Ανοιχτός διαγωνισμός ύψους 124.000 ευρώ από την ΔΕΥΑΠ

Πλήρης επισκευή και καθαρισμός στο αποχετευτικό σύστημα της Πάρου

Ένα ακόμη σημαντικό έργο έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχει δρομολογήσει η ΔΕΥΑ Πάρου. Το νέο έργο αφορά στον έλεγχο, καθαρισμό και επισκευή εισροών των αποχετευτικών αγωγών, αλλά και στον πλήρη καθαρισμό των αντλιοστασίων λυμάτων. Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΠ προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο προϋπολογισμού 124.000 ευρώ. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών να είναι η 01/12/2023. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες από την υπογραφή της.

Συνοπτική Περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης 

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών για την επισκευή εισροών θαλασσινού νερού των αποχετευτικών αγωγών της επιχείρησης και για τον πλήρη καθαρισμό αντλιοστασίων λυμάτων. Η αναγκαιότητα για την εν λόγω παροχή υπηρεσιών προκύπτει λόγω της έλλειψης των ειδικών μηχανημάτων στον εξοπλισμό της ΔΕΥΑΠ για τις συγκεκριμένες εργασίες. 

Επισκευή εισροών κεντρικού αποχετευτικού αγωγού

Στο αποχετευτικό δίκτυο της Παροικίας, της Νάουσας και του οικισμού Πίσω Λειβάδι εντοπίζονται εισροές θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα την αυξημένη αγωγιμότητα των λυμάτων η οποία προκαλεί φθορές στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης (στα αντλιοστάσια λυμάτων, στις ΕΕΛ) καθώς και στην επεξεργασία των λυμάτων. Επομένως, κρίνεται σκόπιμος ο εντοπισμός των συγκεκριμένων εισροών θαλασσινού νερού και στη συνέχεια η επισκευή του αγωγού για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Αρχικά, από προηγούμενες βιντεοσκοπήσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη επισκευής των αγωγών σε μη-στεγανές ενώσεις μεταξύ των σωληνώσεων, από τις οποίες εισρέει θαλασσινό νερό στο δίκτυο και η ανάγκη διεξοδικού καθαρισμού του αγωγού με ειδικό όχημα υψηλής πίεσης νερού και αναρρόφησης, για την αποτελεσματική εφαρμογή των επισκευών.

Οι απαραίτητες εργασίες

Αναλυτικά, οι εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν περιγράφονται παρακάτω:

• Οι εργασίες καθαρισμού θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση αποφρακτικού οχήματος υψηλής πίεσης  – αναρρόφησης  και  με  διάφορα  ακροφύσια  (κεφαλές).  Τα  προϊόντα  καθαρισμού  θα μεταφέρονται στα εκάστοτε φρεάτια εργασίας από όπου και θα απομακρύνονται με αναρρόφηση ή και χειρωνακτικά, εάν πρόκειται για ογκώδη αντικείμενα.

• Η αφαίρεση υλικών και η διαμόρφωση αγωγών θα γίνει με τη χρήση ειδικού τηλεκατευθυνόμενου ρομπότ κοπής. Το ρομπότ θα φέρει κάμερα στην κεφαλή του για μέγιστη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια κατά το φρεζάρισμα. 

• Η στεγανοποίηση τμήματος αγωγού από ρωγμές, οπές, ελαττωματικές συνδέσεις και λοιπά, θα γίνει  εσωτερικά  με  την  τοποθέτηση  ειδικής  σωληνωτής  μεμβράνης  εμποτισμένης  με  ειδικές οικολογικές εποξειδικές ρητίνες που επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή και με πόσιμο νερό, με τη χρήση  ειδικού  ρομπότ  επισκευών.  Το  σύνολο  των  υλικών  θα  είναι  πάρα  πολύ  ανθεκτικό  σε χημικές  ενώσεις  (μεθάνιο,  υδρόθειο  κλπ),  υγρό  ή  ξηρό  περιβάλλον  και  μεγάλη  μηχανική καταπόνηση.

Στο τέλος των εργασιών, ο ανάδοχος θα παραδώσει πρωτόκολλο αναφοράς με σχόλια και παρατηρήσεις για την κατάσταση του δικτύου. Το σύνολο της εργασίας (video, φωτογραφίες, πρωτόκολλα) θα παραδοθούν τόσο σε ψηφιακή μορφή όσο και σε έντυπη μορφή, όλα έγχρωμα. Το πρωτόκολλο επιθεώρησης κατά τμήματα μεταξύ των διαδοχικών φρεατίων του αποχετευτικού δικτύου (ψηφιακό και έντυπο) θα περιλαμβάνει συνοπτική Τεχνική Έκθεση με τις επισκευές για κάθε τύπο βλάβης, περίληψη πορίσματος έρευνας κατά τομέα, εκτύπωση αναφοράς με ταξινόμηση ανά τύπο κωδικό βλάβης, ανά οδό και ανά τομέα, γραφικά  τομέων  (σχηματική διάταξη αγωγού με υπόδειξη θέσης διαφόρων προβληματικών σημείων), βιντεοσκόπηση ανά τομέα σε ψηφιακή μορφή, εκτύπωση εικόνων με τα προβληματικά σημεία ανά τομέα και τις επισκευές και αποτύπωση επισκευών σε σχέδιο του δικτύου.

