Συνέντευξη του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, Μ. Δαδάου αναφορικά με τα καθήκοντά του και τη νέα θητεία στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

“Η ελεύθερη γνώμη να είναι “όπλο” στους συμβούλους”

Την πεποίθηση πως η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου θα συνεχίσει να πραγματοποιεί σημαντικό έργο προς όφελος των νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, εκφράζει κατηγορηματικά ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Μάρκος Δαδάος στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, για τη νέα θητεία.

Από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κι Επικοινωνιών Κυκλάδων, ο ίδιος δεσμεύεται να διαθέσει όλες τις δυνάμεις του, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των νησιωτών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

  • Το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε νικηφόρο για τη δικής σας παράταξη, με την οποία σήμερα συμμετέχετε στην Περιφερειακή Αρχή. Έχει ξεκινήσει η δουλειά για την Περιφερειακή Αρχή;

“Πραγματικά ήταν μία μεγάλη επιτυχία από την παράταξη και τον συνδυασμό μας, διότι κατάφερε από την πρώτη Κυριακή να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία. Πιστεύω ότι ήταν ένα αποτέλεσμα το οποίο δικαιώνει πλήρως την παράταξη και τον ίδιο τον κ. Χατζημάρκο, ο οποίος έκανε μία τρομερή προσπάθεια. Όταν έθεσα υποψηφιότητα, του αναγνώρισα δύο πράγματα. Ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο για όλα τα θέματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και δεύτερον, ότι προσπαθούσε για δέκα πράγματα και κατάφερνε τα οκτώ για παράδειγμα. Κάποιος μπορεί να πει ότι δεν κατάφερε και τα δέκα, αλλά προσωπικά με κάλυψε γιατί προσπάθησε και για τα δέκα. Αυτό με κάλυψε πλήρως και έθεσα υποψηφιότητα μαζί του. Η τοπική κοινωνία της Σύρου αναγνώρισε και τον χαρακτήρα και την προσφορά μου και πιστεύω ότι με “δικαίωσε” για τρίτη φορά. Ευχαριστώ την τοπική κοινωνία και τον κ. Χατζημάρκο που με συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του”.

  • Ανακοινώθηκε η διοικητική σύνθεση της Περιφερειακής Αρχής και μεταξύ των προσώπων που ορίστηκαν Αντιπεριφερειάρχες είστε κι εσείς. Αναλαμβάνετε καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων. Είστε ικανοποιημένος με αυτήν την τοποθέτησή σας;

“Αλίμονο να ήμουν και δυσαρεστημένος. Ο Περιφερειάρχης δίνοντάς μου αρμοδιότητες δικές του, όπως δίνει σε όλους, πιστεύω ότι αναγνώρισε την αξία μου, την προσπάθεια που έκανα όλα αυτά τα χρόνια και την τιμιότητα. Αποφάσισε να μου δώσει αυτήν τη θέση και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Ελπίζω ότι θα τον δικαιώσω και έχω χρόνο να ασχοληθώ με αυτό που μου ανέθεσε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω, αν και είναι μία Διεύθυνση δύσκολη που έχει πολλά προβλήματα όπως έχουν όλες οι Διευθύνσεις. Το σοβαρότερο είναι ότι υπάρχει λίγο προσωπικό και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Πιστεύω όμως ότι το προσωπικό αυτό υπερ-αποδίδει. Είναι πλήρως ενημερωμένο προσωπικό και πιστεύω ότι θα υπάρχει μία αγαστή συνεργασία”.

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε τώρα; Έχετε ενημερωθεί για τις αρμοδιότητές σας και ποιες είναι αυτές;

“Είμαι σε στάδιο προετοιμασίας κι ενημέρωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αναλαμβάνεις σε έναν καινούργιο τομέα, είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις και την καινούργια νομοθεσία. Σιγά σιγά μαθαίνουμε. Υπάρχουν σοβαρά θέματα σε αυτό το κομμάτι αλλά πιστεύω ότι σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα τα αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει το ΠΔ 130/ 2010 που στο άρθρο 36 αναφέρει τις αρμοδιότητες του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών κι Επικοινωνιών. Αυτές μελετώ ώστε να μπορέσω να αποδώσω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου στο θέμα του συγκοινωνιακού έργου που έχει πάρα πολλές πτυχές. Όλες αυτές αφορούν τα ΚΤΕΟ, τις Σχολές Οδηγών, τα ΚΤΕΛ και θέματα αδειών κυκλοφορίας, αδειών οδήγησης για επαγγελματικά και για ιδιωτικά οχήματα. Είναι ένας ευρύς τομέας που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του κόσμου”.

