Σύμπραξη Δήμου Μυκόνου και Π.Α.Κ.Ο. «Αξιώτης» για την υλοποίηση των έργων βελτίωσης

Αναβάθμιση σε παιδικούς σταθμούς της Μυκόνου

Ο Δήμος Μυκόνου προχωρά σε πλήρη αναβάθμιση δύο παιδικών σταθμών του νησιού, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου για το έργο της αναβάθμισης αύλειων χώρων, εγκαταστάσεων θέρμανσης και λοιπού εξοπλισμού των παιδικών σταθμών Ομβροδέκτη και Άνω Μεράς Μυκόνου, στο πλαίσιο της ένταξης του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, προϋπολογισμού 98.583,40 ευρώ. Παράλληλα καταρτίστηκαν οι όροι διακήρυξης ανοικτού ηλεκτρονικού, κάτω των ορίων, διαγωνισμού, για την ανεύρεση αναδόχου και πλέον είναι όλοι στην αναμονή της εκταμίευσης.

Συνοπτική Περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού που προβλέπεται να εγκατασταθεί στους αύλειους χώρους και εσωτερικά των κτιρίων στους οποίους λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί Ομβροδέκτη και Άνω Μεράς, του Δήμου Μυκόνου. Τα υπό προμήθεια είδη κρίνονται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και για την αποκατάσταση κάποιων σημαντικών ελλείψεων ή φθορών που έχουν παρατηρηθεί στις υποδομές των κτιρίων, όπως είναι οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός (Π.Α.Κ.Ο.) «Γεώργιος Αξιώτης», διαθέτει αρμοδιότητες υποστήριξης και κοινωνικής φροντίδας της βρεφικής και παιδικής ηλικίας μέσω των παιδικών του σταθμών. Έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των σταθμών και την παροχή όλων των μέσων στα παιδιά ούτως ώστε να καθίσταται πιο ευχάριστη η παραμονή τους προτείνεται να υλοποιηθούν οι παρακάτω προμήθειες και εγκατάσταση όλων των ειδών, στα δύο κτίρια των παιδικών σταθμών. Πιο συγκεκριμένα, τα υπό προμήθεια είδη σχετίζονται με τα παρακάτω, τα οποία χωρίζονται σε υποομάδες, ανάλογα με το είδος των παρεμβάσεων. Στην παρούσα μελέτη προμήθειας συμπεριλαμβάνονται είδη που σχετίζονται με συστήματα θέρμανσης, ηλεκτρολογικό υλικό, πρόγραμμα/ εφαρμογής διαχείρισης βρεφικών και παιδικών σταθμών, μηχανισμός σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, εξοπλισμό αύλειου χώρου και εξοπλισμό λειτουργίας παιδικού σταθμού.

Α. Καμμή: "Οι εργασίες που θα γίνουν στους παιδικούς σταθμούς είναι εξαιρετικά σημαντικές"

Η πρόεδρος του Π.Α.Κ.Ο. «Γεώργιος Αξιώτης», Άννα Καμμή, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί στους παιδικούς σταθμούς, τονίζοντας, ότι, "αρχικά είχαμε υποβάλλει πρόταση στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, για το συγκεκριμένο έργο που αφορά στους παιδικούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε τελικό στάδιο για αυτή την πρόταση, είναι ώριμη πλέον και περιμένουμε μετά από τις διαδικασίες που θα γίνουν, να εγκριθεί η εκταμίευση για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε. Οι εργασίες που θα γίνουν στους παιδικούς σταθμούς είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς βοηθούν σίγουρα στην καλή λειτουργία και έχουμε προσθέσει πολλές δαπάνες που βελτιώνουν τα κτήρια και την καθημερινότητα του σταθμού. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα αλλάξουμε το σύστημα θέρμανσης, με αντλίες θερμότητας, καθώς τα κτήρια των παιδικών σταθμών είναι καταπληκτικά κτήρια, αλλά πάρα πολύ παλιά, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν απώλειες θέρμανσης και κάνουμε πάντα μονώσεις με ότι χρειάζεται. Περιμένουμε πως και πως να πάρουμε αυτή την εκταμίευση, ώστε να προχωρήσουμε στα έργα".

