του περιβάλλοντος σε δημόσια τελετή.

Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες, η Οικολογική Εβδομάδα θα περιλαμβάνει επίσης μια εκδήλωση οικολογικής γαστρονομίας, όπου επιχειρηματίες από τον τομέα των τροφίμων και ποτών θα παρουσιάσουν βιώσιμες επιλογές, και τη δεύτερη Πράσινη Σύνοδο Δημάρχων, όπου δήμαρχοι από διαφορετικούς δήμους της Ελλάδας θα μοιραστούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεών τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Η έκθεση οικολογικής τέχνης είναι ένας πειραματικός χώρος όπου οι οικολογικές ανησυχίες εκδηλώνονται μέσω της τέχνης.

Enrico Toja: “Ευελπιστούμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα”

“Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελαφόνησο σε ένα οικολογικό νησί με βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και των μελλοντικών γενεών”, δήλωσε ο Enrico Toja, πρόεδρος του Οικολογικού Συλλόγου Ελαφονήσου. “Μέσω αυτής της εκδήλωσης, ευελπιστούμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, να συνάψουμε διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας, να συν-δημιουργήσουμε έργα με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και να δικτυωθούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους.”