Πλήρης καθαρισμός αντλιοστασίων λυμάτων 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται δυσλειτουργία στα αντλιοστάσια λυμάτων που οφείλεται  στις  αυξημένες  επικαθίσεις  άμμου  και  μακρόινων.  Αυτό  έχει  σαν  αποτέλεσμα  τις  συχνές βλάβες  των  αντλιών  και  τη  μη  ομαλή  λειτουργία  των  αντλιοστασίων.  Εν όψει  και  της καλοκαιρινής περιόδου, κρίνεται σκόπιμος και αναγκαίος ο καθαρισμός των αντλιοστασίων άμεσα, ώστε να επιτευχθεί και πάλι η εύρυθμη λειτουργία όλων των αντλιοστασίων. Εξαιτίας της συνεχούς ροής λυμάτων στο δίκτυο αποχέτευσης και στα αντλιοστάσια, ο καθαρισμός πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τις νυχτερινές ώρες με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων απόφραξης και αναρρόφησης.  Τα  μηχανήματα  αυτά  επιτυγχάνουν τη συντομότερη και ασφαλέστερη λύση στον καθαρισμό των αντλιοστασίων. 

Επίσης, για τον πλήρη καθαρισμό των αντλιοστασίων απαιτείται να εισέλθει εξειδικευμένο προσωπικό στον εσωτερικό χώρο του αντλιοστασίου και για το λόγο αυτό οι εργασίες θα γίνουν αφού παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατάβασης σε κλειστούς χώρους (φόρμες εργασίας με κουκούλα, μάσκες ολόκληρου προσώπου με φίλτρα τοξικών αερίων, προστατευτικό κράνος, γάντια χεριών 38 εκατοστών και γαλόντζες). Πριν την είσοδο του προσωπικού στον υγρό θάλαμο των αντλιοστασίων, θα εισέρχεται ειδικό τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ – μετρητής επικίνδυνων – τοξικών αερίων ο οποίος σε περίπτωση που τα αέρια αυτά θα υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια θα εκπέμπει ηχητικό σήμα κινδύνου. Το προσωπικό που θα εργάζεται εντός των υγρών θαλάμων  των αντλιοστασίων θα είναι εξοπλισμένο με ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων που  θα ασφαλίζει σε ειδικό ανελκυστήρα, στερεωμένο στην είσοδο του αντλιοστασίου. Το αντλιοστάσιο  θα  αερίζεται  συνεχώς  με  ειδική  τουρμπίνα  αερισμού  και  θα  είναι  σε συνεχή παρακολούθηση από ειδικό μετρητή αερίων για τυχόν έλλειψη οξυγόνου ή έκλυση επικίνδυνων αερίων κατά τον καθαρισμό.

Οι απαραίτητες εργασίες

Αρχικά, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλύση των τοιχωμάτων και του πυθμένα των αντλιοστασίων με χρήση αποφρακτικού οχήματος υψηλής πίεσης νερού. Μετά τον επιφανειακό καθαρισμό, το συνεργείο θα πρέπει να εισέλθει στον υγρό θάλαμο των αντλιοστασίων όπου και θα γίνει πλήρης καθαρισμός με το αποφρακτικό όχημα και σε συνδυασμό με το αποφρακτικό όχημα υψηλής πίεσης – αναρρόφησης θα αναρροφηθούν  όλα  τα  προϊόντα  πλύσης.  Εάν  κριθεί  απαραίτητο,  θα  γίνει  φραγή  της  εισόδου  των λυμάτων  στο  αντλιοστάσιο  με  ειδικούς  αεροθαλάμους  έμφραξης  αγωγών  για  να  διασφαλιστεί  η  μη εισροή λυμάτων κατά την διάρκεια των εργασιών στις σχάρες ή στον υγρό θάλαμο. Μετά το πέρας των εργασιών θα καθαριστεί πλήρως ο χώρος γύρω από το αντλιοστάσιο και τη θέση εργασίας. Κατά την διάρκεια των εργασιών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς εργασίας.

Καθ’  όλη  την  διάρκεια  των  εργασιών, θα υπάρχει συνεχής  συνεννόηση και ενημέρωση της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΠ για την εύρυθμη λειτουργία των εργασιών. Με το πέρας των εργασιών θα καθαρίζεται πλήρως ο χώρος γύρω από τις θέσεις εργασίας.Υποχρέωση  της  ΔΕΥΑΠ  είναι  η τροφοδοσία  νερού  για  τις  εργασίες  καθαρισμού  καθώς  και  η απρόσκοπτη πρόσβαση των οχημάτων πάνω από τα φρεάτια του αποχετευτικού δικτύου και τα σημεία υδροληψίας.

Προϋπολογισμός και διάρκεια της σύμβασης

Η  εν  λόγω  δημόσια  σύμβαση  προμήθειας  θα  χρηματοδοτηθεί  από  πόρους  της  Δημοτικής  Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.). Η  συνολική  προϋπολογισθείσα  δαπάνη  της  παροχής  υπηρεσιών με  τίτλο:  «Έλεγχος,  καθαρισμός  και επισκευή εισροών αποχετευτικών αγωγών και πλήρης καθαρισμός αντλιοστασίων λυμάτων» ανέρχεται στο ποσό των 124.000 ευρώ και θα βαρύνει τις σχετικές πιστώσεις του  προϋπολογισμού  του  οικονομικού  έτους  2024 της Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες από την υπογραφή της.