Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο 2019-2023

Άνδρος: Μία θητεία με πολλά έργα και υποσχέσεις για το μέλλον

Την παρουσίαση του απολογισμού της περιόδου 2019-2023, παρουσίασε ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, σε μία έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Άνδρου «Νικόλαος Αλεξάνδρου Καϊρης- ΕΠΑΛ Άνδρου».

Για πρώτη φορά έγινε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των έργων, των προμηθειών, των μελετών και των δράσεων που υλοποίησε ο Δήμος Άνδρου, καθώς και όλων όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Δράσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα από την μία άκρη του νησιού, έως την άλλη και σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως τονίζεται από την Δημοτική Αρχή: "Έγιναν πολλά. Το νησί «διψά» για πολλά περισσότερα. Μπήκαν οι βάσεις για την συνέχεια της Άνδρου προς τα μπρος."

Δ. Λοτσάρης: "Μία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων που γίνονται στο νησί μας"

Πριν την παρουσίαση των πεπραγμένων, ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, απευθύνθηκε στο κοινό για να πει λίγα πράγματα για αυτή την τετραετία και της δυσκολίες της, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Αυτή είναι μία συνεδρίαση που οφείλουμε να κάνουμε, για να υπάρχει μία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων που γίνονται στο νησί μας. Όλα αυτά που παρουσιάζονται,  είναι σημαντικό, να τα βάλουμε κάτω από το πλαίσιο στο οποίο έγιναν, καθώς έγινε από μία διοίκηση που δεν είχε ποτέ πλειοψηφία, έγινε από μία διοίκηση που λειτούργησε μέσα σε συνθήκες κορωνοϊού, με όλες τις ιδιαιτερότητες, έγινε από μία διοίκηση που βρήκε από την προηγούμενη τα συνέχισε και τέλος έγινε κάτω από τις συνθήκες μιας ενεργειακής κρίσης που προέκυψε μέσα από τον πόλεμο της Ουκρανίας." 

Όπως σημείωσε αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου ήταν "να κάνουμε διαγωνισμούς και να βγαίνουν άγονοι, γιατί πραγματικά οι ανατιμήσεις οδηγούσαν σε άγονους διαγωνισμούς. Να τονίσω ότι ο μέσος χρόνος υλοποίησης ενός δημοτικού έργου είναι από 3 έως 6 χρόνια. Και όταν λέμε ενός δημοτικού έργου εννοούμε από τον εντοπισμό της ανάγκης, την καταγραφή της Μελέτης, την υλοποίηση, την ωρίμανση, τις αδειοδοτήσεις που χρειάζονται, τη διαδικασία του διαγωνισμού,  μέχρι να βρεθεί εργολάβος ή ανάδοχος. Πρέπει να εκπαιδευτούμε για το πώς λειτουργούν τα δημόσια έργα, γιατί πολλές φορές αδικείται η δουλειά πολλών υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών.  Με τη λογική αυτή να ξέρετε, αν εξαιρέσουμε τη λογική των απευθείας αναθέσεων ή απευθείας διαπραγματεύσεων, που μπορεί να στάθηκε αφορμή να πέσει πολύ λάσπη στο πρόσωπό μου και στη δημοτική αρχή, το μόνο που κερδίζεις είναι τον χρόνο μέχρι την συμβασιοποίηση του έργου,  καθώς η αγορά είναι αυτή που καθορίζει το χρόνο υλοποίησης του έργου."

Η παρουσίαση των πεπραγμένων της περιόδου 2019-2023

Κάποια από τα σημαντικότερα σημεία της παρουσίασης που ακολούθησε, ήταν τα εξής:

Τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Άνδρου

Όπως τονίζεται στην παρουσίαση, με συνεχή & προγραμματισμένη εργασία  της τεχνικής υπηρεσίας μέσα σε 4 χρόνια το ποσό του τεχνικού προγράμματος αυξήθηκε 1500%. Σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Άνδρου, μετά τις τελευταίες εντάξεις ανέρχεται σε 24.600.597,18 ευρώ, έναντι 1.563.174,00 ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός τεχνικού  προγράμματος του 2018.

Ύδρευση - Αποχέτευση

Στο Μπατσί, η ολοκληρώθηκε προμήθεια φορητής μονάδας καθαρισμού &  αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού στο Μπατσί  ελάχιστης παραγωγής 48m3/ώρα ύψους 510.000 ευρώ, σε συνεργασία με χημικό μηχανικό για  παρακολούθηση αναλύσεων νερών &  για επέμβαση και επίλυση προβλημάτων. Επίσης, προχώρησαν και σε αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης με τον προυπολογισμό να αγγίζει τα 1.930.000 ευρώ. Τέλος, στην ίδια περιοχή εκπονείται η Μελέτη του βιολογικού για δίκτυα αποχέτευσης & εγκατάστασης  επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Μπατσίου (περιβαλλοντική αδειοδότηση – οριστικές μελέτες)

Στην περιοχή του Κορθίου εκπονούνται μελέτες βελτίωσης – εκσυγχρονισμός υποδομών και μελέτες ύδρευσης-αποχέτευσης στους οικισμούς Αηδόνια,  Αϊπάτια, Αμονακλιός, Κόρθι, Μουσιώνας, Πίσω Μεριά, ενώ υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη διευθέτησης ομβρίων υδάτων Κόρθι και για την επέκταση-εκσυγχρονισμό έργων αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Ρωγό και Όρμος Κορθίου. Σημαντικά ακόμη έργα έγιναν στη Χώρα και στο Γαύριο.

