Εκατέρωθεν αντεγκλήσεις από τους δύο δημάρχους λίγο πριν το αποτέλεσμα του Εκλογοδικείου

Το εκλογικό "θρίλερ" συνεχίζεται στην Άνδρο

Σχεδόν δύο μήνες μετά το πραγματικά οριακό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Άνδρο και από ότι φαίνεται θα χρειαστούν λίγες ακόμη ημέρες για να μπει οριστικό τέλος. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα θα οριστικοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, όταν και θα βγει η απόφαση του Εκλογοδικείου, στο οποίο προσέφυγε με την ένστασή της, η παράταξη "Μαζί για την Άνδρο" του Δημήτρη Λοτσάρη, η οποία αναφέρει ότι, "δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές". Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρει, ότι, "οι πολίτες της Άνδρου, για όσους δεν θέλουν να το καταλάβουν, επέλεξαν δήμαρχο και δημοτική αρχή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο".

Το περιεχόμενο της ένστασης

Στην ένσταση γίνεται λόγος για αρκετές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και κυρίως σε κάποια συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, με το ένα από αυτά να είναι το Μπάτσι, στο οποίο αμφισβητούνται 44 ψηφοδέλτια. Η ένσταση αναφέρει ενδεικτικά τα εξής:

"Από τον επιτόπιο έλεγχο του εκλογικού υλικού, διαπιστώθηκε ότι στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, σημειώθηκαν πολλαπλές παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, 44 ψηφοδέλτια του συνδυασμού «ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», έφεραν επάνω τους σημειώσεις με στυλό πράσινου χρώματος και παντελώς ανόμοιες μεταξύ τους μονογραφές. Σημειώνεται, ότι στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, ο συνδυασμός των αντιδίκων, έλαβε 134 ψήφους, και σχεδόν αποκλειστικά στα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια παρατηρείται αυτό το διακριτικό γνώρισμα των σημειώσεων επάνω στα ψηφοδέλτια με στυλό πράσινου χρώματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν επρόκειτο περί πρακτικής του δικαστικού αντιπροσώπου να σημειώνει επάνω στα ψηφοδέλτια με αυτό τον τρόπο, αλλά οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις επί των ψηφοδελτίων αυτών, προήλθαν με αποκλειστικό σκοπό την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας. Επίσης όλα τα πιο πάνω ψηφοδέλτια εμφανίζουν σωρευτικά και την ακόλουθη ουσιώδη πλημμέλεια: Εκτός του ότι οι υπογραφές που έχουν τεθεί από τον (φερόμενο) δικαστικό αντιπρόσωπο επ' αυτών, έχουν πράσινο χρώμα, το μείζον είναι, ότι οι υπογραφές αυτές είναι εμφανώς παραλλαγμένες, ώστε να προκύπτει δια γυμνού οφθαλμού ότι δεν έχει θέσει την υπογραφή του στα εν λόγω ψηφοδέλτια το ίδιο πρόσωπο. 

Για όλους τους ανωτέρω σαφείς και ορισμένους λόγους, το βάσιμο των οποίων άλλωστε θα αποδειχθεί από την επισκόπηση του περιεχομένου των επιδίκων ψηφοδελτίων στην οποία οφείλει να προβεί το δικαστήριό σας, αμφισβητώ τη γνησιότητα και εντεύθεν την εγκυρότητα των προσβαλλόμενων ως άνω ψηφοδελτίων, τα οποία συνεπώς πρέπει να κριθούν άκυρα. Να σημειώσω άλλωστε, ότι με δεδομένο ότι η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων αποτελεί θεσμική εγγύηση προκειμένου να διασφαλίζεται με πλήρη διαφάνεια η βούληση των ψηφοφόρων και να αποτρέπονται φαινόμενα νόθευσης και παρατυπιών, στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα Θεσμικά εχέγγυα παρακάμθηκαν εντελώς. Είναι βέβαια αυτονόητο, ότι μία τέτοιου είδους πρακτική (αν γινόταν ανεκτή, quod non), θα καθιστούσε άνευ αντικειμένου τις προαναφερόμενες εγγυήσεις που τάσσει ο νόμος για την αποτροπή φαινομένων νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος."

Δ. Λοτσάρης: "Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Θα σεβαστώ απολύτως την απόφαση της Δικαιοσύνης"

Σε δημόσια τοποθέτησή του ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και την παράταξή του, να πάρουν την απόφαση της ένστασης. Μεταξύ άλλων τονίζουν, πως: "Το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών, ανάγκασε την παράταξή μας ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, να καταθέσει ένσταση. Το οφείλουμε απέναντι στους ανθρώπους που έδωσαν μαζί μας αυτή τη μάχη. Το οφείλουμε όμως και απέναντι στη δημοκρατική τάξη, γιατί όποια και αν είναι η δημοτική αρχή που θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι θα σεβαστώ απολύτως την απόφαση της Δικαιοσύνης, όποια και αν είναι αυτή. Πέρα από τις εκλογές και την εκκρεμότητα που υπάρχει και θα επιλυθεί από τη Δικαιοσύνη, το μεγάλο διακύβευμα είναι η ενότητα της Άνδρου, η ενότητα της κοινωνίας μας. Για μένα τα επόμενα πέντε χρόνια, από όποια θέση και αν είμαι, προτεραιότητα αποτελεί η ενότητα της Άνδρου, η συνένωση και η συνεργασία των δημιουργικών δυνάμεων του νησιού για να προχωρήσουν σημαντικά έργα, για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών."

