Προσπάθεια περιορισμού των ογκωδών απορριμμάτων στην Πάρο

Τις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν στην Πάρο και για αυτό το λόγο η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε για την ανάθεση υπηρεσιών καθαρισμού που θα αφορούν στον θρυμματισμό σύμμεικτων φυτικών υπολειμμάτων και ογκωδών απορριμμάτων, με σκοπό να περιοριστεί ο όγκος τους.

Τι αφορά η συγκεκριμένη υπηρεσία

Η συγκεκριμένη υπηρεσία, αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τον θρυμματισμό των σύμμεικτων φυτικών υπολειμμάτων και διαλογή και θρυμματισμό των ογκωδών απορριμάτων που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά και αυτών που θα μεταφερθούν στο κτήμα ιδιοκτησίας του Δήμου Πάρου. Τα ανωτέρω έχουν μεταφερθεί για προσωρινή αποθήκευση κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου από τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου και επίσης θα μεταφερθούν και επιπλέον ποσότητες κατά την χειμερινή περίοδο , λόγω έλλειψης άλλου χώρου, με αποτέλεσμα την συγκέντρωση μεγάλου όγκου σύμμεικτων φυτικών υπολειμμάτων και ογκωδών , η απομάκρυνση των οποίων θα είναι χρονοβόρα και θα έχει μεγάλο κόστος αν δεν θρυμματιστούν και δεν μειωθεί ο όγκος τους.

Η κατάλληλη περίοδος εφαρμογής

Επιβάλλεται να θρυμματιστούν πριν τη νέα θερινή περίοδο και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς. Επιπλέον μετά τον θρυμματισμό των φυτικών υπολειμμάτων , θα υπάρξει η δυνατότητα χρησιμοποίησης τους για παραγωγή κοµπόστ ή τον εμπλουτισμό του εδάφους των χώρων πρασίνου του Δήμου. Η διάρκεια ορίζεται από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι εξαντλήσεως του ποσού και όχι πέραν της 31-05-2025, και η αποζημίωση του αναδόχου θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα. Η πιο πάνω παροχή υπηρεσιών πρέπει να εκτελεστεί από ιδιώτη, διότι ο Δήμος δεν έχει στην κατοχή του τον απαραίτητο εξοπλισμό (μηχάνημα τεµαχισµού-θρυµµατισµού των φυτικών υπολειμμάτων και ογκωδών) , με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας η οποία είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί ο όγκος και να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Οι προδιαγραφές για τον ανάδοχο και ο προϋπολογισμός

Για την παροχή των συγκριμένων υπηρεσιών, ο οικονομικός φορέας πρέπει να διαθέτει :

    • Ένα μηχάνημα τεµαχισµού-θρυµµατισµού των φυτικών υπολειμμάτων και ογκωδών απορριμάτων, με τον χειριστή του.

    • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, στο οποίο θα αναγράφεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη αφορά τρίτους και την επαναφορά του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάσταση σε περίπτωση ζημιάς, ύψους κατ’ ελάχιστο 100.000 ευρώ ετησίως.

    • Εγγραφή και καταχώριση στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων (ΗΜΑ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση.

    • «Σύστημα διαχείρισης ποιότητας», «σύστημα διαχείρισης υγείας», «σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

Ο προϋπολογισμός της παροχής υπηρεσιών ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 36.456 ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους, και θα προβλεφθεί πίστωση στον προϋπολογισμό του Δήμου Πάρου για το έτος 2024.