Το ιστορικό των κτηρίων

Τα κτήρια που στεγάζονται οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μυκόνου δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και λειτούργησαν αρχικά ως σχολεία. Κατά τη δεκαετία του 1990 μετετράπη το κτήριο στην περιοχή Ομβροδέκτη σε παιδικό σταθμό και ακολούθησε στις αρχές του 2000 το κτήριο της περιοχής Άνω Μεράς. Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Μυκόνου σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου, δύναται να εξυπηρετούν 95 παιδιά. Αν και κατά τη μετατροπή χρήσης των συγκεκριμένων χώρων έγιναν σχετικές εργασίες, μέχρι σήμερα, πέρα από αποσπασματικές κι επιμέρους εργασίες συντήρησης, δεν υπήρχε η δυνατότητα για περαιτέρω διαμόρφωση και οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των τελευταίων χρόνων δυσχεραίνουν την προμήθεια νέου εξοπλισμού και όσων χρήζουν αντικατάστασης.

Οι απαραίτητες προμήθειες

Προκειμένου να εξυπηρετούνται οι παραπάνω σκοποί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι απαραίτητες οι ακόλουθες ενέργειες:

    • Προμήθεια νέων συστημάτων θέρμανσης

    • Προμήθεια επίπλων, ειδικότερα καναπέδες – στρώματα και γενικότερου εξοπλισμού, ώστε να διευκολύνουν την οργάνωση του χώρου και να κάνουν πιο άνετη την παραμονή των νηπίων.

    • Προμήθεια υλικού διαμόρφωσης αύλειων χώρων και των 2 παιδικών σταθμών και διαμόρφωσης της κουζίνας της Άνω Μεράς , όπως περιγράφονται στη σχετική μελέτη που επισυνάπτεται.

    • Προμήθεια λογισμικού Οργάνωσης και Διαχείρισης Αιτήσεων, Τροφείων και Αποθήκης των ΠΣ.

    • Προμήθεια ηλεκτρονικού – ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Η προμήθεια παιδικών οργάνων/παιχνιδιών στον προαύλιο χώρο των κτιρίων των παιδικών σταθμών, καλύπτεται από άλλη μελέτη που χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε

Οι αναγκαίες ενέργειες

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που προκύπτουν είναι απαραίτητες οι παρακάτω ενέργειες για τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών:

Αρχικά, οι αύλειοι χώροι και των δύο παιδικών σταθμών είναι στρωμένοι με χαλίκι που σε συνδυασμό με τα κατοικίδια (κυρίως γάτες) που περνούν από αυτούς τους χώρους γίνονται εστίες μόλυνσης, όσο κι αν φροντίζεται η καθαριότητα τους από το προσωπικό καθαριότητας. Η προμήθεια και εγκατάσταση αντικραδασμικού υλικού επένδυσης του εδάφους των εξωτερικών χώρων και η χωροθέτηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (όργανα παιδικής χαράς) κατά την διαμόρφωση των δαπέδων με την τοποθέτηση των οργάνων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές (ΕΛΟΤ, ASTM κλπ) θα διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τα παιδιά.

Η προμήθεια υλικών και όλων των σχετικών για τη διαμόρφωση της κουζίνας της Άνω Μεράς είναι απαραίτητη και άμεσης και επιτακτικής ανάγκης, δεδομένου ότι οι πάγκοι έχουν φθαρεί, ντουλάπια έχουν σαπίσει, συνδέσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν φθαρεί και πρέπει να προβούμε στην προμήθεια και πλήρη εγκατάσταση εξοπλισμού για την κουζίνα του Παιδικού Σταθμού Άνω Μεράς, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής για την παρασκευή των γευμάτων. Παράλληλα κρίνεται αναγκαία, η προμήθεια λογισμικού Οργάνωσης και Διαχείρισης Αιτήσεων, Τροφείων και Αποθήκης των ΠΣ για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου και διαχείρισης των δημοσίων πόρων, εξοικονόμησης χρόνους και ποιοτικότερης παροχής υπηρεσιών στους πολίτες. Η προμήθεια προμήθεια επίπλων ( καναπέδες – στρώματα ) και γενικότερου εξοπλισμού, που θα διευκολύνουν την οργάνωση του χώρου και θα κάνουν πιο άνετη την παραμονή των νηπίων. Τέλος, η προμήθεια ηλεκτρονικού – ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας των εργαζομένων , όπως επιβάλλει η ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.1/28874 για τη άμεση εγκατάσταση του και τη συμμόρφωση του φορέα στις απαιτήσεις της εγκυκλίου.