Βελτίωση Κτηρίων

Στην αναβάθμιση των κτηρίων έγινε μεγάλη δουλειά κατά την τελευταία 4ετία, με κάποια σημαντικά κτήρια να αναβαθμίζονται, καθώς χρειάστηκε να γίνει, επισκευή Κοινοτικού καταστήματος Μπατσίου, επισκευή Πολιτιστικού Κέντρου Απροβάτου, επισκευή Πολιτιστικού Κέντρου Κοχύλου, πρώην Δημοτικό Σχολείο Κοχύλου Αξιοποίηση, αποκατάσταση & διασύνδεση  εμβληματικών κτηρίων. Πραγματοποιήθηκε επίσης, κτηριακός εκσυγχρονισμός, ανακαίνιση  & εξοπλισμός στα 3 ΚΕΠ του νησιού, με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ. Παράλληλα, έγινε και προσεισμικός έλεγχος σε 70 κτίρια του Δήμου.

Παιδεία

Στον νευραλγικό τομέα της Παιδείας, έγιναν αρκετά βήματα, με ένα σημαντικό να είναι ο εκσυγχρονισμός & η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Χώρας, έργο ύψους 3.120.000 ευρώ. Εξασφαλίστηκαν παράλληλα, κατάλληλες υποδομές για βρέφη & νήπια με τη διαμόρφωση νέου κτηρίου για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Χώρας ύψους, 100.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν και επισκευές σε σχολικά κτήρια, όπως, στο Δημοτικό σχολείο Όρμου Κορθίου, αντικατάσταση στέγης, επιχρίσματα, στο Γυμνάσιο - Λύκειο Όρμου Κορθίου, αντικατάσταση κουφωμάτων – επιχρίσματα και στο Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου, συντήρηση και επιχρίσματα.

Τουρισμός

Τονίζεται στην παρουσίαση του Δήμου ότι "Προβάλλουμε την Άνδρο και φέρνουμε διακρίσεις στον τουρισμό". Συγκεκριμένα έγινε προβολή σε κορυφαία Ελληνικά ΜΜΕ, έγιναν 700 δημοσιεύματα, με 6.000.000 αναγνώστες, τηλεθεατές & επισκέπτες ιστοσελίδων. Επίσης έγινε προβολή της Άνδρου με 31 αφίσες σε 17 σταθμούς μετρό (ομορφιές του νησιού & εύκολη πρόσβαση από Αθήνα), προβολή της Άνδρου σε «πλάτες» λεωφορείων (σημαντικές ζώνες Αττικής: Σύνταγμα, Ακαδημία, Πολύγωνο,  Γλυφάδα, Κηφισιά, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό & Πειραιά) και αφιερώματα σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ, όπως Euronews και  CNBC, διεθνείς διακρίσεις + διαφημιστικές ενέργειες.

Η παρουσίαση, παράλληλα, περιείχε και τα επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής, στο κομμάτι της Υγείας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και του Αθλητισμού.

Ο επίλογος της τετραετίας

Στο κλείσιμο της παρουσίας των πεπραγμένων της τετραετίας, ο κ. Λοτσάρης ανέφερε ότι, “στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε, από τι έχουμε γλιτώσει και που θέλουμε να πάμε. Το νησί αυτό βγάζει μία αυθεντικότητα, μία αυθεντικότητα που μπορεί να φέρει χρήματα στους Ανδριώτες και στους επιχειρηματίες του νησιού, με μία προϋπόθεση, αυτή την αυθεντικότητα να την προστατεύσουμε. Να την προστατέψουμε με όρους βιώσιμης οικονομίας, με όρους που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη που θα προστατέψει το περιβάλλον.  Και να ξέρετε ότι στο Νότιο Αιγαίο τέτοιοι προορισμοί αναλλοίωτοι δεν είναι πολλοί, άρα ο στόχος είναι πως θα αναπτυχθούμε οικονομικά, να επιβιώσουμε και να κερδίσουμε το πελατολόγιο που θα μας φέρει και ένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα.”

Διαφωνία για το "παρελθόν" των έργων

Μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων,  ο επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης, Θεοδόσης Σουσούδης, πήρε το λόγο και ξεκινώντας με τη φράση, “Δεν θέλω να σας χαλάσω αυτή τη γιορτή των έργων” μίλησε για μια σειρά έργων που όπως ισχυρίζεται βρήκε σχεδόν έτοιμα η διοίκηση του κ. Λοτσάρη. Όπως ήταν προφανές αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Λοτσάρης για να απαντήσει σε όλα όσα αναφέρθηκε ο κ. Σουσούδης, με τους τόνους όμως να μην ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα.