Ένα ακόμη βήμα για την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ίου

Τα “χέρια” έδωσαν, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου και Δήμος Ιητών, για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης και ολοκλήρωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ίου. Για το σκοπό αυτό και δεδομένου ότι ο κύριος του έργου, που είναι το ΔΛΤ Ίου, δε διαθέτει επαρκώς στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία και προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στο προς ανάθεση έργο, κρίθηκε απαραίτητη η συνεργασία με τον Δήμο Ιητών.

Γκίκας Γκίκας: “Όλο το εμπορικό κομμάτι θα αφαιρεθεί από το παλιό λιμάνι”

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας, είχε αναφερθεί εκτενώς σε αυτό το σημαντικό έργο, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” και είχε τονίσει ότι, “ουσιαστικά κάνουμε ακόμα ένα βήμα για ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο του νησιού μας ολόκληρου, που αφορά στην αναβάθμιση του λιμανιού μας. Αυτό το σπουδαίο έργο είναι προϋπολογισμού 11.400.000 ευρώ, έχει ήδη προενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2022-2027 του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που αφορά τις υποδομές. Εδώ μιλάμε για τις θαλάσσιες μεταφορές και μέσα σε αυτό το πρόγραμμα έχει προενταχθεί ακόμα ένα σπουδαίο έργο για την Ίο, το νέο λιμάνι του Αλμυρού, ένα νέο λιμάνι εμπορικό. Όλο το εμπορικό κομμάτι θα αφαιρεθεί από το παλιό λιμάνι και θα μεταφερθεί οριστικά στο νέο.”

Το λιμάνι αποτελεί την πρώτη εικόνα κάποιου επισκέπτη που μπαίνει στο νησί”

Παράλληλα, σε ερώτηση για το ποια θα είναι τα συνολικά οφέλη του νησιού, ο κ. Γκίκας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι “το λιμάνι της Ίου φτιάχτηκε το 1978. Καταλαβαίνει κανείς, ότι είναι ένα όμορφο λιμάνι, παρόλα αυτά πρέπει και αυτό να παίξει ένα ρόλο στις σύγχρονες απαιτήσεις του νησιού. Ανεβαίνουμε τουριστικά και χρειαζόμαστε υποδομές. Μία από αυτές και από τις πιο σημαντικές είναι το λιμάνι, που αποτελεί και την πρώτη εικόνα κάποιου επισκέπτη που μπαίνει στο νησί. Με το νέο αυτό έργο θα αναβαθμιστεί πλήρως το λιμάνι μας και θα μπορούν πλέον να μπαίνουν δύο πλοία ταυτόχρονα, έτσι διευθετείται τελείως διαφορετικά και με ορθολογικό τρόπο η κίνηση των επιβατών και των οχημάτων”

Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η ανάθεση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 11.400.00 ευρώ, καθώς και της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου-μελετητή για την εκτέλεση του έργου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και για τους σκοπούς της σύμβασης, το Λιμενικό Ταμείο αναθέτει στον Δήμο να εκτελέσει τις παρακάτω ενέργειες:

1) Σύνταξη της διακήρυξης και των τευχών δημοπράτησης των έργων.

2) Διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχων σύμφωνα με την Νομοθεσία Δημοσίων Συμβάσεων.

3) Διαχείριση και επίβλεψη της κατασκευής του έργου «Επέκταση Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου» και της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου-μελετητή για την εκτέλεση του έργου «Επέκταση Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου» .

4) Παρακολούθηση χρηματοροών και εκτέλεση πληρωμών σε βάρος του προϋπολογισμού των Έργων.

5) Παραλαβή του έργου «Επέκταση- Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου» στο σύνολό του έως και την οριστική παραλαβή.

6) Παράδοση του έργου «Επέκταση- Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου» σε πλήρη λειτουργία στον Κύριο του Έργου.

