Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για τα οφέλη που θα φέρει το συγκεκριμένο έργο

Στο ηλεκτρικό ποδήλατο στρέφεται και η Μύκονος

Στο ποδήλατο στρέφεται και η Μύκονος, για τις καθημερινές μετακινήσεις της, μπαίνοντας στην ομάδα των νησιών που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούν την συγκεκριμένη μέθοδο μετακίνησης, για την ενίσχυση της μικροκινητικότητας. Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του νησιού, εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για τον ανοιχτό διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και λοιπών συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων για τον Δήμο Μυκόνου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο αναμένεται να ανέλθει στα 310.000 ευρώ και ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται στους 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. 

Κ. Κουκάς: "Στόχος μας είναι στη Μύκονο να ενισχύσουμε την μετακίνηση με ποδήλατα"

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό έργο της τοποθέτησης ηλεκτρικών ποδηλάτων στο νησί, τονίζοντας, ότι, "o Δήμος Μυκόνου τα τελευταία χρόνια συμμετάσχει σε όλες τις ανοιχτές προσκλήσεις για χρηματοδότηση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι και από το πρόγραμμα υποδομών και μεταφορών πετύχαμε και σε εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 310.000 ευρώ για τη δημιουργία μίσθωσης δημοσίων ποδηλάτων σε δημόσιους χώρους. Ο διαγωνισμός έτρεξε και σύντομα θα γίνει και η εγκατάσταση. Στόχος μας είναι στη Μύκονο να ενισχύσουμε την μετακίνηση με ποδήλατα κάνοντας φιλικότερες τις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά μειώνοντας τον θόρυβο και το κυκλοφοριακό φόρτο. Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από φιλικότερους τρόπους μετακίνησης για τη βιωσιμότητά τους. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα θα αποτελέσουν έναν ακόμη εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης στο νησί μας, μεγαλώνοντας την ποικιλία και τις εναλλακτικές που θα παρέχουμε σαν προορισμός στους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Η μείωση του θορύβου, η μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος πρέπει να είναι πρωταρχικές προτεραιότητες στη χάραξη δημόσιων πολιτικών."

Τι είναι το Σύστημα Μίσθωσης Ποδηλάτων

Τα κοινόχρηστα Συστήματα Αυτόματης Μίσθωσης Δημόσιας Χρήσης Ποδηλάτων είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον με κανένα τρόπο (καυσαέρια, ηχορύπανση κ.λπ.). Πρόκειται για συστήματα όπου μια ομάδα ποδηλάτων είναι διαθέσιμη προς χρήση από μια κοινότητα χρηστών που αποτελείται από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων.

Τι θα περιέχει η προμήθεια

Το έργο αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον Δήμο Μυκόνου. Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό. Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου. Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα. Το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες, τα οποία αναλύονται στις επόμενες παραγράφους. Το σύστημα θα παραμετροποιηθεί από τον Ανάδοχο σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και θα εκπονηθεί σχετικός Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος.

Οι λόγοι που επιλέγεται το ποδήλατο

Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι πολλοί και προφανείς και αφορούν στην διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων στο αστικό κέντρο, τη δημιουργία θετικής δημοσιότητας για την πόλη και στη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης, την ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής, την ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό και την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Παράλληλα, θα βοηθήσει στην μείωση των αστικών ρύπων και του θορύβου, στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών, στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και της οικολογικής παιδείας, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Τέλος, θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση καθώς οι ποδηλάτες (στατιστικά) είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ, θα γίνει μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο και θα βοηθήσει και στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Mobile Εφαρμογή Χρηστών

Οι χρήστες θα μπορούν από ειδική mobile εφαρμογή, η οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε Android και iOS, να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του συστήματος, στα διαθέσιμα ποδήλατα σε κάθε σταθμό, σε πραγματικό χρόνο και στην κατάσταση των διαθέσιμων ποδηλάτων. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εξασφαλίσει το δικαίωμα χρήσης της εφαρμογής, για χρονικό διάστημα 2 ετών. Οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές ενοικίασης ποδηλάτου, αφού πρώτα εγγραφούν ως χρήστες στην εφαρμογή, χωρίς να απαιτείται να διαθέτουν προσωποποιημένη έξυπνη κάρτα συνδρομητή. Κατά την εγγραφή τους, μέσω της mobile εφαρμογής, ο χρήστης θα καταχωρεί τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστική τραπεζικής τους κάρτας, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση του χρήστη, σε περίπτωση κλοπής ποδηλάτου. Η mobile εφαρμογή θα είναι πλήρως προσαρμοσμένη στην εικαστική ταυτότητα του συστήματος, περιέχοντας τα λογότυπα και τα χρώματα του Δήμου Άνδρου και θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για δωρεάν λήψη από τους πολίτες, τόσο στο Apple Store, όσο και στο Google Play Store.

Λογισμικό Διαχείρισης Συστήματος

Για τη συνολική διαχείριση του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων, ο Ανάδοχος θα πρέπει να προσφέρει το απαραίτητο λογισμικό διαχείρισης. Το λογισμικό θα προσφερθεί υπό μορφή SaaS και ο Ανάδοχος θα πρέπει να εξασφαλίσει το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού και τη φιλοξενία (hosting) του, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Το λογισμικό θα φροντίζει για την ολοκληρωμένη και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων και θα παρέχει δυνατότητες on-line παρακολούθησης του συστήματος. Η πρόσβαση θα πρέπει να επιτυγχάνεται με ασφάλεια, μέσω ενός απλού browser, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση τοπικού λογισμικού στους υπολογιστές του Δήμου. Οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα χρησιμοποιούν απλά τα στοιχεία πρόσβασής τους (username και password). 

Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης από παντού, σταθερότητα στην απόδοση, συνεχής διαθεσιμότητα και πλήρης έλεγχος εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος. Το σύστημα θα πρέπει να διατηρεί πλήρη στατιστικά στοιχεία κίνησης των ποδηλάτων, να εκδίδει στατιστικά στοιχεία και ως προς τη λειτουργία του σταθμού και ως προς τον χρήστη και ως προς το κάθε ποδήλατο. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρέχονται στατιστικά στοιχεία για κάθε σταθμό, βλάβες που έχουν παρουσιαστεί, κίνηση των ποδηλάτων, κίνηση των χρηστών, κλπ.