Αντίθετοι στην Πάρο μπροστά στο φάσμα συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ

Αντίδραση Μπιζά και εργαζομένων απέναντι στο νέο νομοσχέδιο

Έγγραφο-αντίδραση μπροστά στο νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα και θα αφορά στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, απέστειλε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, με αποδέκτες τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο και τους βουλευτές των Κυκλάδων,. Η συγκεκριμένη επιστολή ήρθε να προστεθεί στην επιτολή διαμαρτυρίας και τους Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάρου.

Το έγγραφο του Κώστα Μπιζά

Αρχικά ο κ. Μπιζάς, θέλησε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τα όσα θα φέρει το νέο νομοσχέδιο, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι: "Με το παρόν έγγραφό μου θα ήθελα να σας καταθέσω τον προβληματισμό σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς κι αφορά στις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α κι ως εκ τούτου την κατάργηση της Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τοπικό παράρτημα του νέου φορέα αλλά θα χάσει την νομική της οντότητα και αυτοτέλεια. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η ίδρυση νέων Μειζόνων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) με κατάργηση των υπαρχόντων. Όμως εάν το νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει σοβαρά προβλήματα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης, κι ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες, όπως της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, σε μικρές και δη νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας θα δημιουργήσει πολλά άλλα σοβαρότερα."

Το σημαντικό έργο της ΔΕΥΑ Πάρου

Στη συνέχεια της επιστολής του, αναφέρεται στην εξέλιξη και στην πορεία της ΔΕΥΑΠ ως επιχείρηση, τονίζοντας, ότι, "η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου, κατά γενική ομολογία, όπως γνωρίζουν και οι τοπικοί βουλευτές μας, έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό έργο σε επίπεδο νησιού. Έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα πλήθος άμεσων, επειγόντων και καθημερινών προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις, καθώς διαθέτει το κατάλληλο στελεχιακό προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία κι επάρκεια. Το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες προβληματικές Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες μπορεί όντως να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κακοδιαχείρισης ή λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα για όλους. Η προσπάθεια συγκεντρωτικής διαχείρισης του νερού θα οδηγήσει πιθανότατα στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων και τελικά στην αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών ύδρευσης - αποχέτευσης, επιφέροντας μη αναστρέψιμο πλήγμα στην οικονομία αλλά και τη γενικότερη εικόνα της χώρας."

Στοιχεία για την κατάσταση της ΔΕΥΑΠ

Κλείνοντας την επιστολή του παρέθεσε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία για την άριστη κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου, η οποία είναι, όπως αναφέρει, μια δημοτική επιχείρηση που υλοποιεί πλήρως τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε:

    • Αποπληρώνει εμπρόθεσμα όλους τους λογαριασμούς ενέργειας (με πάγια εντολή), και δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ προς τρίτους ή γενικά σε προμηθευτές.

    • Παράλληλα, έχει επενδύσει με ίδιους πόρους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

    • Πέραν αυτών, υλοποιούνται αυτό το διάστημα μελέτες για άλλα δύο πάρκα.

    • Έχει ανανεώσει, με ίδιους πόρους, τον στόλο των υπηρεσιακών οχημάτων, αγοράζοντας, μεταξύ άλλων και τα τρία πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Έτσι, επιτυγχάνεται ήδη η μείωση της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ΔΕΥΑΠ.

    • Έχει πολύ μεγάλο ετήσιο κύκλο εργασιών, για το μέγεθός της, που φέτος θα ξεπεράσει τα 7.000.000€.