  • Στην προηγούμενη θητεία ο τότε αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης είχε γνωστοποιήσει πως η Περιφέρεια σε αυτόν τον τομέα περνά στην ψηφιακή εποχή και άρα, θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των πολιτών ακόμη και στα απομακρυσμένα νησιά. Θα εξελίξετε αυτό το κομμάτι;

“Επειδή ζούμε σε μία Περιφέρεια που είναι νησιωτική, φτιάχτηκαν Επαρχεία για να εξυπηρετήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα μεγαλύτερο βήμα σε συνεργασία πάντα με τα Επαρχεία και τους Δήμους και θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε. Δεν σας κρύβω ότι είμαι συγκρατημένος. Όμως η προσπάθεια η δική μου θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί χωρίς να μετακινείται. Αυτό όμως, θα το δείξει ο χρόνος. Στον χρόνο που θα μπορούμε να μιλήσουμε κάπως πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσω αναλυτικά για να πληροφορηθεί ο κόσμος. Πιστεύω πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση”.

  • Στις υπηρεσίες που θα είστε πολιτικός προϊστάμενος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης; Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

“Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια λειτουργεί με το 60% του προσωπικού που πρέπει να έχει. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά. Συνάδελφοι φεύγουν, παίρνουν μεταθέσεις κλπ και δεν αντικαθίστανται. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης, όσο “προχωρά”, μας δυσκολεύει περισσότερο. Γι αυτό λέω πως πρέπει να εκτιμούμε και την υπερπροσπάθεια που κάνουν οι υπάλληλοι. Και τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα, οι υπάλληλοι με υπερπροσπάθεια παλεύουν στην πρώτη γραμμή για να είναι συνεπείς. Αυτό συμβαίνει και στη δική μου Υπηρεσία”.

  • Ο Περιφερειάρχης στην ανακοίνωσή του για το νέο διοικητικό σχήμα είχε μιλήσει για προσπάθεια ανάπτυξης αποκεντρωμένης διοίκησης στο Ν. Αιγαίο. Συμφωνείτε με αυτήν την κατεύθυνση; Εσείς τα καθήκοντά σας θα τα ασκείτε από τη Σύρο;

“Είμαι πολύ ελεύθερος στις μετακινήσεις μου γιατί οι υποχρεώσεις μου είναι λίγες και άρα, θα μπορώ να μετακινούμαι και να ακολουθήσω το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό που έχει κάνει ο Περιφερειάρχης. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και πρωτοποριακό. Άλλωστε, η παράταξη η δική μας έχει κάνει πολλά πρωτοποριακά πράγματα. Έχει προχωρήσει σε πολλά όπως για παράδειγμα την επιδότηση των ιατρών. Σε μία εισήγηση του Περιφερειάρχη αν με ρωτάτε αν μπορώ να αρνηθώ, δεν μπορώ. Ακολουθώ όμως γιατί δέχομαι και συμφωνώ με αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το σημείο να πω βέβαια και για τα Επαρχεία ότι καλό θα είναι να στελεχωθούν. Πιστεύω στον θεσμό των Επαρχείων, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να μπει προσωπικό για να μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες”.

