Όλα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σημαντικό ζήτημα που ταλαιπωρεί το νησί

Οξεία αντιπαράθεση για την έλλειψη νερού στη Νάξο

Η επάρκεια νερού στα νησιά των Κυκλάδων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό τους πάντες, ειδικά όσο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν ώστε να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα και η λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα κατεπείγουσας προμήθειας νερού λόγω λειψυδρίας στο νησί της Νάξου, απασχόλησε την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι εντάσεις, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης, παρόλο που το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Φώτης Μαυρομάτης, κλήθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, να παρουσιάσει το σχέδιο για την αντιμετώπισή της λειψυδρίας, στο νησί. Αρχικά, τόνισε ότι, "γνωρίζουμε όλοι ότι και στο νησί μας αλλά και στις Κυκλάδες αλλά και στο Νότιο Αιγαίο, ευρύτερα, υπάρχει σοβαρό θέμα λειψυδρίας, υπάρχει σοβαρή έλλειψη βροχών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Δυστυχώς, το φαινόμενο της κλιματικής, αλλαγής αλλά και κάποια άλλα δεδομένα, όπως πόλεμοι που γίνονται δίπλα μας, έχουν επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχουν πολλές βροχές, με αποτέλεσμα οι δύο σημαντικοί ταμιευτήρες του νησιού μας όπως το φράγμα της Φανερωμένης και η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών, να έχουν ελάχιστα αποθέματα, ήταν περίπου στις 30.000 και τώρα με τις τελευταίες βροχές, έχουν ανέβει περίπου στις 100.000 κυβικά. Η υπηρεσία μας, αν και είμαι λίγο καιρό, αρμόδιος αντιδήμαρχος, έχουμε κάνει επανειλημμένες συναντήσεις και όλοι έχουμε συμβάλλει και ακούμε τις απόψεις των αρμοδίων, που έχουν χειριστεί και παλιότερα το θέμα και ψάχνουμε να βρούμε τη καλύτερη λύση, για να λύσουμε το θέμα αυτό. Θεωρώ ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους, που έχουν ασχοληθεί από νωρίς με το θέμα.

"Ο Δήμος είναι ήδη αδειοδοτημένος για 4 επιπλέον γεωτρήσεις"

Όσο για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος ο κ. Μαυρομμάτης, είπε πως "έχουμε ανάγκη από περίπου 1.800.000 κυβικά νερού, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Έχω μάθει και λόγω επαγγέλματος αλλά και ως άνθρωπος, να ακούω τους ειδικούς. Στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και όπως αναφέρει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στις Κυκλάδες υπάρχουν δύο νησιά, που έχουν νερό. Έχουν υδροφόρους ορίζοντες, από τους οποίους μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις και το νερό αυτό που πηγαίνει χαμένο, να έρχεται και να δίδεται στη χρήση, είτε των ανθρώπων, είτε των ζώων, είτε της άρδευσης, για τη Γεωργία και τη Κτηνοτροφία. Ο Δήμος είναι ήδη αδειοδοτημένος για τέσσερις επιπλέον γεωτρήσεις, από τις υφιστάμενες και ακούμε τους ειδικούς, που λένε, ποιος χώρος είναι ο κατάλληλος και που υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες, να βρούμε νερό. Άρα το πρώτο πράγμα, που θα κάνουμε, είναι η ανόρυξη τεσσάρων γεωτρήσεων, σε όποια μέρη μας προτείνουν οι ειδικοί. Επίσης, σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη μίσθωση των υφισταμένων γεωτρήσεων. "

Λ. Χατζηανδρέου: "Έχετε πλήρη αδιαφορία για την υπόθεση του νερού της Νάξου"

