Σοβαρό το πρόβλημα των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου αναφορικά με το κόστος διαμονής και διατροφής κατά τις εκτός έδρας υπηρεσιακές μετακινήσεις τους

Αύξηση αποζημιώσεων για κάλυψη καθηκόντων στα νησιά

Συζήτηση και απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίαση

Να αυξηθεί το ύψος των αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας – υπηρεσιακές – μετακινήσεις των υπαλλήλων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να διεκπεραιώνονται απρόσκοπτα τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν σε όλη τη νησιωτική περιφέρεια.

Το αυξημένο κόστος μετακινήσεων, διαμονής και διατροφής στα νησιά έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στην Περιφερειακή Αρχή και στους ίδιους τους υπαλλήλους, καθώς η όποια μετακίνησή τους για να κάνουν αυτοψία σε έργο ή να ασκήσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο για υποθέσεις της Περιφέρειας, προϋποθέτει ένα υψηλό πλέον κόστος.

Το θέμα απασχόλησε έντονα στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής να είναι σαφής και να αφορά στο αίτημα αύξησης της ημερήσιας αποζημίωσης, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 60 ευρώ.

Η πρόταση από την πλευρά της Περιφέρειας είναι το κράτος να προβλέψει μία αύξηση της τάξεως του 30%, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να εξασφαλίζουν στέγη με αξιοπρέπεια στα υπόλοιπα νησιά.

Σταθερή η αποζημίωση όταν το κόστος ζωής έχει αυξηθεί πολύ

Το θέμα ανέλυσε ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, σημειώνοντας εξ αρχής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πως “είναι ένα θέμα που άπτεται των θεσμικών ορίων της Περιφέρειας”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε: “Πήραμε την πρωτοβουλία ως Περιφερειακή Αρχή μετά από διεξοδική συζήτηση και με τον Περιφερειάρχη να αναδείξουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες μας στην Περιφέρεια. Είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται σε όλες τις Διευθύνσεις και οι οποίοι λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής την οποία υπηρετούμε είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους στα νησιά μας. Δυστυχώς το έχουμε κάνει στο παρελθόν και δεν εισακούστηκε.

Επανερχόμαστε με ένταση και δυναμισμό. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση, από τα συναρμόδια Υπουργεία ότι υπάρχει πλέον αδυναμία εκπλήρωσης των καθηκόντων των συνεργατών μας, λόγω του γεγονότος πως έχουν αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος μετακίνησης και διαμονής στα νησιά και οι ανταποδοτικές παροχές από το κράτος έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Σε συνέχεια αυτών, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού οι συνεργάτες μας έχουν και παράλληλα καθήκοντα και είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες και επιβλέποντες σε δημόσια έργα, ή για την εκτέλεση ελέγχων από άλλες διευθύνσεις σε πάρα πολλά νησιά. Σε νησιά που το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει τόσο πολύ που δεν βρίσκουν πλέον κατάλυμα με βάση τα χρήματα που ανταμείβονται από το κράτος και αδυνατούν ακόμη και για τη σίτισή τους. Σε αυτά τα νησιά που το κόστος έχει ανέβει πάρα πολύ”.

Όπως γνωστοποίησε, ο κ. Λεονταρίτης, σήμερα το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης φθάνει στα 60 ευρώ. Ποσό που όπως σχολίασε, δεν φθάνει να καλύψει τα έξοδά τους, με φόντο τη γενικότερη κατάσταση.

“Να αναφέρω ότι με 60 ευρώ πρέπει να βρουν διαμονή. Κάτι αδιανόητο πλέον για τα νησιά μας. Και όχι μόνον κατά τους θερινούς μήνες. Γιατί η σεζόν δεν είναι δύο μήνες στα νησιά μας είναι πολύ περισσότερο. Πάρα πολλά σπίτια τα οποία έχουν μετατραπεί σε καταλύματα, δεν είναι διαθέσιμα για 12 μήνες. Δεν υπάρχει διάθεση στέγης με χαμηλό κόστος. Άρα, με 60 ευρώ οι συνεργάτες μας είναι αδύνατον να διανυκτερεύσουν. Το κόστος της διατροφής το γνωρίζετε. Να μην επανέλθω” σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ζητούν αναπροσαρμογή αποζημιώσεων

Δεδομένης της κατάστασης, ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δηλαδή να υπάρξει αναπροσαρμογή στο ύψος της αποζημίωσης.

“Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστούν οι τιμές αποζημίωσης των συνεργατών μας όταν μετακινούνται εκτός έδρας. Στο ΦΕΚ που υπάρχει από την κυβέρνηση υπήρχε από παλιά πρόβλεψη ότι για όσους μετακινούνται στα όρια των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αυτές οι τιμές θα είναι αυξημένες κατά 20%. Δεν είχε προβλεφθεί για τη νησιωτική Ελλάδα, ούτε για καμία άλλη περιοχή. Εγώ θα σας έλεγα ότι σήμερα, ακόμη και το 20% να δοθεί στους συνεργάτες μας είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν” παρατήρησε ο Αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας ακόμη πως, “Βεβαίως η πρότασή μας πρέπει να είναι ρεαλιστική, δεν πρέπει να είναι μία πρόταση με φαραωνική προσέγγιση”.

Ως εκ τούτου, πρότεινε τα εξής: “Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις συνθήκες της οικονομίας και γενικά τις συνθήκες που επικρατούν. Γι αυτό θα πρέπει να πούμε ότι σε αρχική φάση θεωρώ πάρα πολύ λογικό να ζητήσουμε αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων που δίδονται στους εργαζόμενους, σε ένα ποσό της τάξης του 30%. Για τα νησιά μας είναι μικρή αυτή η αναπροσαρμογή, αλλά όπως προανέφερα πρέπει να έχει μία προσέγγιση ρεαλιστική. Ένα 30% είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σχολίασε μάλιστα πως, “Πραγματικά φοβάμαι ότι κι εμείς δεν θα μπορούμε να πούμε το “εντέλλεσθαι” στους συνεργάτες μας για να μετακινηθούν εκτός έδρας, προκειμένου να επιβλέψουν ένα δημόσιο έργο. Δεν μπορούν να βάζουν από δικά τους χρήματα 200 και 300 ευρώ για να επιβλέψουν ένα δημόσιο έργο, να διασφαλίσουν την ποιότητά του κ.α.”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, επανέλαβε πως, “Το κράτος πρέπει να αντιληφθεί αυτήν την αναγκαιότητα και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να το επαναφέρουμε διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους συνεργάτες μας να ανταπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες στη νησιωτική Ελλάδα. Είναι ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό γιατί το κόστος ζωής έχει αυξηθεί πάρα πολύ”.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε πως, στον παρόντα χρόνο “είναι ευκαιρία να επαναφέρουμε και το θέμα των ημερών μετακίνησης γιατί με την υποστελέχωση που υπάρχει στην Περιφέρεια και με δεδομένο ότι αρκετοί συνεργάτες μας έχουν την ευθύνη σε δύο και τρία νησιά, οι 60 ημέρες που προβλέπονται για να μετακινηθούν δεν επαρκούν. (...) Επομένως στη νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για την αύξηση των ημερών των μετακινήσεων αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μία εύρυθμη λειτουργία στον θεσμό που υπηρετούμε και στο κράτος που υπηρετούμε”.