Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς στην "Κοινή Γνώμη" για το ιστορικό του έργου και τις νέες εξελίξεις

Σε νέα τροχιά το Γυμνάσιο Παροικιάς μετά την απόρριψη του ΣτΕ

Για ακόμη μία φορά, πέρασε στο προσκήνιο της επικαιρότητας στην Πάρο, ένα έργο που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και περίπου 15 χρόνια και δεν είναι άλλο από την κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πάρου, ενός νέου κτηρίου που ουσιαστικά θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της περιοχής, καθώς όπως τονίζει στην "Κοινή Γνώμη", ο δήμαρχος Πάρου, το παλιό κτήριο πλέον δεν επαρκεί και για αυτόν το λόγο, υπάρχουν και διώροφα λυόμενα για να καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών.

Εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πιο συγκεκριμένα, στην τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Φεβρουαρίου 2024 που διεξήχθη στο Δημαρχείο Πάρου, ως πρώτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τον φάκελο της «έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου θέση Άγιος Γεώργιος της Δημοτικής Κοινότητας Παροικίας του Δήμου Πάρου για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος (2ο Γυμνάσιο Παροικίας) και καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης», μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με την οποία το εν λόγω σχέδιο κρίθηκε ότι δεν προτείνεται νομίμως για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτό.

Στις 06 Απριλίου του 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Δήμο Πάρου, με το οποίο ανέφερε την γνωμοδότηση του ΣτΕ και επέστρεψε τον φάκελο του θέματος για τις σχετικές ενέργειες του Δήμου. Ο λόγος απόρριψης είναι η κατασκευή δρόμου με κυκλική εσωτερική διαδρομή και η έλλειψη γεωτεχνικής μελέτης. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Δήμου, "δυστυχώς για ένα περίπου χρόνο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για το σχετικό θέμα”.

Κ. Μπιζάς: "Η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτηρίου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το νησί"

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την λήψη απόφασης σχετικά με το 2ο Γυμνάσιο Πάρου, ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς με σχετική δήλωση του ανέφερε, ότι, "η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτηρίου, το οποίο θα στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο Πάρου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για το νησί και ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή της Παροικίας. Ως νέα Δημοτική Αρχή θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επισπευστούν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, που θα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για την εκπαίδευση, την άθληση και την πολιτισμική αναβάθμιση του νησιού μας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη μαθητική κοινότητα με τελικούς αποδέκτες τα ίδια παιδιά μας που θα το χαρούν, θα το σεβαστούν και θα το απολαύσουν."

Ο Κ. Μπιζάς παρουσιάζει το ιστορικό του έργου

Την στιγμή ίδια ο κ. Μπιζάς, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, που αρχίζει 15 χρόνια πριν, λέγοντας ότι, "ξεκινήσαμε το 2008, όπου και αγοράσαμε μία έκταση 16 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Παροικίας, από τη Νομαρχεία, επειδή εκείνη ήταν αρμόδια τότε για την ανέγερση σχολικών κτηρίων. Με το νόμο του Καλλικράτη, το 2010, η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στους Δήμους. Το 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο, παραχώρησε την έκταση στον Δήμο Πάρου και το 2015 ξεκίνησαν οι διαδικασίες από τον Δήμο για την εκπόνηση των μελετών της κατασκευής του νέου σύγχρονου Γυμνασίου. Κατόπιν έγιναν κάποιες ενστάσεις και το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο, έστειλε στο ΣτΕ, την απόφαση του, που αφορούσε την έγκριση των όρων δόμησης του νέου Γυμνασίου. Δυστυχώς, πριν ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2023, το ΣτΕ απέρριψε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και γνωμοδότησε αρνητικά σε ότι αφορά τους όρους δόμησης, διότι σύμφωνα με το σκεπτικό, προβλέπονταν μία εσωτερική κυκλική διαδρομή μέσα, ένας δρόμος κυκλικός και επίσης δεν υπήρχε γεωτεχνική μελέτη. Οπότε ο φάκελος επεστράφη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και εκείνο με τη σειρά του, το έστειλε πίσω στον Δήμο Πάρου. Ο φάκελος επεστράφη στον Δήμο Πάρου, 6 Απριλίου του 2023."

"Η απάντηση του κ. Κωβαίου ήταν να κάνουμε κι εμείς κάτι"

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Πάρου μίλησε για το τι έχει γίνει από τότε και τι σκοπεύει να κάνει ο ίδιος. Μεταξύ άλλων, είπε ότι, "έκτοτε δεν έχει γίνει κάτι. Εμείς ενημερωθήκαμε πρόσφατα για την πορεία και την τύχη του έργου, οπότε κάλεσα και μία σύσκεψη με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και το έβαλα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να πάρουμε μία απόφαση, η οποία θα λέει σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, ότι δεν θα πάμε σε κυκλική εσωτερική διαδρομή, να αφαιρεθεί δηλαδή η συγκεκριμένη όδευση που είχε προβλεφθεί, συγχρόνως να γίνει γεωτεχνική μελέτη και να δοθεί εντολή και στις Τεχνικές Υπηρεσίες, ώστε να δώσουν οδηγίες στην μελετητική εταιρία για να προσαρμόσει τα σχέδια της στα νέα δεδομένα." Κλείνοντας, μίλησε και για την αναφορά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας ότι, "άφησα μία αιχμή, προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για το ότι έχει περάσει ένας χρόνος και δεν ανακίνησε το συγκεκριμένο θέμα και δεν το έφερε σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Η πιο χαλαρή απάντηση του κ Κωβαίου ήταν, να κάνουμε κι εμείς κάτι, να μη τα κάνει εκείνος όλα. Η πιο επίσημη τοποθέτηση του ήταν ότι δύο μήνες πριν τις εκλογές δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, αλλά εγώ του είπα ότι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, είναι 6 μήνες και όχι δύο. Όπως και να έχει, μιλάμε για μία αναγκαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή το Γυμνάσιο έχει διώροφα λυόμενα. Ουσιαστικά δεν θα υπάρξει 2ο Γυμνάσιο, αλλά θα γίνει μετεγκατάσταση και θα γίνει ένα καινούργιο σύγχρονο κτήριο, που θα τα στεγάζει όλα."

Η νέα συνάντηση με την Τεχνική Υπηρεσία

Πριν λίγες ημέρες, μετά από ενημέρωση της νέας Δημοτικής Αρχής για το σχετικό θέμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Τεχνική Υπηρεσία και αποφασίστηκε να προταθεί: α) Η αφαίρεση της κυκλικής εσωτερικής διαδρομής η οποία είχε αποφασιστεί με την υπ. αρ. 162/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και β) να προτείνει η Τεχνική Υπηρεσία την διαμόρφωση στην είσοδο του οικοπέδου ενός χώρου για αποβίβαση και επιβίβαση μαθητών από τα λεωφορεία και από τα οχήματα των γονέων, καθώς και την στάθμευση ΙΧ καθηγητών.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2024, στέλεχος του γραφείου που έχει αναλάβει την μελέτη του έργου, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Πάρου και ζήτησε την επιτάχυνση των ενεργειών. Για τον παραπάνω λόγο ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς με εισήγηση του ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνήσει στην παραπάνω πρόταση και να δοθεί εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να στείλει σχετική επιστολή προς το μελετητικό γραφείο για τις σχετικές ενέργειες. Μετά από διαλογική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία υπέρ της παραπάνω πρότασης.