Προχωρά σε διαγωνισμό για την προμήθεια συνολικής ποσότητας 240.000 κυβικών πόσιμου νερού

Αγοράζουν νερό λόγω λειψυδρίας στη Νάξο

Στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος της λειψυδρίας προσανατολίζονται άπαντες στη Νάξο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκήρυξε ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια πόσιμου νερού αφαλάτωσης ελάχιστης ποσότητας 2.000 m3/ημέρα. Συγκεκριμένα, αφορά στην προμήθεια συνολικής ποσότητας 240.000 m3 πόσιμου νερού, το οποίο θα παράγεται από μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος.

Συνοπτική Περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια συνολικής ποσότητας 240.000 m3 πόσιμου νερού, το οποίο θα παράγεται από μονάδα αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος, δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 2000 m3/ημέρα και 85 m3/ώρα πόσιμου νερού, για το διάστημα 160 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, με εγκατάστασή της στη ΧΖΛ Νάξου, Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, στην θέση ‘Καρνάγιο’, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης της υπηρεσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ιδιαίτερα κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Προϋπολογισμός και διάρκεια σύμβασης

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 520.800 ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2024 του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 160 ημέρες από την υπογραφή της, από τις οποίες ο εντός των πρώτων 10 ημερών χρόνος, αφορά την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης και οι υπόλοιπες 150 την παραγωγή νερού. Σε κάθε περίπτωση η λήξη της σύμβασης επέρχεται, είτε μετά την πάροδο του ως άνω διαστήματος, είτε με τη συμπλήρωση της συμβατικής ποσότητας των 240.000 m3 πόσιμου νερού, εφόσον έχει επέλθει πριν την λήξη της συμβατικής προθεσμίας. Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της τιμής, ανά κυβικό μέτρο παραγόμενου πόσιμου νερού.

Χρόνος και τρόπος παραλαβής του νερού

Η παραλαβή του πόσιμου νερού θα γίνεται από την Επιτροπή Παραλαβής Προμηθειών του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Κατά την διαδικασία παραλαβής των αγαθών διενεργείται ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος και εφόσον το επιθυμεί μπορεί να παραστεί και ο προμηθευτής. Ο ποιοτικός έλεγχος των αγαθών γίνεται με τους διαφορετικούς τρόπους. Γίνεται δειγματοληψία του παραχθέντος από τη μονάδα αφαλάτωσης νερού και εργαστηριακές αναλύσεις ως προς τις παραμέτρους που ορίζει η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι αναλύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πιστοποιημένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) γι’ αυτές, εργαστήρια. Λαμβάνονται δύο δείγματα, ένα στην παράδοση της μονάδας σε λειτουργία από τον ανάδοχο στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, για διαπίστωση ότι η μονάδα λειτουργεί ως αναμένεται και το νερό είναι εντός προδιαγραφών και ένα μήνα μετά, προς απόδειξη ότι η λειτουργία της είναι σταθερή. Και τα δύο δείγματα πρέπει να πληρούν τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας του Ελληνικού κράτους και τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την αρχική παραλαβή του νερού θα γίνει επιτόπιος έλεγχος της ακρίβειας του μετρητή ποσίμου νερού, αφού με βάση αυτόν θα γίνεται ο έλεγχος συμπλήρωσης της απαιτούμενης παραγωγής. Ο έλεγχος του μετρητή θα γίνει εκ νέου σε ένα μήνα και στο τέλος της σύμβασης. Αν ο μετρητής δεν έχει ικανοποιητική ακρίβεια κατά την αρχική παραλαβή της μονάδας, θα αντικατασταθεί με ευθύνη του αναδόχου.

Δημήτρης Λιανός: "Ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει τη Νάξο, ενώ δεν θα έπρεπε"

Το συγκεκριμένο ζήτημα και η λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα κατεπείγουσας προμήθειας νερού λόγω λειψυδρίας στο νησί της Νάξου, είχε απασχολήσει και τη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, είχε αναφέρει ότι, "συζητάμε ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει τη Νάξο, ενώ δεν θα έπρεπε να την ταλανίζει επειδή από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αρκετό νερό. Ακούστηκαν αρκετές φωνές, ότι δεν κάνουμε τίποτα και ότι δεν σχεδιάζουμε. Φυσικά, είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που συστηματικά δουλεύουμε για ολοκληρώσουμε παρεμβάσεις και έργα που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών μου. Είμαι ο πρώτος δήμαρχος που θεωρώ ότι κλείσαμε το θέμα, με την παροχή νερού. Υπάρχουν σημεία που μπορούμε να κάνουμε διπλές και τριπλές γεωτρήσεις και να κάνουμε δίκτυα μεταφοράς νερού. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι και η αγωνία μας είναι μεγάλη. Εμείς έχουμε την ευθύνη και για αυτό αγωνιούμε, γιατί έγινε και γίνεται ένας σχεδιασμός και θέλουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας και να είναι αξιόπιστο. Θα γίνουν πολλά και διαφορετικά έργα και δράσεις που πρέπει να γίνουν".

Ετικέτες: