Δράση του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών

Η Μυρτώ, η Μαρκέλλα και ο Maui επιστέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον

  • Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023 - 06:16

Η Μυρτώ, η Μαρκέλλα και ο Maui είναι τρεις χελώνες που το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνται στο σταθμό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Κάθε μία με τη δική της διαφορετική περιπέτεια, αλλά και οι τρεις κατάφεραν με τη βοήθεια των μελών του Συλλόγου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και πλέον είναι έτοιμες να επανενταχθούν στη θάλασσα όπου ανήκουν.

“Πρόκειται για τον Maui, ο οποίος βρέθηκε στις 31 Αυγούστου, όντας μπλεγμένος για πολλές ημέρες σε πετονιές και αγκίστρια. Όλα αυτά αφαιρέθηκαν και με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι έτοιμος να επιστρέψει στη φύση. Επίσης, είναι η Μυρτώ, η οποία βρέθηκε στην Πάρο στις 9 Ιουλίου, έχοντας χτυπηθεί από προπέλα σκάφους, με αποτέλεσμα να αποκομίσει βαριά τραύματα στο κεφάλι και στα πτερύγια. Πλέον και αυτή είναι καλά και έτοιμη να απελευθερωθεί. Μάλιστα, πρόκειται για μία πράσινη χελώνα, ένα είδος που σπάνια συναντάμε στα μέρη μας.

Τέλος είναι και η Μαρκέλα, η μεγάλη μας χελώνα, η οποία βρέθηκε στις 31 Αυγούστου στην Αμοργό από παραπλέοντα σκάφη, έχοντας χτυπηθεί κι αυτή από προπέλα και δημιουργώντας της πρόβλημα στην πλευστότητα”, τονίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Γιάννης Ορφανός.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 2:30 στον Άγιο Προκόπιο, τα μέλη του Συλλόγου αναμένεται να απελευθερώσουν τις τρεις χελώνες, έτσι ώστε να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον για να συνεχίσουν το υπέροχο ταξίδι τους.

“Η δράση γίνεται δημόσια έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίσει καλύτερα τη θαλάσσια χελώνα. Θέλουμε ο κόσμος να αποκτήσει μία πιο κοντινή επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες, να δει από κοντά τον δρόμο για την επιστροφή τους στη θάλασσα και μέσα από αυτόν τον τρόπο να τις αγαπήσει, να ενδιαφερθεί και να μάθει περισσότερες πληροφορίες και φυσικά να τις προστατέψει”, επισημαίνει ο κ. Ορφανός.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στα νερά των Κυκλάδων βρίσκονται και περιθάλπονται από τον Σύλλογο περίπου 30 χελώνες, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των χελωνών που χάνουν τη ζωή τους, είτε από ανθρώπινη απροσεξία, είτε από δόλο.

“Συνήθως κατά 80% τα τραυματισμένα ή νεκρά ζώα προέρχονται από αλιευτικά εργαλεία, πετονιές, δίχτυα, αγκίστρια και όλα αυτά, ενώ ένα 20% είναι από χτυπήματα από ταχύπλοα σκάφη. Όπως προσέχουμε όταν οδηγούμε στο δρόμο, το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και στη θάλασσα, ιδίως μάλιστα όταν τα σκάφη πηγαίνουν κοντά σε παραλίες. Όταν δηλαδή οι χελώνες βγαίνουν για να αναπνεύσουν, να έρθει ένα σκάφος και να τις χτυπήσει. Δυστυχώς, όμως, έχουμε συναντήσει και σκόπιμες θανατώσεις, καθώς έχουμε βρει μαχαιρωμένες χελώνες, με τα χτυπήματά τους να δείχνουν ότι αυτό έγινε σκόπιμα”, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου είναι μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με βάση το νησί της Νάξου, στις Κυκλάδες. Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών που έχουν βρει το πάθος και τον σκοπό τους, βοηθώντας και διασώζοντας τα άγρια ζώα του νησιού. Λειτουργώντας έναν σταθμό πρώτων βοηθειών παρέχουν φροντίδα στην τοπική άγρια πανίδα και συνεργάζονται με νοσοκομεία άγριων ζώων ανά την Ελλάδα.

“Συνεργαζόμαστε με την “Αλκυόνη” που είναι το νοσοκομείο άγριων ζώων και πτηνών στην Πάρο και όσον αφορά στις θαλάσσιες χελώνες συνεργαζόμαστε με τον “Αρχέλων”, που είναι το νοσοκομείο θαλάσσιων χελωνών, και αν ένα ζώο χρειαστεί περαιτέρω περίθαλψη το στέλνουμε στα συγκεκριμένα νοσοκομεία. Ωστόσο, προσπαθούμε τα περισσότερα περιστατικά να τα περιθάλπουμε εδώ, έτσι ώστε να μην αναγκαστεί το ζώο να μπει στη διαδικασία του ταξιδιού, στο οποίο μπορεί να επέλθει ακόμα και ο θάνατός του”, επισημαίνει ο κ. Ορφανός.

Στόχος του Συλλόγου είναι η ασφαλή επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Ωστόσο αυτό θα ήταν άκαρπο, εάν δεν διεύρυνε τις δράσεις του στην προστασία των ενδιαιτημάτων της άγριας πανίδας στη Νάξο, μέσω της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, καθαρισμούς, τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές και πολλά άλλα.

“Πέρα τούτο προσέχουμε και το περιβάλλον από παράνομες δραστηριότητες, λαθροθηρία, παράνομη αλιεία, γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα εμείς να κάνουμε καλά ένα ζώο, να μας παίρνει τόσο χρόνο και ενέργεια, να το αφήνουμε εν συνεχεία στο φυσικό του περιβάλλον και αυτό να κινδυνεύει. Προσπαθούμε τα άγρια ζώα να έχουν ένα μέρος να ζήσουν ήσυχα και ασφαλή, μακριά από τις όποιες παράνομες δραστηριότητες του ανθρώπου, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά ή ακόμα και θάνατο στα ζώα”, υποστηρίζει ο Γιάννης Ορφανός.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ιδρύθηκε το 2014 σε μια περίοδο που τα μέλη του ανακάλυψαν ότι θαλάσσιες χελώνες θανατώνονταν σκόπιμα στο νησί σε μεγάλους αριθμούς. Ως αποτέλεσμα, λειτουργώντας πλέον ως επίσημος Σύλλογος ξεκίνησαν την προστασία της άγριας ζωής από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πλέον, ο Σύλλογος διαθέτει τις εγκαταστάσεις να νοσηλεύει τραυματισμένες/άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ως σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ και χάρη στην υποστήριξη του Cyclades Perservation Fund (CPF), ίδρυσε το Δίκτυο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στις Κυκλάδες λαμβάνοντας περιστατικά και από γειτονικά νησιά.

“Πιστεύουμε ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αξίζουν μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή σε αυτό τον πλανήτη και αν μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Συλλόγου στο διαδίκτυο.