Αποτίμηση για την εναρμόνιση
- Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
Να δοθεί έμφαση στις ανάγκες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών στο νησιώτικο χώρο με βάση όσα ορίζει ο προσωπικός χαρακτήρας τους, τονίσθηκε ως προτεραιότητα στη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την ενημέρωση για την υπό εκπόνηση μελέτη του Χωροταξικού Σχεδιασμού για το Β΄Βαθμό της Αυτοδιοίκησης.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων, αμέσως μετά την εισήγηση των εκπροσώπων από το μελετητικό γραφείο που συντάσσουν τη μελέτη και τους άξονές της, διατύπωσαν τις θέσεις τους αναφορικά με τη στόχευση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, εκφράζοντας μία σειρά από διαφορετικά επιχειρήματα.
Κοινή παραδοχή της πλειοψηφίας των ομιλητών αποτέλεσε το συμπέρασμα πως για την ανάπτυξη των νησιών είναι απαραίτητος ένας κεντρικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει ωστόσο τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί και την ενεργοποίηση των Δήμων.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε σχετικά με το ότι το εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο δεν περιλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες των Περιφερειών και δη της νησιώτικης όπως το Νότιο Αιγαίο, σε σημείο που σήμερα να αναγνωρίζονται τα ίδια προβλήματα για τα νησιά, τα οποία προϋπάρχουν σχεδόν άλυτα εδώ και χρόνια.
“Ευαγγέλιο” για τα νησιά
Διευκρινίστηκε εξ αρχής από την πλευρά της εταιρείας, πως “Χωροταξικός Σχεδιασμός, χωρίς τον Οικονομικό ή το αντίθετο, δεν ισχύει” προκειμένου να υπάρξει μία αποτίμηση αλλά και ένα πλάνο για τα πεπραγμένα αλλά και αυτά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο νησιώτικο χώρο και γι αυτό ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος κλήθηκε να συμπληρώσει ένα σχετικό ερωτηματολόγιο και να καταθέσει τις προτάσεις του. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα για το Νότιο Αιγαίο, διαπιστώθηκαν μία σειρά από ανάγκες σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις υποδομές, τις μεταφορές, τη συγκοινωνία, τις δράσεις για το θαλάσσιο χώρο και το περιβάλλον, ενώ παρατηρήθηκαν και μεταβολές, με κυριότερες εκείνες της πληθυσμιακής αύξησης και της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, χαρακτήρισε “Ευαγγέλιο” τον Χωροταξικό Σχεδιασμό, τονίζοντας ότι αποτελεί το “Α και το Ω” για το Νότιο Αιγαίο, απευθύνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους Δήμους να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα που ανακύπτει, να κατατεθεί και να εγκριθεί ένα σχέδιο δηλαδή, που θα φέρει την προσωπική σφραγίδα των νησιών, προβάλλοντας τα ελλείμματά τους προς την κεντρική κυβέρνηση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οποιοδήποτε σχέδιο ή δράση προωθηθεί θα πρέπει να έχει συμπεριληφθεί εντός του Χωροταξικού για να μπορέσει να υλοποιηθεί σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα είναι ανέφικτο και θα αφήνει περιθώριο στο κεντρικό κράτος να σχεδιάζει για τα νησιά, χωρίς... τα νησιά.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Πουσσαίου, ο οποίος κατέθεσε και ανάλογες προτάσεις, ενώ σε γενικές γραμμές και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος συνηγόρησε στη θέση πως πρέπει “να αναληφθούν πρωτοβουλίες ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες”, προτείνοντας να δημιουργηθεί και μία διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την εταιρεία για την πορεία του Χωροταξικού Σχεδιασμού.
“Από κάτω προς τα πάνω και το αντίστροφο”
Ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος, δίνοντας το “παρών” στη συνεδρίαση, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός που θα συνδέει τις προτάσεις “από τα κάτω προς τα πάνω και το αντίστροφο” ενώ θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Αν δεν γίνει αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι όλες οι προσπάθειες για τα νησιά και τις ποικίλες δραστηριότητες σε αυτά, θα αποδειχθούν “μία τρύπα στο νερό”, αφού εάν δεν υπάρχει συμπαγής σχεδιασμός τότε το κεντρικό κράτος και τα υπουργεία θα ακολουθούν μία γραμμή που θα αντιβαίνει στην ανάπτυξη του νησιώτικου χώρου.
Ιδιαίτερα σαφής υπήρξε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ενώ τα χωροταξικά σχέδια σε Ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης, στην Ελλάδα “αφού τα σχεδιάσουμε τα κλείνουμε σε ένα συρτάρι, χωρίς να εξετάζουμε την υλοποίησή τους” με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τονίζοντας ακόμη πως “δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη” για το ρόλο των κυβερνήσεων, οι οποίες επιχειρούν να “ξεπουλήσουν” ότι έχει απομείνει. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη και τη μη εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης, ανέφερε τη Σύρο, για την οποία υποστήριξε ότι οι κάτοικοί της δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ό,τι τους ανήκει από λανθασμένες τακτικές της δημοτικής Αρχής που αφήνει επί μία δεκαετία στον αέρα τον Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Όλα για την ανταγωνιστικότητα
Σκληρή κριτική αναφορικά με τις προηγούμενες τοποθετήσεις άσκησε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Λίλα Καφαντάρη, η οποία έθεσε το ερώτημα, πως “όταν μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να αναρωτιόμαστε πρωτίστως, για ποιον...”. Εξήγησε μάλιστα ότι μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού εφαρμόζονται όλες οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δρομολογείται στο πλαίσιό του, να συμπεριληφθεί ό,τι έχει απομείνει ώστε να αποτελέσει ευκολότερα “βορά” στο κεφάλαιο και την ανταγωνιστικότητα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γιώργος Χατζημάρκος: Ιστορικής σημασίας για το μέλλον των νησιών η σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης
22 Νοε. 2024 - 16:55 - Στην Αλεξανδρούπολη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ
18 Νοε. 2024 - 15:06 - Εγκρίθηκε και εκδόθηκε το ΦΕΚ του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
18 Νοε. 2024 - 8:27 - Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος
16 Νοε. 2024 - 10:14 - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Οδηγίες προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα
15 Νοε. 2024 - 14:25