Θ. Σουσούδης: "Λίγη σοβαρότητα θα ήταν χρήσιμη"

Σε απάντησή του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, λίγο μετά την ενημέρωση του για την ένσταση της παράταξης του κ. Λοτσάρη, ανέφερε: "Λίγη σοβαρότητα θα ήταν χρήσιμη. Αμέσως μετά τις εκλογές ο απερχόμενος δήμαρχος είχε δηλώσει τον σεβασμό του στη λαϊκή ετυμηγορία και το εκλογικό αποτέλεσμα. Χωρίς να μας εκπλήξει, αμέσως μετά ακολούθησαν όχι μία αλλά δύο επανακατεμετρήσεις.  Συνεχίζοντας την αναξιοπιστία των λόγων του προχωράει, "σεβόμενος" πάντα το αποτέλεσμα, σε προσφυγή στο εκλογοδικείο. Τόση συνέπεια λόγων και έργων δεν έχει γνωρίσει η μικρή μας κοινωνία. Δηλώνει τώρα με ένα μοναδικό δελτίο τύπου, ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία της δικαιοσύνης! Θα μπορούσε δηλαδή να μη τη σεβαστεί;

Το θλιβερό όμως για τον απερχόμενο δήμαρχο είναι ότι αδυνατεί να σεβαστεί την απόφαση των πολιτών της Άνδρου και όποια απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την δική του. Είναι προφανές ότι καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λαϊκή ψήφο. Το ψηφοδέλτιο όταν βγαίνει από το φάκελο, κ. δήμαρχε και συνεργάτες, εκφράζει τη λαϊκή βούληση και καμιά νομικίστικη αιτίαση δεν μπορεί να το καταρρίψει αυτό. Οι εκλογές κρίνονται στις κάλπες. Οι νομικές προσφυγές είναι για όσους αδυνατούν να αφήσουν τη  καρέκλα. Αυτοπαρουσιάζεται ο δήμαρχος ως αδικημένος, την στιγμή που ο ίδιος ως δήμαρχος έχει τον έλεγχο και την ευθύνη των εκλογών.Του φταίνε όλοι που έχασε.

"Οι πολίτες της Άνδρου, για όσους δεν θέλουν να το καταλάβουν, επέλεξαν δήμαρχο και δημοτική αρχή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο"

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σουσούδης, αναφέρει, ότι "οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, η έφορος των δικαστικών, οι εφορευτικές επιτροπές, οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών, ακόμα και οι δικοί του εκλογικοί αντιπρόσωποι, που σημειωτέον κανείς δεν είχε την παραμικρή ένσταση σε όλη τη διαδικασία. Κατηγορεί ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και τον αδίκησαν. Ποιοι; Ακόμα και οι δικοί του εκλογικοί αντιπρόσωποι; Επιτέλους λίγη σοβαρότητα έστω και την τελευταία στιγμή θα ήταν χρήσιμη. Οι πολίτες της Άνδρου, για όσους δεν θέλουν να το καταλάβουν, επέλεξαν δήμαρχο και δημοτική αρχή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Στην απελπισμένη προσπάθειά  να μην αποχωριστεί την καρέκλα έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων δεν διστάζει να παραπληροφορεί και να υποκρίνεται. Διοχετεύοντας δημοσιεύματα που συκοφαντούν και προσβάλλουν συμπολίτες μας. Με τα ίδια μέσα προβλήθηκε ως ο δήμαρχος των έργων. Με τα ίδια μέσα προβάλετε ως αδικημένος. Με τα ίδια μέσα θίγονται και συκοφαντούνται συμπολίτες μας. Με τα ίδια μέσα όμως, έχασε τη μάχη των εκλογών. Προφανώς αυτό ξέρει μόνο να κάνει, αλλά ευτυχώς γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά μεταξύ μας και ο λαός έδωσε την απάντηση του! Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά  μία νέα περίοδος σεβασμού στους θεσμούς και στους κατοίκους του όμορφου νησιού μας και μια νέα σελίδα ανοίγει στη κοινωνία μας που σέβεται τον πολίτη, τους θεσμούς και τις αξίες μας."

Η "Κοινή Γνώμη" επικοινώνησε και με τους δύο δημάρχους, οι οποίοι αρκέστηκαν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και δεσμεύτηκαν ότι θα μιλήσουν μετά την απόφαση του εκλογοδικείου.