    • Ακολουθεί εδώ και χρόνια ένα κλιμακωτό τιμολόγιο, που ξεκινά από 0,60€ /κυβικό που είναι προσιτό σε νοικοκυριά και μικρές καταναλώσεις, αλλά αυξάνεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις μέχρι και τα 8€/κυβικό. Σε ετήσια βάση, επανεξετάζεται η τιμολογιακή πολιτική και γίνονται, όποτε έχει απαιτηθεί, διορθώσεις. Το αποτέλεσμα είναι η Επιχείρηση να παρουσιάζει σε ετήσια βάση κερδοφορία.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Από τη δική του πλευρά, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου, καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο και ζητά τόσο από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου άμεσα να καταδικάσουν με αποφάσεις τους την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση της ΔΕΥΑ Πάρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

"Μετά το πρώτο βήμα, που έγινε από την κυβέρνηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, τώρα επιχειρείται το δεύτερο, που είναι η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε μια Δ.Ε.Υ.Α. ανά Περιφέρεια, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού. Το νέο δρομολογούμενο σχήμα δεν είναι λειτουργικό και εμφανίζει πολύ σοβαρά νομικά προβλήματα, σαφέστατα δεν είναι υπέρ των τοπικών κοινωνιών και δε συνιστά μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση.

Εμείς οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εμπλοκή ιδιωτών και την ανάθεση έργων ΣΔΙΤ στην ύδρευση και την αποχέτευση, όπου μοιραία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν στην πράξη ακρίβεια στο κόστος του νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές. Αν η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου συγχωνευθεί στη θηριώδη Μείζονα ΔΕΥΑ περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και λειτουργήσει ως παράρτημα της, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την οικονομία και το περιβάλλον του νησιού μας καθώς και στην Δημόσια υγεία. Άμεσα οι αυξήσεις στο λογαριασμό του νερού θα φτάσουν το πενταπλάσιο. Φτάνει να θυμηθούμε τους λογαριασμούς ρεύματος, τα καύσιμα, το αέριο, την ενέργεια και τα δημοτικά απορρίμματα πως έφτασαν να είναι δυσβάσταχτα για όλους μας.

"Η ύδρευση και η αποχέτευση να παραμείνει στον έλεγχο του Δήμου Πάρου"

Σύντομα η αποψίλωση των Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Π. θα αποφέρει δυσλειτουργία στα δίκτυα με αδιανόητες συνέπειες για το νησί μας. Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης και στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Π. (Αφαλατώσεις, Βιολογικοί Καθαρισμοί, Αντλιοστάσια, κλπ) είναι δυνατόν να τινάξει την οικονομία του νησιού στον αέρα όταν αυτή εξαρτάται από το τουριστικό προϊόν. Η προστασία των υδάτινων πόρων, του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας αυτή τη στιγμή διαφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού από τη Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ. Μετά την υλοποίησης των σχεδιασμών τις κυβέρνησης οι πόροι του νησιού μας και η προστασία τους θα ανήκουν στην θηριώδη απρόσωπη και μη λειτουργική  ΜΕΙΖΟΝΑ ΔΕΥΑ Νοτίου Αιγαίου με έδρα πιθανότατα τη Ρόδο. Καταλογίζουμε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικού διαλόγου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι διαλύουν και απορυθμίζουν ότι δημόσιο λειτουργεί για  να φέρουν την Ιδιωτικοποίηση και στα νερά στη χώρα μας.

Ενόψει αυτών των δυσμενών εξελίξεων σας καλούμε όλους δίπλα μας σε αγώνα για να παραμείνει το ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ. Ζητάμε από το Διοικητικό Συμβούλιο Δ.Ε.Υ.Α.Π. και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου άμεσα να καταδικάσουν με αποφάσεις τους την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση της Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ. Να σταματήσουν τη γιγάντωση των επιχειρήσεων που έχει ως τελικό στόχο την παράδοση και εκτέλεση έργων από τις μεγάλες (γνωστές) εταιρείες. Να σταματήσουν την σταδιακή και στο τέλος ολοκληρωτική παράδοση του κοινωνικού αγαθού σε ιδιώτες. Καλούμε όλες τις Αρχές, τα κόμματα, τις δημοτικές παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα, να πάρουν θέση στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση του νερού που ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ολοκληρώνεται με το νέο νομοσχέδιο και να αντιδράσουν δυναμικά. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που χαρίζει τα νερά στους ιδιωτικούς ομίλους. Η ύδρευση και η αποχέτευση να παραμείνει στον έλεγχο του Δήμου Πάρου με ισχυρή Δ.Ε.Υ.Α. ΠΑΡΟΥ."