Θετικές εξελίξεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων

Το 2024 άρχισε με θετικές ειδήσεις για τις Δυτικές Κυκλάδες, καθώς μετά την πρόσφατη παρέμβαση και επιστολή του δημάρχου Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού του αλλά και των υπόλοιπων νησιών με τον Πειραιά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές αλλαγές, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη.

Τα ευχάριστα αποτελέσματα μετά τις ενέργειές του, έκανε γνωστά μέσω ανακοίνωσης ο κ. Γαρδέρης, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι, "αποτέλεσμα των ενεργειών και της πίεσης που ασκήσαμε, από κοινού πλέον με όλα τα νησιά, είναι η τροποποίηση και η βελτίωση των δρομολογίων όσον αφορά το λιμάνι του Πειραιά και η επίσπευση σύναψης των συμβάσεων για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Όλα τα δρομολόγια έχουν αναρτηθεί επισήμως και πραγματοποιούνται ήδη."

Η ανακοίνωση του δημάρχου Κύθνου

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Επειδή το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει εκ νέου πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύθνου με το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Κύθνου και τα αποτελέσματα αυτών.

Συγκεκριμένα:

  • αποστείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ακολούθησε συνάντηση του δημάρχου κ. Γαρδέρη Σταματίου με όλους τους αρμόδιους φορείς την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

  • στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κύθνου κ. Γαρδέρη Σταματίου και του δημάρχου Μήλου κ. Μικέλη Εμμανουήλ και κατόπιν έγγραφης πρόσκλησης του δημάρχου Κύθνου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δημάρχων Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Μήλου, Κιμώλου, Σικίνου και Φολεγάνδρου για να συζητηθεί από κοινού το ακτοπλοϊκό ζήτημα.

Αποτέλεσμα των ενεργειών και της πίεσης που ασκήσαμε, από κοινού πλέον με όλα τα νησιά, είναι η τροποποίηση και η βελτίωση των δρομολογίων όσον αφορά το λιμάνι του Πειραιά και η επίσπευση σύναψης των συμβάσεων για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια. Όλα τα δρομολόγια έχουν αναρτηθεί επισήμως και πραγματοποιούνται ήδη. Η επόμενη συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό κ. Στυλιανίδη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιανουαρίου. Έχει καταστεί πλέον σε όλους σαφές ότι η Κύθνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ακτοπλοϊκής γραμμής των δρομολογίων από Πειραιά προς τις Δυτικές Κυκλάδες. Ενώ υπόσχεση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί η κάλυψη των κενών των δρομολογίων που θα προκύπτουν να καλύπτονται από το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ ΑΝΕΜΟΣ."

Η επιστολή προς το Υπουργείο

Η επιστολή που είχε σταλεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2023, προς τον υπουργό και άλλα σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: "Η Κύθνος είναι ένα νησί των Δυτικών Κυκλάδων που εξυπηρετείται ακτοπλοϊκά «εν τη γένεσι» του από τον Πειραιά. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη τη διασύνδεση της Κύθνου με τον Πειραιά, αλλά και με τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, δεδομένου ότι το νησί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και η ενδοκυκλαδική μετακίνηση τουριστών πρέπει να είναι εξασφαλισμένη. Παρά τις υποσχέσεις, κατά καιρούς, ότι θα υπάρξει δρομολόγηση και ταχύπλοων σκαφών (των οποίων μόνο τα «απόνερα» δέχεται η Κύθνος), παρά τις υποσχέσεις για τη βελτίωση των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων, τουλάχιστον την τουριστική περίοδο, όχι μόνο δεν έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, αλλά συνέβησαν τα κάτωθι παράλογα:

  • ΠΡΩΤΟΝ δρομολογήθηκε νέο πλοίο στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, το οποίο δε θα προσεγγίζει το λιμάνι της Κύθνου.

  • ΔΕΥΤΕΡΟΝ το ένα και μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί το νησί από και προς το λιμάνι του Πειραιά έχει δηλώσει την πρόθεση του να μην συμπεριλάβει την Κύθνο στα δρομολόγια του, αποκόπτοντας τελείως τη συγκοινωνία του νησιού με τον Πειραιά και τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Αποτέλεσμα όλων τούτων είναι να μην μπορεί να προγραμματιστεί από τον επισκέπτη η μετακίνηση του, είτε από τον Πειραιά είτε από άλλο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Η αγανάκτηση πλέον είναι έντονη, τόσο από την δημοτική αρχή, αλλά και από τους κατοίκους και κυρίως τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο νησί και πλήττονται κατάφορα. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε τη διατήρηση ως έχει της ακτοπλοϊκής γραμμής από και προς τον Πειραιά και την πλήρωση των κενών ημερών από το πλοίο ΑΝΕΜΟΣ που έχει δρομολογηθεί στις Δυτικές Κυκλάδες”.