Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του δημάρχου και της επάρχου Τήνου με τους πολίτες

"Μπήκαν" οι πρώτες βάσεις στη συζήτηση για το χωροταξικό στην Τήνο

Η σύνταξη του σχεδίου νόμου, για την Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, "τρέχει" ήδη και για αυτό το λόγο η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου και ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, πραγματοποίησαν μία κοινή συνάντηση εργασίας προκειμένου να διατυπώσουν με σαφήνεια τις θέσεις και τις απόψεις που πρέπει να τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στις 18:00 και ήταν ανοικτή για το κοινό της Τήνου.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά τη συζήτηση, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς ανέφερε στην προσωπική του σελίδα, ότι, "ολοκληρώθηκε η ενημέρωση που οργανώθηκε στα πλαίσια των επιχειρούμενων αλλαγών, στη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση επί του θέματος, εξαιτίας της σοβαρότητάς του."

Τα πρώτα συμπεράσματα μετά τη συζήτηση

Στο δελτίο τύπου του Δήμου Τήνου αναφέρονται τα κεφάλαια στα οποία δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι: "Με πρωτοβουλία δημάρχου και επάρχου Τήνου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16.1.2024 ευρεία σύσκεψη στον Δήμο, με παρουσία μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μεσιτών και πλήθους ενδιαφερομένων και συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των προτεινόμενων αλλαγών στην εκτός σχεδίου δόμηση (με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας) και οι ποικίλες δυσκολίες του, με έμφαση στα εξής κεφάλαια:

α. στην αναδρομικότητα,

β. στην ανυπαρξία δρόμων πλάτους 3,5 μέτρων στην περιοχή μας κ

γ. στην ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής εξαίρεσης (αντί της 5ετίας)

δ. στην όμοια αντιμετώπιση αγορών και γονικών παροχών, κληρονομιών κλπ και όχι μόνο στην προστασία των αγοραστών

ε. στην ανάγκη διατήρησης της διαδικασίας της έκδοσης διαπιστωτικών πράξεως για δρόμους προ του 1923.

Έγινε αναφορά στο ότι η Τήνος έχει υποστεί ήδη πολύ σοβαρούς περιορισμούς το 2003 και εφαρμόζει έκτοτε πιστά τις διαδικασίες αναγνώρισης δρόμων. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας από δύο μηχανικούς και δύο νομικούς και θα παρακολουθεί στενά το θέμα, ενημερώνοντας τους φορείς (Δήμο και Επαρχείο)."

Α. Δεληγιάννη - Άσπρου: "Συστάθηκε επιτροπή εργασίας για την κατάθεση μιας εμπεριστατωμένης πρότασης, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές αδικίες"

Η έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου, σαν συμπέρασμα από τη σημαντική συνάντηση που έγινε με αφορμή το χωροταξικό, ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ότι: "Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση που οργανώθηκε από το Δήμο Τήνου και το Επαρχείο Τήνου, στα πλαίσια των επιχειρούμενων αλλαγών, στη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση. Συστάθηκε επιτροπή εργασίας από δυο μηχανικούς και δυο νομικούς που θα συνδράμουν το δήμαρχο και εμένα, στην κατάθεση μιας εμπεριστατωμένης πρότασης, στα πλαίσια της επικείμενης διαβούλευσης του νόμου, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές αδικίες, με γνώμονα την ιδιαιτερότητα των νησιών μας και την προστασία του περιβάλλοντος. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση επί του θέματος, εξαιτίας της σοβαρότητάς του."

Τηλεδιάσκεψη Συλλόγου Μηχανικών Τήνου για το Εκτός Σχεδίου Δόμησης

Παράλληλα, ο Σύλλογος Μηχανικών Τήνου, είχε προσκαλέσει τους κατοίκους της Τήνου, τους εκπροσώπους φορέων και κάθε ενδιαφερόμενο, σε συζήτηση – ενημέρωση για τα θέματα που θίγονται στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα στις αλλαγές στην Εκτός Σχεδίου Δόμηση. Η τηλεδιάσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 19 Ιανουρίου, στη Μοσχούλειο Σχολή (κτήριο της Μοσχούλας, στην παραλία της Τήνου).

Ο Φίλιππος Φόρτωμας συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη

Στην ανακοίνωση τους, μετά τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, ανέφεραν: "Σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μηχανικών Τήνου, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων αλλά και τη συζήτηση μεταξύ μηχανικών σχετικά με την Εκτός Σχεδίου Δόμηση στα νησιά μας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου, μέλη του Συλλόγου, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Μελετητών Κυκλάδων, μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας, κάτοικοι και φίλοι της Τήνου.

Η αρχική εισήγηση και ο συντονισμός της συζήτησης πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου, Αναστασία Ψάλτη, η οποία εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου παρουσίασε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και έθεσε θέματα πολυσύνθετα που συνδέονται με την Βιωσιμότητα του τόπου, την δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της μικρής ιδιοκτησίας, των πολεοδομικών θεμάτων αλλά και των αξιών της γης. Το σύνολο των συμμετεχόντων, μηχανικοί και πολίτες, πήραν το λόγο και παρουσίασαν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους με κοινή κατεύθυνση όλων την προστασία του πολίτη, της ιδιοκτησίας αλλά και τη συνολική επίλυση των θεμάτων που αφορούν τη χωροταξία του νησιού μας. Ο κ. Φόρτωμας στην συζήτηση που έγινε δεσμεύθηκε να μεταφέρει τις απόψεις και τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης στους αρμόδιους υπουργούς και να ενημερώσει εκ μέρους των κατοίκων της Τήνου κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

Τι συμφωνήθηκε στη συζήτηση

Συμφωνήθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων η συντονισμένη προσπάθεια από το Σύλλογο Μηχανικών Τήνου και η δημιουργία πρότασης που θα εγκριθεί από τους συμμετέχοντες με σκοπό την κατάθεση αυτής στη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου. Η συνεργασία όλων των συμμετεχόντων είναι αυτονόητη, για όλους ο καθορισμός πλέον των όρων “ανάπτυξης” του τόπου μας είναι επιτακτικός. Το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης απασχολεί την τοπική κοινωνία και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς ανάπτυξης τους επόμενους μήνες δεδομένης της άφιξης του αναμενόμενου “τοπικού χωροταξικού της Τήνου” . Το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου, ευχαριστεί τους συμμετέχοντες και δεσμεύεται να συνεχίσει τις δράσεις του για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το άναρχο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το νησί μας. Τα θέματα είναι πολλά και απαιτούν οργάνωση και αποτελεσματικότητα.