Κρουαζιέρα θα σε πάω
- Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2014 - 06:10
Θεματική συζήτηση για τον τουρισμό, με τρεις εκπροσώπους Δημοτικών συνδυασμών, που κατέθεσαν τις απόψεις τους αλλά και τον σχεδιασμό των παρατάξεων τους για την προώθηση του τουρισμού στη Σύρο. Εκ μέρους του συνδυασμού «Σύρος ένα βήμα μπροστά», του Ανδρέα Γιαλόγλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Βρούτσης. Εκ μέρους του συνδυασμού «Η Σύρος που αξίζουμε», του Γιώργου Μαραγκού, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Ρούσσος και εκ μέρους της «Κίνησης Πολιτών Σύρου»,του Παύλου Χρυσαφίδη, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Παπαδήμος.
Στον τουριστικό τομέα η Σύρος εμφανίζεται στις έσχατες θέσεις συγκριτικά με άλλα νησιά, γεγονός που γεννά το ερώτημα εάν αυτό οφείλεται στην έλλειψη προγραμματισμού, εάν είναι θέμα τακτικής ή πρόκειται για μία τυχαία συγκυρία;
Γ. Βρούτσης: «Είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι τυχαία συγκυρία ή ότι φταίει η Σύρος όταν τα άλλα νησιά ακμάζουν. Από το 2011 στα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια είχε τεθεί το θέμα της τουριστικής προβολής του νησιού και η σύσταση της Τουριστικής Επιτροπής. Τότε είχα πει ότι δεν είναι νόμος το ότι είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι ξέρουμε και τα πάντα. Άποψη μου από τότε μέχρι τώρα, που ανέλαβα και την τουριστική επιτροπή, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να αποκτήσουμε σαν νησί μία ταυτότητα, να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός και να μπει ένας ειδικός στο τουριστικό marketing. Πάνω σε αυτή τη βάση φώναζα στα Δημοτικά Συμβούλια επί τρία χρόνια και πίστευα ότι το νησί πήγαινε λάθος. Ένα μήνα που έχω αναλάβει την Τουριστική Επιτροπή, εκεί προβλέπεται να συνεδριάζει μία φορά τον μήνα, τώρα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για να πάμε το νησί μπροστά και να βοηθήσουμε την επόμενη αρχή που θα αναλάβει, όποια και αν είναι αυτή, να έχουμε βάλει τις βάσεις».
Τώρα που είστε στην Τουριστική Επιτροπή, που εντοπίζετε τις ελλείψεις στο κομμάτι του τουρισμού, σε θέματα διαχείρισης, διεκδίκησης, οργάνωσης;
Γ. Βρούτσης: «Ο Δήμος δεν είχε βάλει ως προτεραιότητα το κομμάτι του τουρισμού. Μας βοηθούσε σαν νησί, όλα αυτά τα χρόνια, το γεγονός ότι όλα ερχόντουσαν μόνα τους. Ο εσωτερικός τουρισμός λόγω της κρίσης μειώθηκε αρκετά και θα συνεχίσει να μειώνεται.
Υπήρχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, υπήρχε η κίνηση στην αγορά και όλα νομίζαμε ότι πήγαιναν καλά. Δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Υπάρχει όμως και τεράστια γραφειοκρατία. Εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος ακόμα και με το έντυπο που δίνουμε τόσα χρόνια στον κόσμο, στις εκθέσεις και γενικά σε όποιο έρχεται στο νησί. Για να γίνει όμως ακόμα και η τροποποίηση μιας λέξης μόνο χρειάζεται να περάσει από το υπουργείο για να πάρει την έγκριση. Αυτή η γραφειοκρατία πάει πίσω τις όποιες προσπάθειες».
Εντοπίστε τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθεί όποιος τολμά στη Σύρο να μιλά για τουρισμό.
Ν. Ρούσσος: «Είναι προς τιμήν του κ. Βρούτση το ότι παραδέχεται δημόσια την πλήρη αποτυχία της απερχόμενης διοίκησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική προβολή της Σύρου. Ο συνδυασμός σήμερα στις 19.00μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου θα παρουσιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό για το ξεκίνημα της προβολής της Σύρου στη διεθνή αγορά, γιατί η Σύρος τώρα ουσιαστικά ξεκινάει την προβολή της. Θα παρουσιάσουμε τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του και αυτό που θα ακούσει ο κόσμος δεν είναι το τι θα κάνουμε, είναι το τι ήδη έχουμε κάνει. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε την λέξη τουριστικό προϊόν. Ποιο τουριστικό προϊόν; Αυτό που παραδίδεται το λέτε τουριστικό προϊόν; Μιλώ για όλους του Δημοτικού Συμβουλίου πάσης βαθμίδος. Έχετε περάσει ποτέ μπροστά από το Δημαρχείο; Αν έχετε περάσει θα έχετε δει τους στύλους των φωτιστικών κατεστραμμένους, τις πόρτες εισόδου σε τρισάθλια κατάσταση. Αδιαφορήσατε πλήρως για την συντήρηση της κληρονομιάς των Συριανών και αυτό το λέτε τουριστικό προϊόν. Είμαι Έλλην φορολογούμενος. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα τα χρήματα τα δικά μου να τα διαχειρίζεστε κατά βούληση χωρίς να περιχαρακώνετε την κληρονομιά. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία κρουαζιερόπλοιο να σταματάει σε υπαίθριο parking και να υποδεχόμαστε έτσι τους τουρίστες να περνάνε ανάμεσα από αυτοκίνητα σε αυτό το χάλι. Αυτό είναι τουριστικό προϊόν;».