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λεονάρδος Χατζηανδρέου, μίλησε με σκληρά λόγια για τη Δημοτική Αρχή, αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι, "όπως καταλαβαίνεται συζητάμε ένα θέμα, πάρα πολύ σοβαρό και βλέπω ότι το "μπαλάκι" πηγαίνει στην Υπηρεσία. Δηλαδή, η εισήγηση του κ. Μαυρομάτη, είναι η εισήγηση της Υπηρεσίας και δεν υπάρχει πολιτική εισήγηση, ούτε ο δήμαρχος μίλησε, που έπρεπε να είναι εκείνος ο κεντρικός εισηγητής του θέματος, διότι οι πολιτικές ευθύνες, που έχετε κ. δήμαρχε, είναι τεράστιες. Έχετε πλήρη αδιαφορία για την υπόθεση του νερού της Νάξου, όλα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε γίνει γραφικοί, να φωνάζουμε σε κάθε συνεδρίαση δημόσια, τι κάνετε με τις υποδομές του νερού στη Νάξο. Τι κάνετε με το φράγμα, τι κάνετε με τη λιμνοδεξαμενή και μ όλη τη διαχείριση του νερού. Επί τέσσερα χρόνια μας κοροϊδεύετε και σήμερα βγάλατε δελτίο τύπου για να πείτε στον κόσμο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει. Πρέπει να πάρετε τις ευθύνες σας. Πέρυσι κάνατε "σόου" με τον υπουργό και το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Εμείς δεν θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση στο θέμα του νερού, γιατί είναι η ζωή των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Θα σας βοηθήσουμε σε αυτή την ιστορία, γιατί σεβόμαστε τους δημότες και τους επιχειρηματίες."

Αναφερόμενος, στον κ. Μαυρομάτη είπε, "ότι έρχεται και μας λέει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή και οι πόλεμοι που γίνονται στην Ουκρανία και στη Γάζα. Όχι, φταίει η δική σας, ανοργανωσιά και φταίει η δική σας ευθύνη."

Μαυρομμάτης: "Ο κ. Χατζηανδρέου, νομίζω ότι ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν"

Στην επίθεση του κ. Χατζηανδρέου, απάντησε ο κ. Μαυρομμάτης, λέγοντας, ότι, "με αυτά που ανέφερε ο κ. Χατζηανδρέου, νομίζω ότι ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν και αποδεικνύει για ποιο λόγο οι δημότες της Νάξου, μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, εμάς και όχι εκείνον. Επειδή επιτέθηκε στο δήμαρχο, λέγοντας γιατί οι πολιτικοί του φίλοι δεν έφτιαξαν το φράγμα, και ερωτώ, γιατί 5μιση χρόνια οι πολιτικοί φίλοι του κ. Χατζηανδρέου γιατί δεν τελείωναν το φράγμα; Πέρυσι λέτε δεν φροντίσαμε, ενώ πέρυσι υπήρχαν στους ταμιευτήρες 1 εκ. κυβικά. Μέχρι πριν λίγες μέρες είχαμε 30.000 και με τις τελευταίες βροχές, φτάσαμε οριακά τις 100.000. Φταίει η Δημοτική Αρχή για αυτό; Φταίει ο Λιανός; Λέτε να βάλουμε στον παλιό ΧΑΔΑ την αφαλάτωση, έχετε ελέγξει ότι είναι εκεί είναι ο κατάλληλος χώρος, να τοποθετηθεί; Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Καλό είναι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μη βλέπουμε το θέμα του νερού με μικροπολιτικούς όρους και όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι."

Δημήτρης Λιανός: "Ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει τη Νάξο, ενώ δεν θα έπρεπε"

Στη συνεχεία μίλησαν για το θέμα αρκετοί εκπρόσωποι παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι ενώ στο κλείσιμο του θέματος, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος τόνισε ότι, "συζητάμε ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει τη Νάξο, ενώ δεν θα έπρεπε να την ταλανίζει επειδή από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αρκετό νερό. Ακούστηκαν αρκετές φωνές, ότι δεν κάνουμε τίποτα και ότι δεν σχεδιάζουμε. Φυσικά, είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που συστηματικά δουλεύουμε για ολοκληρώσουμε παρεμβάσεις και έργα που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών μου. Είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θεωρώ ότι κλείσαμε το θέμα, με την παροχή νερού. Υπάρχουν σημεία που μπορούμε να κάνουμε διπλές και τριπλές γεωτρήσεις και να κάνουμε δίκτυα μεταφοράς νερού. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι και η αγωνία μας είναι μεγάλη. Εμείς έχουμε την ευθύνη και για αυτό αγωνιούμε, γιατί έγινε και γίνεται ένας σχεδιασμός και θέλουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας και να είναι αξιόπιστο. Θα γίνουν πολλά και διαφορετικά έργα και δράσεις που πρέπει να γίνουν."