Στο Μεγάλο Κουφονήσι ο αντιπεριφερειάρχης Αντ. Χατζηϊωάννου και επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ για την αλιεία

Διαβούλευση με τους αλιείς

- Από κοινού η κατάρτιση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014 – 2020 - Εκφράσθηκε η ανησυχία των αλιέων για το μέλλον του επαγγέλματός τους

Στο Μεγάλο Κουφονήσι έλαβε χώρα η διαβούλευση των επαγγελματιών αλιέων με τους εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ και της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Χατζηϊωάννου.

Συγκεκριμένα, προχθές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αλιέων Μικρών Κυκλάδων “Άγιος Γεώργιος”, το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και τη δημοτική κοινότητα Κουφονησίων πραγματοποίησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα αλιείας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο κατάρτισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014 – 2020. Στη συνάντηση κλήθηκαν και όλοι οι μικροί Σύλλογοι από άλλα νησιά ενώ τις πολύτιμες επιστημονικές παρατηρήσεις τους παραχώρησαν ειδικοί από το ΕΛΚΕΘΕ.

Στα “χέρια” της Περιφέρειας το πρόγραμμα

“Έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους αλιείς”, τόνισε αρχικά ο κ. Χατζηιωάννου, μιλώντας για το στόχο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. “Θα καταρτίσουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αλιεία για το χρονικό διάστημα 2014 – 2020. Το ίδιο ακριβώς πράττουμε και για τη γεωργία και την κτηνοτροφία” εξήγησε στη συνέχεια, λέγοντας ταυτόχρονα πως στο εξής η ευθύνη που ανήκε στο υπουργείο Γεωργίας, έχει περάσει στις Περιφέρειες. “Ένα μέρος από το νέο πρόγραμμα το έχουμε αναλάβει και καλώς το εκπονούμε αφού θα το υλοποιήσουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή πραγματοποιεί διαβούλευση με το σύνολο των εμπλεκόμενων πλευρών. Στο έργο μάλιστα που έχει κληθεί να αντεπεξέλθει η Περιφέρεια, συνδράμει και το γεγονός ότι υπάρχει παράρτημα του ΕΛΚΕΘΕ (έδρα στη Ρόδο) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Επιστημονική και λεπτομερής ενημέρωση για το βυθό

Καταλυτική υπήρξε η συμβολή δύο επιστημόνων από το ΕΛΚΕΘΕ στην εν λόγω σύσκεψη. Ο ωκεανογράφος, Ανδρέας Σιούλας, παρουσίασε αναλυτικά πως αποτυπώνεται ο βυθός, προκειμένου να γνωρίζει ο κάθε ένας πού υπάρχει βλάστηση, πού υπάρχει το “δάσος” όπου αναπαράγονται τα αυγά των ψαριών και γενικά όλα τα σημαντικά σημεία των βυθών. Επίσης, παρουσίασε πρότυπες μεθόδους χαρτογράφησης των βυθών και συγκεκριμένα το πρόγραμμα που ξεκινά πιλοτικά από τη Ρόδο και θα απλωθεί σε όλο το Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο στατιστικολόγος – ιχθυολόγος, Στέφανος Καββαδάς, ανέλυσε στους αλιείς την υφιστάμενη κατάσταση του ιχθυοαποθέματος και της αλιευτικής προσπάθειας. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά αλιείας ανά την Ελλάδα και μίλησε για το τί αλιεύεται ουσιαστικά από την ελληνική θάλασσα. Αναφορά έκανε επίσης στα σημερινά αποτελέσματα, τα οποία σύγκρινε με τα αντίστοιχα πριν από είκοσι χρόνια της αλιευτικής προσπάθειας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως καταγράφεται μία φθίνουσα πορεία, γεγονός ανησυχητικό, για το οποίο ακολούθησε ενημέρωση.

Κατακόρυφη μείωση του αλιευτικού αποθέματος

Παράλληλα, ο προϊστάμενος αλιείας της Νάξου, Γιώργος Κρασάς, παρουσίασε έναν πίνακα με στοιχεία που δείχνουν πως το 1995 ανά μία ώρα αλιευτικής προσπάθειας, ψαρεύονταν 42 κιλά ψάρια ενώ το 2013 ανά μία ώρα ψαρεύονται επτά κιλά ψάρια. Όπως απορρέει από τα στοιχεία πρόκειται για μία σημαντική διαφορά, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου.

Ωστόσο, η συζήτηση επεκτάθηκε και στους τρόπους, με τους οποίους πρέπει να προστατεύεται το ιχθυοαπόθεμα ενώ παρουσιάστηκαν και οι λύσεις ώστε να αναζωογονείται η θαλάσσια περιοχή προκειμένου τα ψάρια να μπορούν να αναπαράγονται. Οι αλιείς πληροφορήθηκαν για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν ανάλογα με τα σκαριά που χρησιμοποιούν. “Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αλιείς έχουν τις επιπτώσεις τους στο βυθό και αυτό πρέπει να προσεχθεί αφού επηρεάζουν την αναπαραγωγή των ψαριών”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Χατζηϊωάννου.

Κύριος προβληματισμός, η επιβίωση

Όσο περνά ο καιρός και σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, το έργο των επαγγελματιών αλιέων δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο. Από τη δική τους οπτική γωνία, οι συμμετέχοντες αλιείς έθιξαν τα ζητήματα που τους απασχολούν, εστιάζοντας ωστόσο ιδιαίτερα, στο σημαντικότερο όλων που δεν είναι άλλο από εκείνο που αφορά στην παραμονή τους στη θάλασσα και στην προάσπιση του επαγγέλματός τους. Ο κ. Χατζηϊωάννου, τόνισε ότι “βασικότερο πρόβλημα είναι η μείωση του αποθέματος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους αλιείς σχετικά με τη δυνατότητα παραμονής τους στο επάγγελμα”. Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε, πώς θα απασχολούνται τις περιόδους που δεν μπορούν να έχουν αλιευτική δραστηριότητα και αν θα μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση ώστε να ζήσουν οι οικογένειές τους. Ενδεικτικά, υπήρξαν αναφορές και σε χρηματικές αποζημιώσεις που κατοχυρώνονται σε περίπτωση καταστροφής εξοπλισμού (δίχτυα).

Επιπλέον, ξεχωριστή μνεία ακολούθησε σχετικά με την εμπλοκή των Συλλόγων όσον αφορά στην περιβαλλοντική φύλαξη ενώ αναλύθηκαν και ζητήματα που άπτονται της υδατοκαλλιέργειας.

“Υπάρχουν τρόποι εκτός από τη στενή εξαλίευση, μέσω των οποίων μπορούν οι αλιείς να παραμείνουν στο επάγγελμα” υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Πρόγραμμα που θα στηρίζει τους αλιείς

“Χτίζουμε το περιφερειακό πρόγραμμα της θάλασσας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας με τη συνεργασία των αλιέων”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηϊωάννου, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής, αποτελεί η οικοδόμηση ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει τις θέσεις των αλιέων, τις επιστημονικές παρατηρήσεις των αρμοδίων του ΕΛΚΕΘΕ και τις προτάσεις της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο. Άλλωστε όπως τόνισε, καταλήγοντας, “Στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον αλιευτικό κλάδο”.

Ετικέτες: