Προχωρά η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου Ίου

Ένα βήμα παρακάτω πήγε η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου της Ίου, καθώς για την υλοποίηση του εκπονήθηκε μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών, η οποία αφού ολοκληρώθηκε, υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου σε συνεργασία με το Δήμο Ιητών για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το ιστορικό της ένταξης

Με την απόφαση του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών το έργο εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα με το ποσό των 753.720 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 20-04-2022 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΙΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» με μέση έκπτωση 16,04 %, η οποία στις 07-09-2022 υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 629.675,35 ευρώ για την υλοποίησή του. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις είχαν σκοπό την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου στοχεύοντας στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αλιέων, αλλά και της ασφάλειας κατά την λειτουργία του καταφυγίου.

Γκ. Γκίκας: "Επιθυμία μας είναι κάτοικοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες"

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας, σε δηλώσεις του είχε φανεί αρκετά ικανοποιημένος από την εξέλιξη των έργων για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου του νησιού και μεταξύ άλλων είχε τονίσει, ότι "τα έργα για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου, σαν κύριο στόχο έχουν αφενός μεν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αλιέων, της ασφάλειας εν γένει κατά την λειτουργία του καταφυγίου, αλλά και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε καταπλέοντα σκάφη, αφετέρου δε εξυπηρετούν την αισθητική αναβάθμιση ενός χώρου όπου δεσπόζει ο εμβληματικός Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης. Καθώς επιθυμία μας είναι κάτοικοι και επισκέπτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες, καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών στο νησί μας και οι προσπάθειες αυτές, πλέον, αποδίδουν καρπούς".

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλάμβανε την πλήρης ανακατασκευή της ανωδομής από σκυρόδεμα με αντικατάσταση των καλυμμάτων φρεατίων, των δεστρών, των φωτιστικών σωμάτων, των κιβωτίων παροχών και του μεταλλικού οβελού του φανού ναυσιπλοΐας. Την ανακατασκευή της περιμετρικής οδού στη νότια πλευρά του καταφυγίου, μήκους 160m και μέσου πλάτους από 5,30 έως 6,90m. Ακόμα τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα για την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου για την πρόσβαση στο καταφύγιο. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου εξυπηρέτησης των αλιέων. Με τις παρεμβάσεις που έγιναν διατηρήθηκαν οι δύο χώροι αποθηκών των αλιέων, κατασκευάστηκαν και οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής και εξοπλίστηκαν με τα κατάλληλα συστήματα ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης. Η πράξη περιλάμβανε και την προμήθεια δύο πλαστικών δεξαμενών για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την επαύξηση ισχύος του δικτύου Η/Μ από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Το έργο περαιώθηκε σεις 07-11-2023 και παραδόθηκε προς χρήση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο1ου και στους αλιείς του νησιού.

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν

Για τον προβλήτα έχουν ήδη ολοκληρωθεί πολλές και σημαντικές εργασίες, η υπερύψωση της στάθμης κυκλοφορίας της ανωδομής, η καθαίρεση του υπάρχοντος εξοπλισμού, δηλαδή των δεστρών, των φωτιστικών σωμάτων, των κιβωτίων παροχών και του μεταλλικού οβελού του φανού ναυσιπλοΐας, η διάστρωση περιμετρικά του προβλήτα με σκυρόδεμα σε πλάτος 1m και με πάχος 40cm, η επίστρωση με κυβόλιθους από σκυρόδεμα και η πάκτωση χυτοχαλύβδινων δεστρών ελκτικής ικανότητος 15 τόνων. Παράλληλα τοποθετήθηκαν εννέα φωτιστικά σώματα ανθεκτικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, έξι κιβώτια παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και δύο πυροσβεστικές φωλιές. Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων μεταλλικών οβελών από ανοξείδωτο χάλυβα για τον φανό ναυσιπλοΐας, η αντικατάσταση των καλυμμάτων των φρεατίων και η τοποθέτηση πέντε κλιμάκων.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή της περιμετρικής οδού στην νότια πλευρά του καταφυγίου σε μήκος 160m, με την κατασκευή νέου οδοστρώματος από σκυρόδεμα οπλισμένου με διπλό πλέγμα (άνω και κάτω), την κατασκευή νέου τοιχίου κατά μήκος της οδού , την αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων με νέα ιδιαίτερα ανθεκτικά στη διάβρωση στο θαλάσσιο περιβάλλον και τέλος την αντικατάσταση καλωδιώσεων και φρεατίων. Τέλος, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται οι αποθηκευτικοί χώροι των αλιέων και του Λιμεναρχείου Ίου.