Αρχίζουν σήμερα Δευτέρα οι διαβουλεύσεις για το σημαντικό έργο

Στο "τραπέζι" και επίσημα το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άνδρου

Έφτασε η στιγμή που και στην Άνδρο θα αρχίσει επίσημα η κουβέντα για την υλοποίηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα και ώρα 17.00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Επαγγελματικού Λυκείου Άνδρου «Νικόλαος Αλεξάνδρου Καΐρης - ΕΠΑΛ Άνδρου» θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγική ενημερωτική παρουσίαση – συνάντηση του Δήμου Άνδρου και εμπλεκόμενων φορέων και συλλόγων.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή στελεχών της ομάδας μελέτης της ένωσης του Οικονομικού φορέα «Ρόϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.- Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί» που έχει αναλάβει κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας το οποίο λειτουργεί ως εργοδότης, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) του Δήμου Άνδρου (ΔΕ Υδρούσας, Άνδρου, Κορθίου)». Η σχετική σύμβαση υπεγράφη την 13η Ιουλίου 2023, με συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης τους 36 μήνες.

Δ. Λοτσάρης: "Νομίζω ότι αυτό το σχέδιο θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα χρόνια"

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την έναρξη των συζητήσεων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη σπουδαιότητά του και μεταξύ άλλων, είπε, ότι, "είναι ένα αίτημα που είχαμε υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2020, στον γενικό γραμματέα Χωροταξίας. Είμαστε στο πρώτο γκρουπ των νησιών που θα υλοποιηθεί, το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ξεκινάει τη Δευτέρα η πρώτη μέρα της επίσημης διαβούλευσης. Είναι μία σύμβαση η οποία υπογράφτηκε με τον ανάδοχο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τέλη Αυγούστου και θα έχει διάρκεια 36 μηνών μέχρι να ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι αυτό το σχέδιο θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα χρόνια, για το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία του νησιού, πως θα αναπτυχθεί και θα προστατευτεί το ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού και να υπάρχει και ένα  ισόρροπο οικονομικό αποτέλεσμα και μία αξιοποίηση επενδύσεων για από το νησί μας."

"Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε κάθε καλή πρωτοβουλία"

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του προς αυτή τη κατεύθυνση και τι προτρέπει και την επόμενη Δημοτική Αρχή να πράξει. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι, "για εμάς ως Δημοτική Αρχή ήταν προτεραιότητα για αυτό είμαστε και στο πρώτο γκρουπ των νησιών που ξεκίνησαν τη μελέτη και την συζήτηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων πλέον αυτό να ολοκληρωθεί με αντικειμενικότητα και με όραμα για το πως θέλουμε το νησί μας τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια. Εμείς έχουμε υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας στην Άνδρο ως "Ευ Ζην" προορισμό και νομίζω ότι πάνω σε αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις οι οποίες όμως πρέπει να εφαρμοστούν και είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε κάθε καλή πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση."

Τι είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι ειδικές πολεοδομικές ζώνες, το οδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά, τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τα υποστηρικτικά μέτρα για την αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια καλύπτουν την έκταση μιας ή περισσοτέρων δημοτικών ενοτήτων ενός Δήμου. Μπορεί επίσης να καλύπτουν και την έκταση δημοτικών ενοτήτων που βρίσκονται σε όμορους δήμους, μετά από σχετικές αποφάσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων. Τα ΤΠΣ εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και περιλαμβάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.

Οι περιοχές που περιλαμβάνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, είναι οι οικιστικές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις πολεοδομημένες, εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, περιοχές, τους οικισμούς προ του 1923 ή με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, καθώς και τις προς πολεοδόμηση περιοχές, τις Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) με χρήση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας, τις Περιοχές Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (Π.Π.Α.Ι.Π.), τις Ειδικές Περιοχές Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης (Ε.Π.Π.Α.Ι.Π.), και τα Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης (Ε.Σ.ΠΕΡ.Α.Α.). Επίσης περιλαμβάνουν περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Π.Ε.Δ.).

Η σημαντικότητα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Άνδρο

Ειδικότερα με το ΤΠΣ Άνδρου επιχειρείται να καθοριστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.), οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα λοιπά μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση κάθε Δημοτικής Ενότητας του Δήμου.

Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και σύμφωνα με τον Ανδρέα Εμπειρίκο είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου, η ωραιοτέρα όλων του κόσμου», μιας και λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της και της μεγάλης βιοποικιλότητάς της και των πολυάριθμων πηγών της ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μελέτης αυτής για την ανάπτυξη και ευημερία του νησιού, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, θα επιδιωχθεί το υπό σύνταξη ΤΠΣ να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου, με απώτερο στόχο τη θεσμοθέτησης της πλέον βιώσιμης πρότασης χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του.

Το πρόγραμμα της παρουσίασης έχει ως εξής:

    • Έναρξη από το φορέα ανάθεσης

    • Εισαγωγή από την ένωση οικονομικών φορέων «Ρόϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.- Σαμαράς & Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί»

    • Παρουσίαση του πλαισίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Άνδρου

    • Προκαταρκτική παρουσίαση θεματικών ενοτήτων 1ου σταδίου της μελέτης

    • Προκαταρκτική αξιολόγηση – διάγνωση υφιστάμενης κατάστασης Δήμου

    • Ενημέρωση για την πορεία της μελέτης

    • Συζήτηση

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού ειδικών θεμάτων (εντοπισμός θέσεων έργων, δραστηριοτήτων, χρήσεων γης κ.λπ. στοιχείων) σε χάρτες για το σύνολο του Δήμου και τους επιμέρους οικισμούς με υπόβαθρο πρόσφατων ορθοφωτοχαρτών τόσο σε μορφή παρουσίασης όσο και εντύπως.