Μ. Μικέλης: "Θα συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το δίκτυο για να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε"

Συνεχίζει δυναμικά η Μήλος στο Δίκτυο Πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”

Η συμμετοχή του Δήμου Μήλου στο Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία με διακριτικό τίτλο “Βιώσιμη Πόλη” συνεχίζεται δυναμικά και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, πάρθηκε απόφαση για τον ορισμό εκπροσώπων του Δήμου Μήλου, που θα είναι ο δήμαρχος, Μανώλης Μικέλης, με αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο, Μανώλη Τερζάκη.

Η αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Μπεζαϊντές εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε, ότι: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει αρκετές χρηματοδοτικές δυνατότητες, μέσα από προγράμματα που συντονίζονται σε κεντρικό επίπεδο και απευθύνονται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ωστόσο, η οργάνωση και υποβολή προτάσεων δε μπορεί να γίνει από μεμονωμένους φορείς. Είναι απαραίτητο να διαμορφώνονται από ομάδες φορέων που επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να προέρχονται και από περισσότερα του ενός κράτη. Το «Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία) με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», έχει βασικό σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάληψη δράσης για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των μελών του, ώστε να συγκροτούν ομάδες και να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις έργων για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όσον αφορά τους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Οικοκαινοτομίας. Ειδικότερα το Δίκτυο επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών του, μέσω της επιστημονικής και τεχνικής έρευνας και τεχνικής υποστήριξης των Δήμων, για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και πολιτικών. Προτείνεται ο Δήμος μας να εκπροσωπείται στο εν λόγω Δίκτυο από τον Δήμαρχο και αναπληρωτή αυτού έναν αντιδήμαρχο."

Μ. Μικέλης: "Το να συμμετέχει το νησί μας σε ένα τέτοιο δίκτυο είναι εξαιρετικά σημαντικό"

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη συμμετοχή του Δήμου Μήλου στο Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία, τονίζοντας ότι, "ο Δήμος Μήλου έχει πολλούς στόχους. Θεωρώ και για τα ενεργειακά και στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, ο Δήμος μας έχει κάποιες προτάσεις, που στη συνέχεια και μέσα στην πενταετία, σκοπεύει να κάνει μελέτες και να διεκδικήσει κάποια προγράμματα. Το να συμμετέχει το νησί μας σε ένα τέτοιο δίκτυο είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί μπορεί να μας αποφέρει τις ολοκληρωμένες μελέτες και την οργάνωση στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, καθώς εμείς έχουμε και συγκεκριμένους χώρους στους οποίους γίνεται εξόρυξη και αυτούς τους χώρους θα πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε μετά το κλείσιμο των νταμαριών, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν πάρκα ή λιμνοδεξαμενές για την περισυλλογή νερού ή να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις με προϊόντα που θα ξεχωρίζουν συνολικά αλλά και για τη νοστιμιά τους, καθώς η Μήλος έχει μία ιδιαιτερότητα λόγω του υπεδάφους."

"Θα συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το δίκτυο για να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε"

Στη συνέχεια και για την ενεργή συμμετοχή του νησιού στο δίκτυο συμπλήρωσε ότι, "είναι κι άλλοι Δήμοι των Κυκλάδων μέσα σε αυτό το δίκτυο, το οποίο σου δίνει κάποιες κατευθύνσεις και σου δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστείς και να κάνεις κάποιες μελέτες και εμείς θα συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το δίκτυο για να πάρουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αποφασίστηκε να είμαι ο εκπρόσωπος από το νησί για να διεκδικώ άμεσα ότι μας προσφέρεται. Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι στόχοι για την χαμηλή ενθαλπία, που έχουμε βάλει σαν νησί, όπου τα δικαιώματα τα έχει ο Δήμος, προκειμένου να γίνουν κάποιες εφαρμογές, ώστε να γίνει ένα νησί ενεργειακά αυτόνομο και παγκόσμιο πρότυπο."

Ποιο είναι το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη»

Το «Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία» με διακριτικό τίτλο “Βιώσιμη Πόλη” ιδρύθηκε το 2017. Ιδρυτικά μέλη ήταν 30 Δήμοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μανιατάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κύπρου. Σήμερα, η “Βιώσιμη Πόλη” απαριθμεί περισσότερα από 70 Μέλη, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Ο βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η υποστήριξη των Δήμων στην επιτυχή υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ακολούθως στην υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. Η “Βιώσιμη Πόλη” συμπληρώνει την έλλειψη τεχνογνωσίας για τη σύνταξη των προτάσεων και τη διαχείριση των έργων και ταυτόχρονα πραγματοποιεί την απαραίτητη δικτύωση και συντονισμό που απαιτούνται από αυτά τα προγράμματα.

Οι προτάσεις και τα έργα εστιάζουν στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Έξυπνης Διαχείρισης Ενέργειας. Παράλληλα, υποστηρίζει τα μέλη της, πραγματοποιώντας και συμμετέχοντας στην εκπόνηση μελετών αναπτυξιακών έργων σε όλους τους τομείς, συντονίζοντας μία μεγάλη ομάδα στελεχών και συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων, με τη βοήθεια και εξειδικευμένων επιστημόνων από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η “Βιώσιμη Πόλη” αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τα μέλη της, και για τους Δήμους γενικότερα, και διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων.

Εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός - ενεργειακές κοινότητες

Η “Βιώσιμη Πόλη” παρέχει στα μέλη της ενημέρωση και τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, μιας καινοτόμου ιδέας που θα καταστήσει το Δήμο πρωτοπόρο στην εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας και απελευθέρωση κονδυλίων για άλλους τομείς. Ταυτόχρονα, με την εξοικονόμηση ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά και το ανθρακικό αποτύπωμα των δημοτικών εγκαταστάσεων, όπως απαιτείται και από τις κατευθύνσεις και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, καθιερώνεται ο λεγόμενος Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ (π.χ. Φωτοβολταϊκά) χωρίς να απαιτείται η παραγωγή και η κατανάλωση της ενέργειας να γίνεται στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθούν Φωτοβολταϊκά σε στέγες σχολείων και να αντισταθμίζουν καταναλώσεις κτιρίων, αντλιοστασίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.

Η εφαρμογή του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού αφορά αυτοπαραγωγούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, κοινωφελούς ή δημοσίου ενδιαφέροντος και έχουν τοπική ή ευρύτερη εμβέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μπορεί να επωφεληθεί με τη συμμετοχή του στον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην τοπική περιφέρεια. Επιπλέον, με τη δημιουργία μιας «Ενεργειακής Κοινότητας» ο Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει την παραγόμενη ενέργεια και για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα για τη διανομή της σε άλλους φορείς ή τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας ευάλωτων ομάδων.