Ενημέρωση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης για έργα και παρεμβάσεις στο νησί

Υποδομές και αντιπλημμυρική προστασία στη Σύρο

Προώθηση χρηματοδοτήσεων για σχολεία, συνεδριακό κέντρο, πολυχώρο, ρέματα και οδικό δίκτυο

Σε αναλυτική ενημέρωση προς τα αιρετά μέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την προώθηση χρηματοδοτήσεων για παρεμβάσεις κι έργα όσον αφορά στις “ενότητες” των υποδομών και της αντιπλημμυρικής προστασίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προχώρησε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, συμμετέχοντας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος γνωστοποίησε τις ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά στη συντήρηση σχολικών κτιρίων, στην κατασκευή αθλητικών χώρων και συνεδριακού κέντρου, καθώς επίσης, μίλησε για παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και για ένα μεγάλο έργο που προγραμματίζεται σχετικά με το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.

Μέσω της αξιοποίησης σημαντικών χρηματοδοτήσεων, τόνισε πως προκύπτουν θετικές εξελίξεις για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Νέα χρηματοδότηση 240 χιλ. ευρώ για σχολικά κτίρια

Ειδικότερα, σχολικές μονάδες της Σύρου προβλέπεται να δεχθούν απαραίτητες εργασίες συντήρησης, κατόπιν ανταπόκρισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο αίτημα του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα.

“Την περασμένη εβδομάδα μου υπέβαλε ένα αίτημα ο κ. Δήμαρχος σχετικά με τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων στο νησί. Στην αρχή είχα μιλήσει για ένα ποσό της τάξεως των 150 χιλ. ευρώ γιατί είμαστε στο τέλος της χρονιάς και στο τέλος του προγράμματος που αφορά τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Τελικά όμως, μετά από αρκετή δουλειά που κάναμε με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Σχεδιασμού είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στο σώμα ότι μπορούμε να διαθέσουμε το ποσό των 240 χιλ. ευρώ” ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης, γνωστοποιώντας μάλιστα πως κατόπιν σύσκεψης με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, “αποφασίσαμε το συγκεκριμένο έργο να γίνει με διαβαθμιδική σύμβαση για να μπορέσουμε να συνδράμουμε τον Δήμο και στη σύνταξη της μελέτης και στη δημοπράτηση του έργου ούτως ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν”.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος εξήγησε παρακάτω, “Πρόκειται για μία παρέμβαση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο με αυτούς τους υαλοπίνακες που έχει είναι “θερμοκήπιο” το καλοκαίρι και “ψυγείο” τον χειμώνα” κι ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, “Αποφασίσαμε μετά από πρόταση του κ. Αληφραγκή να πάμε σε αντικατάσταση της πρόσοψης του 6ου Δημοτικού Σχολείου”.

Σχετικά με τος χρόνους για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συμπλήρωσε πως, “Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε έτοιμη τη μελέτη ώστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας (30/11) να συνάψουμε τη διαβαθμιδική σύμβαση και να πάμε σε δημοπράτηση του έργου”.

Επιπλέον, τόνισε πως, “θα δούμε ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε και στο Ειδικό Σχολείο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να δεσμευθεί δημοσίως για την αξιοποίηση και των ποσών που απομένουν από τις εκπτώσεις που προκύπτουν στους διαγωνισμούς, με τον κ. Λεονταρίτη να δηλώνει τα εξής: “Θα μείνει και η έκπτωση από τις 300 χιλ. ευρώ και η έκπτωση από τις 240 χιλ. ευρώ”.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό των 300 χιλ. ευρώ συνδέεται με έναν νέο διαγωνισμό που “τρέχει” για τα σχολικά κτίρια της Σύρου μέσω χρηματοδότησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Κατεύθυνση ανάπτυξης συνεδριακού τουρισμού

Σύντομη αναφορά πραγματοποίησε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης και όσον αφορά στην αξιοποίηση χρηματοδότησης ύψους 3,5 εκ. ευρώ για ανάπτυξη συνεδριακού κέντρου και πολυχώρου στο νησί.

Αν και όπως εξήγησε προλογικά “δεν θα ήθελα να επεκταθώ σήμερα”, ωστόσο, πρόσθεσε πως, “γνωρίζετε ότι όταν αποφασίζω να πω κάτι είμαι βέβαιος γι αυτό και δεν το λέω απλά”. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πως, “Η υπόθεση του κλειστού Πολυχώρου και του Συνεδριακού Κέντρου βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα, θα έχουμε εξελίξεις”.

