Επιμένουν στον αγώνα τους, ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναφορικά με τον τρόπο ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Κρυστάλλινο “OΧΙ” στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία του φυσικού κάλλους των Κυκλάδων

Την κάθετη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων εξέφρασαν για μία ακόμη φορά η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο της προχθεσινής κοινής συνεδρίασής τους, οπότε και ανέπτυξαν σαφείς προτάσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τον τρόπο ανάπτυξής τους, στον ευρύτερο νησιώτικο και θαλάσσιο χώρο.

Η σοβαρή υπόθεση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών τεραστίων διαστάσεων σε νησιά με τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος απορρίπτεται κατηγορηματικά από την πλευρά τους, ενώ προτείνεται η δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων, αλλά και η αξιοποίηση νησίδων, αφού προηγουμένως θα έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος νέος χωροταξικός σχεδιασμός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το σοβαρό θέμα των ΑΠΕ στα νησιά τέθηκε προχθές προς συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, προκειμένου να διατυπωθούν εκ νέου οι προτάσεις του Νοτίου Αιγαίου και να διεκδικηθεί η υλοποίησή τους, για την προάσπιση της φυσιογνωμίας των νησιών.

Κοινή παρατήρηση όσων τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποτέλεσε η αναγκαιότητα προστασίας τόσο του φυσικού κάλλους των νησιών, όσο και του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης που προκύπτει λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αποφέρει έσοδα όχι μόνον στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στο κεντρικό κράτος συνολικά.

Αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης, εκδόθηκε ένα κοινό ψήφισμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τη συνεδρίαση παρακολούθησαν τόσο οι βουλευτές των δύο νησιώτικων νομών, όσο και εκπρόσωποι από τα δύο Επιμελητήρια.

Ψήφισμα με τέσσερις ξεκάθαρες προτάσεις

Αυτούσιο το ψήφισμα για το θέμα της χωροθέτησης και εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει ως ακολούθως: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (διαφοροποιείται η Λαϊκή Συσπείρωση) αποφασίζει: 1. Ζητάμε την αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε Off Shore, με σχετική πρόβλεψη στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 2. Ζητάμε την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 3. Ζητάμε, όλοι ανεξαιρέτως οι φάκελοι πάρκων ανεμογεννητριών να περνούν από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. 4. Είμαστε Υπέρ της χωροθέτησης ανεμογεννητριών σε νησίδες με Εθνικό πρόσημο.”.

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Με εθνικά επιχειρήματα η προσέγγιση της υπόθεσης των ΑΠΕ

Αναλυτική εισήγηση για το θέμα πραγματοποίησε η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων να υπογραμμίζει εξ αρχής τη σημασία της ανάπτυξης ενός κοινού μετώπου με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της ενέργειας στη χώρα είναι ένα θέμα εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και αντιμετωπίζεται(!) από τα νησιά.

“Σε έναν τόπο που συνεχώς αλλάζει, δεν θα μπορούσαν τα ενεργειακά ζητήματα να παραμείνουν στάσιμα ή να παραμείνουν όπως ήταν στο παρελθόν. Έχουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες έχουν έρθει αρκετά χρόνια στο προσκήνιο, αλλά στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναπτύσσονται με μία σχετική ένταση” παρατήρησε αρχικά ο κ. Λεονταρίτης, εξηγώντας παρακάτω πως, σε αυτή τη διαδικασία της αλλαγής “υπάρχει μία εμπλοκή και της δικής μας περιοχής. Μίας περιοχής που είναι περιζήτητη για όλα. Για το φυσικό κάλλος της και τις τεράστιες τουριστικές δυνατότητές της και τώρα είναι περιζήτητη για τις ενεργειακές της δυνατότητες”.

Ωστόσο, ο ίδιος με δεδομένη την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή των νησιών, σχολίασε πως ταυτόχρονα δεν χωρά και μία ενεργειακή βιομηχανία. “Είναι ποτέ δυνατόν να βάλουμε και τα δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη όπως λέει ο λαός; Είναι δυνατόν μία περιοχή που είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού - και αυτό το οφείλει πρωτίστως στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της και μετά σε όλα τα υπόλοιπα - που φέρνει τεράστια έσοδα στην πατρίδα μας, να μετατραπεί σε ενεργειακή βιομηχανία;” ρώτησε ρητορικά ο Αντιπεριφερειάρχης, εξηγώντας πως το θέμα πρέπει να προσεγγιστεί με ψυχραιμία από όλες τις πλευρές.

