Μεγάλες εκκρεμότητες σε ασφαλτοστρώσεις και καθαρισμό παρόδιας βλάστησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αν και το νησί διανύει ήδη τη θερινή περίοδο

Σύρος: Καθυστερήσεις σε απαραίτητα έργα της Περιφέρειας

Απαντήσεις του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη και ενημέρωση για την πορεία των μικρών γηπέδων και του πολυχώρου στο Μάννα

Σοβαρότατες καθυστερήσεις συνοδεύουν τη μεγάλη και απαραίτητη ασφαλτόστρωση και τον καθαρισμό της παρόδιας βλάστησης στη Σύρο όσον αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, αφού το σχετικό έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ύψους 2,3 εκατ. ευρώ δεν έχει “τρέξει” μέχρι σήμερα.

Αν και οι εν λόγω παρεμβάσεις έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, ωστόσο, η Περιφέρεια αποδεικνύεται πως δεν έχει καταφέρει να “τρέξει” την υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα σήμερα, να παραμένουν ξερά χόρτα στα όρια του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως και τμήματα με μεγάλες φθορές στην άσφαλτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών και των διερχόμενων οδηγών.

Δυστυχώς, η εικόνα της Σύρου λίγο πριν την “καρδιά” της καλοκαιρινής σεζόν δεν είναι αυτή που επιβάλλεται να διαπιστώνεται, γεγονός που δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Περιφερειακή Αρχή ώστε να μην ανταποκριθεί στα άκρως αυτονόητα.

Για τις σοβαρές καθυστερήσεις στον καθαρισμό της παρόδιας βλάστησης αλλά και στην ασφαλτόστρωση του επαρχιακού οδικού δικτύου ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για την πορεία υλοποίησης των έργων στα γήπεδα Βάρης και Πάγου, ενώ κλήθηκε να τοποθετηθεί για την κριτική που εισπράττει η Περιφέρεια όσον αφορά τα αντανακλαστικά της – σε δύο θητείες – για τις ανάγκες της Σύρου στο κομμάτι των αθλητικών υποδομών. Τέλος, μίλησε για το πολυσυζητημένο έργο της δημιουργίας Πολυχώρου στην περιοχή του Μάννα, για το οποίο αναμένεται η οριστική μελέτη περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022.

  • Διανύουμε ήδη την καλοκαιρινή περίοδο και η εικόνα του επαρχιακού οδικού δικτύου – σε μεγάλα τμήματά του ακόμη - όσον αφορά τους καθαρισμούς της παρόδιας βλάστησης, δηλαδή των ξερών χόρτων είναι κάκιστη. Υπάρχουν έντονα παράπονα από τους πολίτες και τις Κοινότητες. Γιατί η Περιφέρεια δεν έχει καθαρίσει τους δρόμους που είναι στην ευθύνη της και υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;

“Δικαιολογημένα οι πολίτες έχουν απορία για ποιο λόγο ξεκίνησαν καθυστερημένα οι καθαρισμοί. Από την Περιφέρεια υπάρχει αιτιολόγηση όμως της κατάστασης. Παραδοσιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια, προχωρούσαμε στην αποψίλωση των χόρτων με ετήσιες εργολαβίες. Από φέτος τον καθαρισμό της παρόδιας βλάστησης τον έχουμε για τρία χρόνια. Την έχει αναλάβει ο εργολάβος που έχει αναλάβει και το έργο της οδοποιίας. Μέσα σε αυτό το μεγάλο έργο συμπεριλαμβάνεται και ο καθαρισμός της παρόδιας βλάστησης και η αποκατάσταση των τοιχίων που σε πολλά σημεία του νησιού είναι κατεστραμμένα.

Αυτά όλα είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν και θα ξεκινούσαν οι ασφαλτοστρώσεις, ο καθαρισμός της παρόδιας βλάστησης και της αποκατάστασης των τοιχίων αρχές Μαρτίου. Δυστυχώς ήρθε ο πόλεμος, σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα γιατί οι τιμές αυξήθηκαν. Είναι ο ίδιος εργολάβος που έχει αναλάβει το σύνολο των έργων, ο οποίος σταμάτησε όπως σταμάτησαν και όλα τα έργα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Είδαμε μία “χαραμάδα” ελπίδας για το ότι θα μπορούσαν τα έργα να ξεκινήσουν τέλη Μαΐου όταν ο Υπουργός Υποδομών ανήγγειλε ότι τα έργα πλέον θα πληρώνονται απολογιστικά. Κι αυτό, καθώς αντιλήφθηκαν και στην κυβέρνηση ότι δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τις τιμές που είχαν δώσει προ κρίσης λόγω ανόδου των τιμών των υλικών.