  • Κατά την προηγούμενη θητεία είχαμε διαπιστώσει πως τοποθετείστε στα συλλογικά όργανα ελεύθερα και κατά βούληση, ακόμη κι αν διαφωνείτε με την Περιφερειακή Αρχή. Θα συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο και σε αυτήν τη νέα θητεία;

“Κάποτε ο Περιφερειάρχης είχε πει ότι Δημοκρατία είναι να εκφράζει κάποιος ελεύθερα την άποψή του. Κι αυτό βγάζει υγεία. Αυτό ακολουθώ πάντα. Η ελεύθερη γνώμη πρέπει είναι “όπλο” σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους. Αρκεί αυτό το “όπλο” να το χρησιμοποιεί όταν μιλάει το όργανο. Μετά να μην αλλάζει τακτική και να μην αλλάζει τις απόψεις του και αιφνιδιάζει. Μέσα στο όργανο όμως, μπορεί να εκφράσει όλες του τις απόψεις έστω και αν είναι διαφορετικές. Γίνεται συζήτηση και βρίσκεται η χρυσή τομή”.

  • Την πορεία σας την προηγούμενη θητεία “στιγμάτισε” κατά κάποιον τρόπο η παραίτησή σας από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού. Να περιμένουμε ότι από τη σημερινή θέση σας, θα υπηρετήσετε μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις σας;

“Είναι μία ανάμνηση, η οποία δεν μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως δεν έχει αφήσει και στον κόσμο. Υπήρχαν κάποιοι λόγοι τότε που με ανάγκασαν να παραιτηθώ. Δεν θα αναφερθώ σε αυτούς τώρα και δεν έχει νόημα. Ήταν προσωπικοί οι λόγοι. Τα προβλήματα του Αθλητισμού δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτά που αναλαμβάνω τώρα. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα κι εδώ και είναι μία ατζέντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προσπαθώ τα προβλήματα να τα λύσω με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν γίνεται διαφορετικά. Η τακτική δεν θα είναι η ίδια. Ήταν τότε ένα βήμα, το οποίο ίσως και να μην ήταν σωστό. Για προσωπικούς λόγους είχα παραιτηθεί τότε. Ο Περιφερειάρχης για να μου εμπιστευθεί κάποια θέματα, θεωρώ ότι εκτίμησε τη διαφορά της πολιτικής συμπεριφοράς ορισμένων με την δική μου. Ήταν εντελώς διαφορετική συμπεριφορά η δική μου συγκριτικά με άλλων συναδέλφων”.

  • Είναι εύλογο το ερώτημα καθώς μετά από αυτήν τη στάση σας, κάποιοι ανέμεναν να υπάρξει ρήξη ανάμεσα σε εσάς και τον Περιφερειάρχη. Οπότε στη νέα θητεία, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν σας περίμενε ούτε στο ψηφοδέλτιο.

“Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε τη διαφορετική πολιτική συμπεριφορά μου. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ψηφίζουν αρνητικά επειδή πρέπει να ψηφίσουν. Σας είπα ότι έχω άποψη και την άποψή μου αν δεν μου την αλλάξει κάποιος με επιχειρήματα, μένω σταθερός. Δεν έχω ποτέ ξεφύγει από τις απόψεις μου, εφόσον δεν έχω πεισθεί. Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι εγώ δεν ήθελα να πάω κόντρα στην παράταξη, απλώς για προσωπικούς λόγους είχα ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση σε κάποιο απλό θέμα και όχι σε όλη την πορεία της παράταξης”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας γι αυτήν τη θητεία και ποιος είναι ο προσωπικός στόχος σας για τα νησιά;

    “Θέλω πρωτίστως να πω ένα ευχαριστώ στον κ. Χατζημάρκο για την επιλογή που έκανε να με ορίσει Αντιπεριφερειάρχη. Πιστεύω προσωπικά ότι είχε μία επιτυχημένη πορεία η περιφερειακή πλειοψηφία. Έγινε έργο και στις Κυκλάδες και στα υπόλοιπα νησιά και στα Δωδεκάνησα και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από το αποτέλεσμα. Το 53% στις εκλογές δεν είναι μικρό ποσοστό. Οι νησιώτες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στον Περιφερειάρχη. Θεωρώ ότι αυτή η όρεξη για δουλειά θα υπάρχει και σε αυτήν τη θητεία και προσωπικά θα είμαι στις επάλξεις. Εύχομαι σε όλους καλή δουλειά”.