Το 20% της αντιμισθίας του δημάρχου θα λαμβάνουν στο εξής οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων

Νέος "μποναμάς" για τους αιρετούς

Πλήττονται περισσότερο οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 100.000

“Συρρικνώνεται” ολοένα και περισσότερο η αντιμισθία των αιρετών του Α΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης, καθώς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται να μειωθεί η χρηματική αποζημίωση των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων κατά το ήμισυ για το 2013, σε δήμους με πληθυσμό λιγότερο από 100.000 δημότες.

Μετά από τα συνεχή “ψαλιδίσματα” των μισθών των δημάρχων και των αντιδημάρχων, σειρά παίρνουν οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων, αφού το ποσοστό της αντιμισθίας τους θα “αγγίξει” κατά 50% πτώση, σε σχέση με εκείνο που λάμβαναν το 2012.

Το ζήτημα εύλογα απασχολεί τους αιρετούς αφού σίγουρα ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που απαιτεί αφοσίωση όλων όσοι ασχολούνται, βάλλεται την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποί του καλούνται να μεριμνήσουν για την κάλυψη του συνόλου των αρμοδιοτήτων που πρέπει να διεκπεραιώσουν ομαλά.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μάνθος Μανθόπουλος παραχώρησε τη δήλωσή του αναφορικά με τα προαναφερόμενα. Επισημαίνοντας πως οι πρόεδροι των συμβουλίων αντιδρούν συντονισμένα για τις εν λόγω περικοπές, ο ίδιος εξήγησε πως διατηρεί μία πιο ήπια στάση, στο πλαίσιο που η εφαρμογή αυτής της πολιτικής – όπως αναφέρει - βοηθά στην επιβίωση της χώρας σε οικονομικό επίπεδο.

Κάτω κατά 50% οι αντιμισθίες

Ειδικότερα, έως και το τέλος του προηγούμενου έτους οι πρόεδροι λάμβαναν ως αντιμισθία το 40% του μισθού του δημάρχου. Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους με σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους δήμους, των οποίων ο πληθυσμός ανέρχεται έως και 100.000 οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων θα παίρνουν κατά το ήμισυ τα χρήματα που είχαν μηνιαίως το 2012, δηλαδή πρακτικά θα τους καταβάλλεται το 20% της αντιμισθίας του δημάρχου.

Οι ανωτέρω εξελίξεις αναμφισβήτητα έχουν φέρει στο φως αρκετές αντιδράσεις αφού οι διαφωνούντες με τις εξελίξεις, τονίζουν ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταμορφώνεται μέρα με την ημέρα και όπως όλα δείχνουν “απευθύνεται” σχεδόν αποκλειστικά στους έχοντες.

“Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση”

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, υποστήριξε: “Υπάρχει η πάγια θέση ότι λόγω του αντικειμένου θα πρέπει να μη μειωθεί καταρχήν η αντιμισθία. Προσωπικά όμως, θεωρώ ότι πρέπει να συνδράμουμε όλοι ανάλογα με το ποσοστό που μας αναλογεί, έτσι ώστε να εξέλθει η χώρα από την κρίση”, προσθέτοντας ότι: “Αν το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν και είναι για το καλό της πατρίδος, τότε επαναλαμβάνω προσωπικά δεν έχω αντίρρηση”.

Ευνοούνται οι... κατέχοντες

Ερωτηθείς να απαντήσει σχετικά με το αν αυτές οι μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών προσώπων, κρίνει ο ίδιος, πως επί της ουσίας, ευνοούν τη συμμετοχή μόνο των εύπορων πολιτών στα κοινά και αποθαρρύνουν τους μη έχοντες, σημειώνει: “Ούτως ή άλλως η πολιτική εκεί “πηγαίνει”. Αυτές οι αλλαγές αφορούν πρώτα τους εκλεγμένους αντιδημάρχους και τον ίδιο το δήμαρχο, στους οποίους έχουν μειωθεί δραστικά οι αμοιβές”, επαναλαμβάνοντας πως: “Ωστόσο, αν αυτές οι μειώσεις είναι πρόσκαιρες, ώστε να αντεπεξέλθει η πατρίδα καλύτερα, αν δηλαδή είναι αυτό το σκεπτικό που υποκρύπτεται πίσω από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, δεν θα δηλώσω αντίθετος. Αν και υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες διότι δεν ανταποκρίνεται η αντιμισθία στο φόρτο εργασίας που δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι έχουν να φέρουν εις πέρας”.

Αιρετοί πολλών ταχυτήτων

Όσον αφορά στο ίδιο ζήτημα, προχώρησε σε παρέμβαση ο βουλευτής Κυκλάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Συρμαλένιος στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής παρουσίας του. Υπογραμμίζοντας ότι, το πρόβλημα θα χτυπήσει πρωτίστως το νομό των Κυκλάδων, αφού τα περισσότερα νησιά έχουν πληθυσμό πολύ λιγότερο από το “όριο” που θέτει η κυβέρνηση, αιτήθηκε να επανέλθει ο νόμος του 2012 ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες και δη, σε περιοχές που λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας ή σε περιπτώσεις πολυνησιακών δήμων, θα ανακύψουν εμπόδια στη συμμετοχή των αιρετών στον Α΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

“Τα αποτελέσματα αυτών των ρυθμίσεων είναι η δημιουργία αιρετών πολλών ταχυτήτων και η οικονομική ζημία που υφίστανται όλοι οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων της χώρας, ιδιαίτερα δε των μικρών δήμων, που δεν έχουν ούτε καν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη μειωμένη κατά 50% αντιμισθία του Προέδρου και στο μισθό ή τη σύνταξή τους, είναι τεράστια”, υποστήριξε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως: “Η άδικη και άνιση αυτή αντιμετώπιση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικές παραιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, και ειδικά στις Κυκλάδες όπου το σύνολο των δήμων βρίσκονται κάτω από το πληθυσμιακό όριο των 100.000 κατοίκων που τίθεται. Πλήττονται, έτσι, κυρίως οι μικροί δήμοι, είτε νησιωτικοί είτε ορεινοί, οι οποίοι και χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης”.