Από το τέλος Μαΐου “πέσαμε” πάνω στο έργο για να μπορέσει να ξεκινήσει. Η καθυστέρηση αυτών των δύο μηνών οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι δεν μπορούσε ο ανάδοχος να ξεκινήσει την εργολαβία λόγω ανατιμήσεων που υπήρξαν.”.

  • Άρα, οι εργασίες για τους καθαρισμούς έχουν ξεκινήσει; Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αποτέλεσμα...

“Τέλος Μαΐου από το Υπουργείο Υποδομών πήραμε την δέσμευση ότι τα έργα θα πληρώνονται απολογιστικά. Το έργο ξεκίνησε στη Σύρο από τις 12 – 13 Ιουνίου.

Στον σχεδιασμό που είχαμε, είπαμε να καθαρίσουν πρώτα τις κατοικημένες περιοχές, δηλαδή να ξεκινήσει το έργο στα Χρούσσα και μετά στη Βάρη και παρακάτω. Αυτό το τμήμα έχει προχωρήσει και “τρέχει”. Επαναλαμβάνω πως το έργο δεν είχε ξεκινήσει όπως όλα τα έργα πανελλαδικά λόγω των ανατιμήσεων.”.

  • Το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σύρου συνοδεύεται από μεγάλα προβλήματα σε αρκετά σημεία του. Η αγωνία των διερχόμενων οδηγών από ορισμένες περιοχές είναι καθημερινά πολύ μεγάλη. Προ μηνών σε δηλώσεις σας στην εφημερίδα είχατε τονίσει ότι την άνοιξη θα προχωρούσε η ασφαλτόστρωση. Δεν έγινε. Είμαστε πλέον στη θερινή περίοδο και ο επαρχιακός δρόμος δεν έχει δεχθεί παρεμβάσεις. Πότε θα υλοποιήσετε το έργο;

“Να διευκρινίσω εξ αρχής ότι όλο το οδικό δίκτυο δεν ανήκει στην Περιφέρεια. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ακριβώς και έχει την αίσθηση ότι όλο το οδικό δίκτυο των χωριών μας ανήκει. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην Περιφέρεια ανήκουν τα 42 χιλιόμετρα. Από αυτά, τα προηγούμενα χρόνια έχουμε ασφαλτοστρώσει τα 17. Τμηματικά. Και είχαμε προγραμματίσει ότι φέτος το καλοκαίρι – αυτή ήταν και η επιθυμία μου – θα είχαμε ασφαλτοστρώσει σχεδόν το σύνολο του νησιού. Μιλάμε για το ίδιο έργο που προαναφέραμε. Αυτό έπρεπε να ξεκινήσει τον Μάρτιο και να είχε ολοκληρωθεί όλο το έργο. “Κολλήσαμε” σε αυτό που προανέφερα ότι σταμάτησαν όλα τα μεγάλα έργα λόγω των υπερβολικών ανατιμήσεων.”.

  • Το ζητούμενο είναι να γίνει η ασφαλτόστρωση. Πώς θα προχωρήσετε σήμερα;

“Αφού ξεπεράσαμε το θέμα με τις ανατιμήσεις και δόθηκε η δυνατότητα οι εργολάβοι να πληρώνονται απολογιστικά, προέκυψε ένα τεράστιο θέμα με την έλλειψη αδρανών υλικών στα νησιά, όχι μόνο στη Σύρο. Κι αυτό επειδή τα πλοία που μεταφέρουν τα αδρανή υλικά είναι πολύ λίγα. Δυστυχώς, ενώ ξεπεράσαμε το ένα πρόβλημα που αφορούσε τις τιμές, τώρα το θέμα είναι ότι ο εργολάβος δεν έχει υλικά για να ξεκινήσει. Έχουν μείνει ελάχιστα πλοία που μεταφέρουν υλικά στα νησιά και αυτό υπάρχει σε όλα.

Είμαστε σε αναμονή για το πότε θα μπορέσουν να μεταφερθούν αδρανή υλικά για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε.

Ελπίζω με πολλές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει προς εταιρείες να μπορέσουμε να φέρουμε κάποια υλικά και να ξεκινήσει το έργο. Είναι θέμα έλλειψης υλικών καθαρά.”.

  • Αν ξεμπλοκάρει το θέμα της μεταφοράς τους, θα προχωρήσετε ενιαία σε όλα τα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου; Με την υπόθεση της Βάρης τι θα κάνετε; Είναι ένας δρόμος με βαθιές “πληγές” από την εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης και κρύβει παγίδες για τους οδηγούς. Δεν χωράει καθυστέρηση...

“Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσει ο εργολάβος αδρανή υλικά και να έρθει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε το σύνολο του έργου μέσα στο καλοκαίρι. Θα κάνουμε κάποια τμήματα τα οποία είναι πιο επικίνδυνα. Και θα σταματήσουμε και μετά θα συνεχίσουμε τον Σεπτέμβρη. Γιατί με εξαίρεση τον δρόμο της Βάρης, θα έλεγα ότι το υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση. Χρειάζεται βελτίωση, όμως δεν είναι επικίνδυνο. Οι οδηγοί αν τηρούν τα όρια ταχύτητας, δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα ούτε στον δρόμο προς το Κίνι, ούτε προς τον Γαλησσά, ούτε προς την Ποσειδωνία. Είναι φθαρμένο το οδόστρωμα και γι αυτό έχουμε φροντίσει να το ανανεώσουμε. Εκεί που πραγματικά ελλοχεύει κίνδυνος είναι από την Αζόλιμνο μέχρι το Μάννα.

Αλλά σε αυτό το κομμάτι της Βάρης έχουμε πει πάρα πολλές φορές πως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν δεν ολοκληρωθεί το έργο του Δήμου.”.

  • Είχατε δεσμευθεί ότι θα κρατήσετε ένα ποσό για την αποκατάστασή του. Ισχύει;

“Στο 100%. Την ημέρα που θα μας επιτρέπεται νομικά να μπούμε μέσα, θα το κάνουμε. Νομικά σήμερα δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, απαγορεύεται. Όταν μας επιτραπεί θα το ασφαλτοστρώσουμε. Αυτά τα χρήματα έχουν παραμείνει και προβλέπονται γι αυτό το κομμάτι ώστε να ασφαλτοστρωθεί.

Και αν μπορέσουμε θα κάνουμε και κάποια τμήματα που δεν ανήκουν στην Περιφέρεια, αλλά υπάρχει πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ορισμένα τμήματα του δημοτικού οδικού δικτύου όπως αυτό που κάναμε και από το Κλειστό Γήπεδο μέχρι τον Κωτσόβολο. Αντίστοιχα θα κάνουμε και στον δρόμο από το 6ο Δημοτικό μέχρι και το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου.”.

  • Τμηματικά, αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων λόγω κακού οδοστρώματος (λακκούβες, αποκολλήσεις κ.α.), μπορείτε να παρέμβετε και να αποκαταστήσετε τοπικά;

“Είχατε κάνει ένα ρεπορτάζ για τον δρόμο στο ύψος του Νεράιδα και κάτω που πραγματικά είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Μόλις έρθουν τα υλικά του εργολάβου είναι το πρώτο τμήμα που θα κάνει. Θα κάνει την πλευρά που δεν έχει σκάψει ο Δήμος γιατί απαγορεύεται να πάμε εκεί. Έχουμε πει ότι είναι το πρώτο κομμάτι που θα αποκαταστήσουμε. Το δεύτερο τμήμα που θα αποκαταστήσουμε είναι στην Άνω Σύρο έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Προείπα ότι θα καλύψουμε και τμήμα του Δήμου δηλαδή μέχρι το 6ο Δημοτικό Σχολείο.”.

  • Παραδόθηκε το γήπεδο των Καμινίων ενώ απομένουν τα έργα στα γήπεδα Βάρης και Πάγου. Πότε θα τα υλοποιήσετε; Που βρίσκεστε σήμερα; Γι αυτά τα έργα οι δημότες έχουν δει ανακοινώσεις σας από την περασμένη θητεία.

“Τα Καμίνια έχουν ολοκληρωθεί και το γήπεδο έχει παραδοθεί στον Δήμο. Μέχρι την Κυριακή παραδίδεται και το γήπεδο του Πάγου (σ.σ. φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό άρθρο). Από 20 Μαΐου μέχρι και σήμερα, το έργο έτρεξε με ταχείς ρυθμούς. Σε έναν μήνα μέσα έχει γίνει ένα “στολίδι”. Γι αυτό το γήπεδο, απομένει να τοποθετηθούν τα φωτιστικά που θα έρθουν από την Ιταλία και οι εξέδρες. Αυτά όμως δεν εμποδίζουν τη χρήση των γηπέδων τη θερινή περίοδο που νυχτώνει αργά. Σε κάθε περίπτωση το γήπεδο είναι έτοιμο προς χρήση.

Όσον αφορά τον χώρο της Βάρης, αμέσως μόλις τελειώσει ο εργολάβος από τον Πάγο, θα πάρει μία ανάσα για μία εβδομάδα και θα συνεχίσουμε αμέσως και στη Βάρη. Μέσα στο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο στη Βάρη.”.

