Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας: Απεργία για το θέμα της ακρίβειας

  • Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024 - 08:25

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρά το Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας. 

Δείτε την ανακοίνωση:

Στις 28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Τώρα που οι εργαζόμενοι υποφέρουν από την ακρίβεια, τώρα είναι η ώρα και η ανάγκη για να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον διεκδικητικό αγώνα.

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη! Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί! ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ!

Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να ξανασυναντηθούμε στο δρόμο, όπως πριν έναν χρόνο. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, η ίδια η Ε.Ε., η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι! Γιατί όλοι τους υπηρέτησαν αυτή την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Το «ποτέ ξανά» που βροντοφώναξαν πέρσι 2.000.000 διαδηλωτές, σημαίνει καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα απέναντι στα χιλιάδες «Τέμπη» που υπάρχουν γύρω μας. Στους χώρους δουλειάς με 170 και πλέον νεκρούς το 2023. Στην εγκληματική πολιτική του κράτους που θεωρεί κόστος την πρόληψη από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, με αποτέλεσμα «το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε». Στις άθλιες συνθήκες σε δημόσια κτήρια και υποδομές.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Το πολυδιαφημισμένο  μοντέλο του τουρισμού, αυτό δηλαδή που δημιουργεί συνεχώς ρεκόρ εισπράξεων και κερδών στους μεγαλοξενοδόχους, tour operators, αεροπορικές και ακτοποϊκές εταιρίες, χτίζεται πάνω στις πλάτες μας, με τη συνεχή συμπίεση των μισθών και των δικαιωμάτων μας, με τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, με την αυθαιρεσία κάθε εργοδοσίας και την πλούσια εργαλειοθήκη που έχουν παραδώσει στα χέρια του κεφαλαίου, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Νόμοι Βρούτση, Αχτσιόγλου, Κατρούγκαλου, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη (όλοι με το όνομά τους), «χτίζουν» ο ένας πάνω στον άλλον, την πλήρη κατάργηση του 8ωρου και 5ήμερου, την εργασία 13 ώρες τη μέρα, τις απλήρωτες υπερωρίες, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις μειώσεις των συντάξεων, την ποινικοποίηση της απεργίας και  της συνδικαλιστικής δράσης. Κανείς μας βέβαια δεν μπορεί να βγάλει από τη σκέψη του και τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας πέταξαν από τα Βαρέα, που, κατήργησαν το Εφάπαξ στην 20ετία που κατήργησαν τις ΣΣΕ, που μείωσαν τον κατώτερο μισθό και εισήγαγαν τον κατώτατο κλπ.

Και ανεξάρτητα το τι λένε οι ΣΣΕ, η πραγματικότητα είναι η εργασία για 7 μέρες τη βδομάδα, που οδηγεί στην εξάντληση των εργαζομένων και σε εργατικά εγκλήματα, που εργοδοσία και κυβερνήσεις βαφτίζουν ατυχήματα. Πόσες ώρες, πόσες μέρες συνεχόμενα μπορεί να δουλεύει ένας μάγειρας, ένας λαντζέρης, ένας σερβιτόρος, ένας διανομέας;;…  Πόσους ακόμα συναδέλφους θα θρηνήσουμε, πόσοι ακόμα θα σακατευτούν στο βωμό της κερδοφορίας τους;;…  

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ» ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ

Παρακολουθούμε τις τιμές σε βασικά προϊόντα να ακριβαίνουν καθημερινά. Στο ελαιόλαδο η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 58,5% ενώ σε διψήφια επίπεδα κινούνται οι αυξήσεις στα φρούτα (15%) και στα λαχανικά (14%), στα τρόφιμα, στο νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων. Αντίστοιχα χωρίς σταματημό κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης (13,7%) ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%), στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σχεδόν 50 % και στα αεροπορικά (10,2%). Η τιμή της κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2020, τα ενοίκια και οι δόσεις των δανείων έχουν αυξηθεί κατά 30%. Το εισόδημά μας δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι των super markets, της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών κλπ στην Ελλάδα εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Μπορεί πανάκριβα να αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ…

όμως φτηνά πωλούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι!

Χιλιάδες αγρότες στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Γι’ αυτό αγωνίζονται: για το ψωμί και το δίκιο τους. Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Παλεύουν ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής!

Υγεία και παιδεία εμπορεύματα! Για όλα πρέπει να πληρώνουμε!

Στην υγεία, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και των ατελείωτων λιστών αναμονής, τα σκάμε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αντί της ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις, αύξηση χρηματοδότησης, υποδομές, η κυβέρνηση επιλέγει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της «νομιμοποιώντας το φακελάκι», βάζοντας μας να πληρώνουμε και στα δημόσια νοσοκομεία εκτός από τα απογευματινά ιατρεία και με τα απογευματινά χειρουργεία τώρα!

Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Η λαϊκή οικογένεια θα στενάζει για να μπορεί να βρίσκει το παιδί της μια θέση καθώς για τους πολλούς θα υπάρχουν πολλαπλές εξετάσεις και "κόφτες" για την είσοδο τους, ενώ για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν, οι πόρτες των πανεπιστημιακών σπουδών θα ανοίγουν με ένα φύσημα.

28 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τις ζωές μας!

ΩΣ ΕΔΩ! Ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο! Ο μαζικός κι ανυποχώρητος αγώνας των αγροτών και των φοιτητών εδώ και 2 μήνες μας δείχνουν το δρόμο! Η απεργία προβάλλει ως ανάγκη! Σε αυτό το απεργιακό μέτωπο έχουμε θέση όλοι. Όλοι όσοι αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση δυσκολεύει για τους εργαζόμενους. Να γιγαντωθεί ένα εργατικό και λαϊκό ποτάμι διεκδίκησης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε, των επιχειρηματικών ομίλων.

ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού, που μας θέλει ανυπεράσπιστους μπροστά στις φυσικές καταστροφές και στην προστασία της υγείας μας, πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση. Κανείς δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα.

Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για να έχουμε  δουλειά με δικαιώματα , αυξήσεις στους μισθούς – Ζωή με αξιοπρέπεια!

Αποφασιστικός απεργιακός ξεσηκωμός με το σύνθημα:

“Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ στις 12.30