Θέλησε να σημειώσει μάλιστα πως, “Αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, σε επίπεδο συνεδριακού τουρισμού, νομίζω πως η Σύρος θα εκτοξευθεί και θα αποκτήσει άλλη δυναμική για την αναπτυξιακή της προοπτική”. Ο ίδιος έκλεισε τη συγκεκριμένη αναφορά του, λέγοντας πως, “Δεν είμαι απλά αισιόδοξος είμαι σίγουρος ότι θα πάει πολύ καλά και αυτό το έργο και πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα πράγματα επ΄ αυτού”.

Άνω των 2 εκ. ευρώ για το οδικό δίκτυο

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεονταρίτης έκανε αναφορά και στην απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να διαθέσει ποσό άνω των 2 εκ. ευρώ για εργασίες και παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σύρου.

“Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας περνάμε ένα έργο 2,3 εκ. ευρώ για οδοποιία στη Σύρο. Είναι ένα τεράστιο ποσό που θα καλύψει σχεδόν το σύνολο του επαρχιακού δικτύου της Σύρου” ανέφερε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στο νησί και τη Δευτέρα θα έχουμε τη χαρά να το εγκρίνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ξεκινήσουμε για τα επόμενα χρόνια την υλοποίησή του”.

3 εκ. ευρώ για τα ρέματα την επόμενη τριετία

Επιπλέον, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης πληροφόρησε τα αιρετά μέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τη μέριμνα για τον καθαρισμό ρεμάτων.

“Τα ρέματα όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρμοδιότητα των Δήμων σε όλες τις Κυκλάδες” σημείωσε αρχικά, υπενθυμίζοντας εν συνεχεία πως η μεταφορά αυτής της αρμοδιότητας έγινε το 2017, χωρίς το κράτος να έχει φροντίσει για τη δυνατότητα ανταπόκρισης των Περιφερειών.

“Η μεταφορά αρμοδιότητος σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τη δυνατότητα πρόσληψης εργατικού δυναμικού – γιατί η Περιφέρεια είναι διοικητική Υπηρεσία, δεν έχει συνεργεία, δεν έχει εργάτες -, ενώ επίσης θα έπρεπε να υπάρχει χρηματοδότηση για να αγοράσουμε μηχανήματα και να κάνουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων, διότι η Περιφέρεια διαθέτει μόνον ένα Ι.Χ.” σχολίασε σχετικά με το θέμα, επαναλαμβάνοντας πως, “Μας μετέφεραν την αρμοδιότητα χωρίς να έχουμε εργατικό δυναμικό, ούτε και μηχανολογικά μέσα”.

Για όλα τα παραπάνω δήλωσε πως είχε ενημερώσει το σύνολο των προέδρων των Κοινοτήτων της Σύρου, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Χρήματα μας έδωσαν πριν από έναν μήνα (5.600.000 ευρώ), ενώ την αρμοδιότητα μας την έδωσαν πριν δύο χρόνια”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Επειδή είχαμε διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από την πλευρά της κυβέρνησης είχαμε φροντίσει και είχαμε κάνει μικρούς διαγωνισμούς για να μπορέσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα σε περίπτωση που θα έχουμε κάποια πολύ ισχυρή καταιγίδα στο νησί μας”.

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, υπήρξε αναλυτικός για τις εργασίες που αφορούν στον καθαρισμό των ρεμάτων αυτήν την περίοδο.

“Ξεκινήσαμε από αρχές Οκτώβρη να καθαρίζουμε τα ρέματα. Ξεκινήσαμε από το ρέμα που περνά από το Άνω και Κάτω Μάννα και καταλήγει στο Φαληράκι. Για το συγκεκριμένο ρέμα απομακρύναμε περισσότερα από 50 φορτηγά. Αυτό συνέβη γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει ποτέ ολοκληρωμένος καθαρισμός ρεμάτων. Τέσσερις εβδομάδες καθαρίζαμε το ρέμα του Μάννα” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας πως, “Αμέσως μετά πήγαμε στον Πάγο. Από αρχές Οκτώβρη έως και σήμερα δεν έχουμε σταματήσει το έργο που λέγεται καθαρισμός ρεμάτων. Και στη συνέχεια πήγαμε στην Παρακοπή και καθαρίσαμε το ρέμα - που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων - δεν είχε καθαριστεί για 25 χρόνια”.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές στη Σύρο, λέγοντας συγκεκριμένα, τα εξής: “Την περασμένη εβδομάδα συνεχίσαμε στον Πάγο και θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες στον Πάγο και μετά θα πάμε στο Στεαστό, στην Ποσειδωνία, στον Μέγα Γιαλό και στον Φοίνικα – Βήσσα”.