  • Έχει ασκηθεί έντονη κριτική ότι για το κομμάτι των αθλητικών υποδομών η Περιφερειακή Αρχή αν και έχει πορεία δύο θητείες, έχει καταφέρει να δρομολογήσει τρία μικρά γήπεδα (Καμίνια, Βάρη, Πάγος) και να τα υλοποιήσει στο τέλος της δεύτερης αυτοδιοικητικής περιόδου. Ποια είναι η θέση σας;

“Είναι μία ολόκληρη συζήτηση. Εμείς κανονικά δεν έπρεπε να κάνουμε γήπεδα. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αυτά τα γήπεδα ανήκουν στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Και η κατασκευή τους και η συντήρησή τους. Επομένως, εμείς ερχόμαστε και κάνουμε κάτι που δεν θα έπρεπε καν να το κάνουμε.

Τώρα βρήκαμε χρηματοδότηση, σε αυτή τη θητεία και τώρα κατορθώσαμε να τα κάνουμε για λογαριασμό των Δήμων. Έτσι πράττουμε για όλα τα νησιά. Είμαστε η μοναδική Περιφερειακή Αρχή που έχει κάνει αποκατάσταση όλων των αθλητικών χώρων σε όλα τα νησιά. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.

Όσον αφορά στη Σύρο, αυτές ήταν οι ελλείψεις που υπήρχαν. Ένα δεύτερο γήπεδο 11x11 μετά την καταστροφή στο γήπεδο της Άνω Σύρου, ένας πολυχώρος μέσα στην Ερμούπολη και έγιναν τα Καμίνια και ερχόμαστε να κάνουμε το στάδιο του κλασικού αθλητισμού στη Βάρη, κάτι το οποίο δεν ήταν στις αρχικές μας προθέσεις. Βλέποντας ότι τα Πευκάκια πήγαν στα “βράχια”, από μόνοι μας πήραμε την απόφαση για να μη μείνει το νησί για άλλα 20 χρόνια χωρίς στάδιο κλασικού αθλητισμού και αλλάξαμε την αρχική μελέτη για το στάδιο στη Βάρη. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά της Σύρου ένα σοβαρό προπονητήριο.

Νομίζω ότι στο θέμα του αθλητισμού έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που μας αναλογούν. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Περάσαμε lockdown δυο χρόνια με κλειστές υπηρεσίες και τηρήσαμε όσα είχαμε πει. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατορθώσαμε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων να κάνουμε παρεμβάσεις για τη νεολαία.

Για εμένα τα πιο σπουδαία έργα στη θητεία μας είναι οι επισκευές των σχολικών κτιρίων και τα γήπεδα. Τίποτα δεν ήταν αρμοδιότητά μας.”.

  • Με αφορμή την αναφορά σας στο γήπεδο Καμινίων, έρχεται στο προσκήνιο η δέσμευσή σας για τον μικρό χώρο που γειτνιάζει με το γήπεδο. Είχατε κάνει λόγο για διαμόρφωση μίας παιδικής χαράς. Αυτή η υπόσχεση έμεινε στα λόγια;

“Ισχύει η δέσμευσή μας. Πρέπει σε συμφωνία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο να δούμε που καταλήγουν. Θέλουν να τον κάνουν παιδική χαρά ή ανοικτό γυμναστήριο; Ό,τι αποφασιστεί θα το στηρίξουμε. Να πω ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει να ανακατασκευάσει και το γήπεδο που υπάρχει στην Ανάσταση.”.

  • Επικρατεί σιγή τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την πορεία για το έργο του Πολυχώρου στο Μάννα, που θα λειτουργεί και ως Συνεδριακό Κέντρο στη Σύρο. Από τον περασμένο Νοέμβριο (2021) οπότε και έγιναν εργασίες για την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης, δεν έχουμε καμία εξέλιξη. Πότε θα έχετε έτοιμη την οριστική μελέτη για να προχωρήσετε στο “πολυδιαφημισμένο” έργο;

“Βρισκόμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Ελπίζω μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη να έχουμε την οριστική μελέτη. Ήδη αυτή την εβδομάδα μας παραδίδεται ολοκληρωμένος ο φάκελος της προμελέτης που θα περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη, τα οικονομικά στοιχεία κ.α. και με τον ολοκληρωμένο φάκελο της προμελέτης θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

Μετά θα βρούμε τη χρηματοδότηση γιατί είναι εξασφαλισμένο ένα τμήμα της και μετά θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Νομίζω πως κανένας δεν θα αρνηθεί χρηματοδότηση για ένα τόσο σημαντικό έργο για τη Σύρο και τις Κυκλάδες.”.

  • Άρα, ο δρόμος της υλοποίησης είναι μακρύς...

“Μιλάμε για κατασκευή 4.000 τ.μ.. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Για μία απλή οικοδομή βλέπουμε πόσος χρόνος χρειάζεται. Θα περάσει από Υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Η χωρητικότητά του θα είναι 2.500 άτομα και θα έχει και ένα ανοικτό θέατρο για συναυλίες για 700 άτομα θεατές. Σημαντικό είναι ότι προχωράμε κανονικά μέσα το χρονοδιάγραμμα.”.