Η Χρηστιάννα Πάπιτση σε διημερίδα για τον βιώσιμο τουρισμό στην Πάρο

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 - 18:14

Σε διημερίδα που διοργανώθηκε στην Πάρο, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, από την Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχο, τη ΔΕΥΑΠ, την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων και τους Φίλους Πάρου – Αντιπάρου, συμμετείχε ως ομιλήτρια η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Χρηστιάννα Πάπιτση, μεταξύ πολλών καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, στελεχών οργανισμών και εκπροσώπων φορέων και αρχών.

Θέμα της διημερίδας ήταν η διερεύνηση και η επεξεργασία προτάσεων για τις στρατηγικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν στην Πάρο και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, για την υλοποίηση μιας πιο μεθοδευμένης αναπτυξιακής πορείας με γνώμονα τα στοιχεία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών.

Η κα Πάπιτση, στην εισήγησή της, αναφέρθηκε στον βιώσιμο τουρισμό και κυρίως στον στρατηγικό σχεδιασμό μιας αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά, δεδομένου ότι η εποχή μας, λόγω της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εξοικονόμησης ενέργειας και του σεβασμού της αυθεντικής φυσιογνωμίας κάθε τόπου.

Αναφερόμενη στη Σύρο, επεσήμανε ότι το νησί μας, προκειμένου να επιτύχει μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, χρειάζεται συνεπή στρατηγική τουριστική προβολή, στοχευμένες ενέργειες και ουσιαστική δουλειά. Επεσήμανε δε, ότι παρ’ όλο που δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα ούτε έχει συμπράξει με τον ιδιωτικό τομέα, τηρεί έμπρακτα αρκετές από τις αρχές της αειφορίας.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε ορισμένα ενθαρρυντικά βήματα που έχουν γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως η επανάχρηση αρκετών νεοκλασικών κτιρίων και παλαιών βιομηχανιών στην Ερμούπολη, η αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, η προσπάθεια οργάνωσης δικτύου μονοπατιών, η διατήρηση της αυθεντικής φυσιογνωμίας της Απάνω Μεριάς, η αυξητική τάση του ρυθμού της ανακύκλωσης, η παραγωγή τοπικών προϊόντων και αρκετά άλλα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ενεργό παρουσία και δράση του ΚΕΠΕΑ Σύρου, του τρίτου κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Νότιο Αιγαίο, το οποίο μόνο για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2024 θα δεχθεί πάνω από 40 σχολεία που έρχονται για να παρακολουθήσουν τα περιβαλλοντικά προγράμματά του, όπως γεωλογικά μονοπάτια, διαδρομές βιοποικιλότητας, ιστορικά και πολιτιστικά orienteering, το καταφύγιο άγριας ζωής στη Γυάρο κ.ά. Επίσης, τόνισε ότι του ΚΕΠΕΑ Σύρου διοργανώνει κάθε Ιούνιο το φεστιβάλ Αειforéver, μια γιορτή που στοχεύει να φέρει τη σχολική και τοπική κοινότητα σε μια γόνιμη επαφή με τις ιδέες της αειφορίας και της βιώσιμης ευημερίας.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Πάπιτση διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να γίνουν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη, ξεκινώντας με την προετοιμασία καμπάνιας ενημέρωσης στα ψηφιακά μέσα και την παροχή κινήτρων στους επισκέπτες και κατοίκους ώστε να τηρούν αυτές τις αρχές.