Προχωρώντας στη δέσμευση πως, “Τα ρέματα στο νησί θα καθαριστούν όλα” εξήγησε πως θα υπάρξει μόνον εξαίρεση ενός ρέματος για σαφή λόγο.

“Το μοναδικό ρέμα που δεν μπορούμε να καθαρίσουμε είναι το ρέμα στον Δανακό επειδή ακριβώς στο κέντρο του ρέματος περνούν οι σωλήνες ύδρευσης του χωριού” συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “Το έργο του καθαρισμού ρεμάτων είναι 60 χιλ. ευρώ”.

Επιπρόσθετα έκανε λόγο και για καθαρισμό της παρόδιας βλάστησης, αναφέροντας τα εξής: “Εκτός από αυτό το έργο που εκτελείται τώρα - βρίσκεται εγκατεστημένος ο εργολάβος και δουλεύει -, υπάρχει και μία εργολαβία 50 χιλ. ευρώ που τώρα υπεγράφη για τον καθαρισμό της παρόδιας βλάστησης”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο θέμα γνωστοποίησε τέλος, πως, “το σημαντικότερο έργο από όλα είναι το έργο των 300 χιλ. ευρώ που θα έχουμε ανάδοχο αρχές Δεκεμβρίου και αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων την επόμενη 3ετια”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Ένα τόσο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στο νησί”.

Δημοπρατήσεις έργων για την αθλητική κοινότητα

Εκτός των ανωτέρω, ο Γιώργος Λεονταρίτης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο θέμα της συντήρησης και κατασκευής νέων αθλητικών χώρων στην περιφέρεια της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να υπενθυμίσει αρχικά, “Τα έργα που εκτελούμε σήμερα σαν Περιφέρεια δεν τα εκτελούμε αυθαίρετα. Τα εκτελούμε μέσω διαβαθμιδικής σύμβασης που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2019 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν σχεδιασμός που έγινε μαζί με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και όχι αυθαίρετα”.

Κατά συνέπεια, πληροφόρησε πως, “Τα Καμίνια έχουν ολοκληρωθεί. Είναι έτοιμο το γήπεδο 7x7 και το 3on3. Έχουν τοποθετηθεί οι εξέδρες και το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση των πλαστικών καθισμάτων”. Ο ίδιος πρότεινε στη σημερινή Δημοτική Αρχή να εξετάσει για το θέμα της διαχείρισής του, την παραχώρηση στον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο γήπεδο της Βάρης, υπενθυμίζοντας πως, “ο σχεδιασμός άλλαξε μετά από τις εξελίξεις με τα Πευκάκια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των αθλητών του στίβου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Είχαμε και επικοινωνία με το νέο Τοπικό Συμβούλιο Βάρης. Προχωρήσαμε την περασμένη εβδομάδα στους όρους δημοπράτησης του έργου και ήδη έχουμε προχωρήσει και στην πρόσκληση για να κατατεθούν προσφορές. Στις 15 Δεκεμβρίου για τη Βάρη θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις προσφορές και μέσα στον Δεκέμβρη να έχουμε ανάδοχο για το έργο”. Σημείωσε δε, πως, “Οι όροι που έχουμε βάλει στη σύμβαση προβλέπουν πως από την ημέρα υπογραφής της το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 5 μήνες”. Υπενθυμίζεται πως το κόστος του συγκεκριμένου έργου είναι 350 χιλ. ευρώ. Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “μέσα στο 2021, μόλις αλλάξει ο χρόνος, θα δημοπρατήσουμε και την παιδική χαρά στη Βάρη, η οποία θα εξυπηρετεί και παιδιά με ειδικές ικανότητες (ΑΜΕΑ) ενώ θα δημιουργηθεί κι ένας χώρος στάθμευσης”.

Παρακάτω, αναφέρθηκε στο γήπεδο του Πάγου, γνωστοποιώντας πως, με τις Υπηρεσίες του, “κάναμε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε στίβο 400 μ.” όμως όπως εξήγησε διαπιστώθηκαν “υψομετρικές διαφορές” σε διάφορα οικόπεδα που θα έπρεπε να αγορασθούν και κατέληξαν πως ένα τέτοιο έργο “θα ήταν φαραωνικό”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Στον Πάγο προχωράμε στην ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου γηπέδου”, γνωστοποιώντας τέλος, πως, “Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει μπορεί και αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2021”.