Ο Φορέας Υλοποίησης, στις περιπτώσεις εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων και παροχής γενικών υπηρεσιών, δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού του, ασκεί όλα τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία περί δημοσίων έργων. Οποιαδήποτε τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης ως προς το αντικείμενο θα πρέπει να αποστέλλεται εκ νέου για να λάβει σχετική έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Στόχος και περιεχόμενο του έργου

Η υλοποίηση του παρόντος Έργου «Επέκταση - Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου» έχει ως αντικείμενο τη κατασκευή νέου κρηπιδώματος σε απόσταση 15m δυτικά από τον υφιστάμενο προβλήτα. Το κρηπίδωμα τεθλασμένου σχήματος που θα διαμορφωθεί θα έχει συνολικό μήκος περίπου 183m περίπου. Με τη διάταξη αυτή δημιουργούνται δύο θέσεις πρυμνοδέτησης, για τα συμβατικά Ε/ΓΟ/Γ πλοία και για τα ταχύπλοα μεταφοράς επιβατών και οχημάτων, καθώς και μία θέση πλαγιοδέτησης για ταχύπλοα μεταφοράς μόνον επιβατών (ή εναλλακτικά για την πρόσδεση εμπορικού πλοίου) στο νότιο μέτωπο του έργου. Οι δύο παραπάνω θέσεις πρυμνοδέτησης έχουν διαφορετικό προσανατολισμό ως προς τον Βορρά (120 και 247 μοίρες αντίστοιχα), έτσι ώστε να μπορούν τα πλοία να προσεγγίζουν με ασφάλεια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Πίσω από το νέο μέτωπο δημιουργείται επιπλέον χερσαίος χώρος επιφάνειας περίπου 4 στρεμμάτων στον οποίο θα λαμβάνουν χώρα πλέον όλες οι λιμενικές λειτουργίες της ακτοπλοΐας. Για την προστασία του παραλιακού δρόμου που βρίσκεται βόρεια του λιμένα Ίου, προβλέπεται η κατασκευή πρανούς θωράκισης από φυσικούς ογκολίθους σε μήκος 100m περίπου. Επίσης, προβλέπεται η καθαίρεση του υφιστάμενου πεζοδρομίου σε πάχος περί τα 0,50m για τη διαμόρφωση του νέου πεζοδρομίου.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου αναλαμβάνει:

  • Τη χρηματοδότηση του έργου «Επέκταση - Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου» και της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου-μελετητή για την εκτέλεση του έργου «Επέκταση- Ολοκλήρωση Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ν. Ίου», τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Μεταφορές 2021-2027 του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

  • Όλα τα νόμιμα έξοδα μετακίνησης των επιβλεπόντων μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας.

  • Να παρέχει έγκαιρα στον Φορέα Υλοποίησης την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του έργου.

  • Να παρέχει κάθε τεχνική και διοικητική στήριξη για την καλύτερη εφαρμογή των προβλεπόμενων ρυθμίσεων της παρούσης Προγραμματικής Σύμβασης.

  • Να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.

  • Να διασφαλίσει τη λειτουργία του Έργου μετά την ολοκλήρωσή του.

Ο Δήμος Ιητών αναλαμβάνει :

  • Τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της Διευθύνουσας Υπηρεσίας.

  • Την διενέργεια του διαγωνισμού ανάθεσης της κατασκευής του έργου, με την καθοδήγηση του τεχνικού συμβούλου.

  • Την λογιστική υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ιητών.

  • Να κοινοποιεί στον Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένα τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

  • Να αποδώσει με το πέρας των εργασιών τον χώρο πλήρως λειτουργικό και έντεχνα αποπερατωμένο.

  • Να ενημερώνει την Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης για την έναρξη και την πρόοδο των εργασιών.

  • Να καταρτίσει τα τεύχη δημοπράτησης του Έργου.

  • Να παρακολουθεί και να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά την εκτέλεση των εργασιών του έργου σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη.

  • Να παρακολουθεί τις χρηματοροές και να εκτελεί τις αντίστοιχες πληρωμές.