“Η επιτυχία στα χορτολιβαδικά είναι επιτυχία που πρέπει να ακολουθήσουμε και στο θέμα των ανεμογεννητριών. Σθεναρά να σταθούμε απέναντι σε αυτούς που καθαρά για οικονομικούς λόγους θέλουν να φέρουν ανεμογεννήτριες και δεν το κάνουν για το περιβάλλον και για την ενέργεια. Στα νησιά μας είναι καθαρά οικονομικοί οι λόγοι που μας έχουν επιλέξει. Αυτά πρέπει να τα αντικρούσουμε με εθνικά επιχειρήματα” τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως αν επηρεαστεί η τουριστική ανάπτυξη των νησιών, θα επηρεαστεί η οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

“Εάν καταστραφεί η τουριστική βιομηχανία, θα απολέσει έσοδα η πατρίδα μας. Τα κέρδη που θα έχει από τη δήθεν ενεργειακή μετατροπή της θα ήθελα πραγματικά να εμφανιστούν μία φορά σε μία οικονομοτεχνική μελέτη από τους πολιτικούς, πέρα από το πολιτικό αφήγημα. Να δούμε ποια θα είναι τα οικονομικά οφέλη της Ελλάδας. Ας βρεθεί λοιπόν, ένας, να μας πει ότι η παρουσία βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα νησιά μας δεν θα είναι καταστροφική για την οικονομία των νησιών και της πατρίδας μας” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, το θέμα “πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά, συγκροτημένα, συντεταγμένα, χωρίς διαφοροποιήσεις στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης και με τη συνδρομή όλων των βουλευτών από όλα τα κόμματα”. Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε, “Η εθνική οικονομία εξυπηρετείται εάν το Νότιο Αιγαίο έχει περισσότερα χρήματα για να κάνει καλύτερες υποδομές και να φέρει περισσότερα χρήματα στην πατρίδα μας”.

Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Λεονταρίτης ξεκαθάρισε πως το Ν. Αιγαίο δεν τάσσεται κατά της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να γίνει σε χώρο που δεν θα πληγώνει τη φυσιογνωμία των νησιών, αλλά και την οικονομία τους και κατ΄ επέκταση την οικονομία της χώρας.

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της. Δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στα μεγάλα αιολικά βιομηχανικά πάρκα. Δεν είμαστε από την απέναντι πλευρά των ανθρώπων που παλεύουν για το περιβάλλον. Είμαστε μαζί με αυτούς που παλεύουν για το περιβάλλον. Γι αυτό και δεν στεκόμαστε μόνον στην άρνηση” υποστήριξε, θέτοντας παρακάτω το πλαίσιο των προτάσεων των νησιών.

“Έχουμε πρόταση, συγκεκριμένη, ρεαλιστική, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να θίξει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και την τουριστική βιομηχανία, αλλά ούτε και να είναι αρνητική ως προς την εθνική οικονομία, η οποία χρειάζεται μία αλλαγή στον ενεργειακό τομέα” σχολίασε προλογικά, λέγοντας τα εξής: “Έχουμε προτείνει να δοθούν άδειες για δημιουργία off shore θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Έχουμε προτείνει να γίνουν πάνω σε νησίδες με εθνικό πρόσημο, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα εθνικά μας θέματα. Επίσης, η όποια απόφαση ληφθεί ακόμη και για την τοποθέτηση κάποιων ανεμογεννητριών, σε κάποια νησιά, σε κάποια σημεία ορισμένων νησιών, υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχει γνωμοδότηση και των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, όπως υπάρχει και γνωμοδότηση για οποιαδήποτε κατασκευή γίνεται πάνω σε ένα νησί”. Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην υπόθεση του νέου χωροταξικού με φόντο τις ΑΠΕ.

“Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό το Ειδικό Χωροταξικό. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει κι έκανε μία εξαγγελία ότι εξαιρεί τα μικρά νησιά, χωρίς να μας προσδιορίσει μέχρι σήμερα, τί εννοεί όταν λέει μικρά νησιά. Αναμένουμε” σχολίασε σχετικά, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Οι θέσεις μας είναι απλές, καθαρές, κρυστάλλινες και υλοποιούνται. Υπηρετούν την τοπική και εθνική οικονομία και έρχονται να ενισχύσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή στο ενεργειακό τοπίο με πρόταση που δεν θα πλήξει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος των νησιών μας, χάρη στο οποίο έχουμε γίνει παγκοσμίως γνωστοί”.

ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Προτεραιότητα τουρισμός και φυσικό περιβάλλον

Εκ μέρους της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ο βασικός εισηγητής ορίστηκε ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος εξήγησε πως συμφωνεί στον κοινό αγώνα που πρέπει να δοθεί για το θέμα των ανεμογεννητριών, υπενθυμίζοντας μάλιστα και τον “Γολγοθά” που έχουν ανέβει μέχρι στιγμής τα νησιά της Πάρου, της Άνδρου, της Τήνου αλλά και της Νάξου.

“Ο Δήμος Πάρου και όλοι οι Σύλλογοι σύσσωμοι αγωνιζόμαστε γι αυτό το θέμα. Και δεν το κάνουμε επειδή είμαστε ενάντιοι στην εξέλιξη. Οι συγκεκριμένες ΑΠΕ δεν είναι οικολογικές. Τί σημαίνει αυτό; Άλλος μηχανισμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος και αυτός έχει την επιβάρυνσή του στο περιβάλλον. Το ρεύμα που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, σαφέστατα δεν μπορεί να δοθεί απευθείας στα νοικοκυριά. Μπαίνει μέσω συσσωρευτών κλπ που πολλές φορές επιβαρύνουν κατά πολύ το περιβάλλον” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κωβαίος, τεκμηριώνοντας τον φόβο των νησιωτών για την απειλή προς το φυσικό περιβάλλον από την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών.

Ο Δήμαρχος Πάρου δε, έθεσε και τον παράγοντα της τουριστικής ανάπτυξης. “Από την άλλη πλευρά, είμαστε νησιά των Κυκλάδων. Μία μεγάλη “μηχανή” του τουρισμού. Εμείς καλούμαστε όλες οι κοινωνίες των νησιών να προστατέψουμε αυτό το απλό, το καθαρό, το γαλάζιο και να μη χτίσουμε πάνω από δέκα μέτρα οικοδομή, να μη χτίσουμε σε πλαγιές γιατί αλλοιώνουμε το περιβάλλον. Είμαστε όλοι μας ταγμένοι υπέρ της προστασίας αυτού του καταπληκτικού Κυκλαδίτικου τοπίου. Πώς όμως θα γίνει αυτό;” πρόσθεσε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αν μιλούσαμε για μία “μηχανή” που θα ήταν στο ύψος ανεμόμυλου ή και λίγο παραπάνω, σαφέστατα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Στο νησί της Πάρου όμως, όπου κι αν στεκόμαστε, όπου κι αν είμαστε θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες”.

Ο κ. Κωβαίος έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας σε απόλυτο τόνο πως, η όποια εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, “ουσιαστικά υποβαθμίζει την οικονομία του τόπου, τη χλωρίδα, την πανίδα και το τουριστικό προϊόν” και λέγοντας τέλος πως, η πλευρά των νησιών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και για τα όποια τεράστια έργα “σπάνε” σε μικρότερα για να λαμβάνουν αδειοδοτήσεις. “Πρέπει να προστατεύσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες” δήλωσε ο Δήμαρχος Πάρου, καταλήγοντας επί του θέματος.

Γ. Χατζημάρκος: Θετικά βήματα και αναμένουμε...

Σε λιτή τοποθέτηση προχώρησε ακολούθως ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου σημειώνοντας ξεκάθαρα πως αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί, καθώς ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα λόγω της πίεσης που έχει ασκηθεί προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος. “Ο αγώνας που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια για τις ανεμογεννήτριες, σε έναν βαθμό έχει ήδη αποδώσει. Ποιος είναι αυτός ο βαθμός; Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη νέο χωροταξικό για τς ανεμογεννήτριες και εξετάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα με τις off shore. Δηλαδή να γίνονται αιολικά πάρκα μέσα στη θάλασσα. Κι αυτό επειδή υπάρχουν πολλές άδειες που έχουν δοθεί και καμία κυβέρνηση από όσες έχουν προηγηθεί στη χώρα μας δεν τις έχει αμφισβητήσει ή προσβάλλει με οποιονδήποτε τρόπο” ανέφερε, εξηγώντας πως καθώς η Διοίκηση έχει και συνέχεια στη χώρα σε κάθε βαθμό, “γι αυτό η πρότασή μας γι αυτές που έχουν δοθεί ήδη είναι να μετατραπούν σε off shore”.

Ο κ. Χατζημάρκος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας τις βασικές θέσεις του Ν. Αιγαίου για το θέμα των ΑΠΕ.