Το να μιλάμε γενικώς για τουρισμό είναι κάτι αόριστο. Όταν όλο το τουριστικό προωθητικό πακέτο της χώρας στρέφεται στον θεματικό τουρισμό, η Σύρο τις περιθώρια έχει να στραφεί σε κάτι αντίστοιχο;
Γ. Παπαδήμος: «Η Κίνηση Πολιτών έχει το σκεπτικό ότι τουρισμός έτσι όπως τον ξέραμε δεν ισχύει πια. Η Σύρος έχει περιορισμένες δυνατότητες για να συντηρήσει τέτοιο τουρισμό που υπάρχει σε άλλα νησιά. Ο τουρισμός που σκεπτόμαστε πρέπει να φτάνει μέχρι του σημείου που να μην επηρεάζει το περιβάλλον. Να μη γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος. Τουρισμός, περιβάλλον και ποιότητα ζωής του πολίτη πρέπει να έχουν μια ισόρροπη σχέση και με αυτή την έννοια η Σύρος έχει διάφορα ενδιαφέροντα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τουριστικής κατεύθυνσης. Ο τουρίστας ακούει για νεοκλασικά, για Άνω Σύρο αλλά σε μια τέτοια κατάσταση αν δεν ευχαριστηθεί ο ίδιος πως θα καλέσει και άλλους».
Γ. Βρούτσης: «Εγώ είμαι από τη μεριά της μειοψηφίας, η οποία επειδή ένιωθε ότι το νησί δεν πήγαινε μπροστά ασκούσε συνέχεια κριτική και κατάφερε και άλλαξε την Τουριστική Επιτροπή. Όχι ότι φταίγανε τα πρόσωπα αλλά μπήκαν τεχνοκράτες επαγγελματίες, έχει αλλάξει τελείως η δομή και σκοπός μας είναι να δώσουμε τελείως διαφορετική νοοτροπία και ένα τελείως διαφορετικό όραμα. Εγώ νιώθω ότι συμμετέχω σε μία αποστολή αυτοκτονίας. Αν ήθελα να μην έχω κανένα πολιτικό κόστος δεν θα αναλάμβανα μέσα στο 2014. Εμείς έχουμε ξεκινήσει να φτιάξουμε έναν πλήρη φάκελο για την κρουαζιέρα ώστε ο επόμενος που θα αναλάβει να μπορέσει να δουλέψει και να φέρει την κρουαζιέρα στο νησί, πέρα από τις 43 που έχουν προγραμματιστεί για φέτος».
Τι ακριβώς είναι αυτό που τελικά θεωρείται τουριστικό προϊόν;
Ν. Ρούσσος: «Τα πάντα όλα. Αυτό είναι το τουριστικό προϊόν. Διάβασα προχθές ότι 6 οδηγοί του νοσοκομείου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Δεν μπορεί λοιπόν ένα τουριστικό προϊόν να μην έχει ασφάλεια για τον επισκέπτη. Τουριστικό προϊόν είναι ότι βλέπει το μάτι γύρω, ότι γεύεται, ότι λαμβάνει. Είναι ο πολιτισμός, είναι τα κτίρια, είναι η καθαριότητα, είναι η γαστρονομία, είναι τα πάντα. Δεν μπορεί κανείς να περιορίσει και να εγκλωβίσει το τουριστικό προϊόν σε μία λέξη. Η επιτυχία είναι να μπορέσει αυτός ο οποίος διαχειρίζεται την προβολή του τουριστικού προϊόντος να περάσει σωστά το μήνυμα στην αγορά. Ξυπνήσαμε όλοι τώρα που οι πυλώνες της οικονομίας της Σύρου κατέρρευσαν και θυμηθήκαμε τον τουρισμό. Οι άλλοι όμως έχουνε φύγει μπροστά. Το 2011 ήρθε στη Σύρο ο κ. Κάππαρης έκανε μία παρουσίαση στον Δήμο και είπε ότι υπάρχουν εταιρείες κρουαζιερών οι οποίες ψάχνουν λιμάνι μέσα σε πόλη και επειδή η Σύρος είναι το ιδανικό σημείο ήρθαν και βρήκαν τις αρχές. Ζήτησαν μία πρόσθετη μικρή προβλήτα για να δένουν δύο κρουαζιερόπλοια, σταθμό επιβίβασης επιβατών και city tour, δηλαδή τα αυτονόητα. Είπε «θέλουμε να σας φέρουμε δουλειά, σας θέλουμε», ουδείς επικοινώνησε με τον κ. Κάππαρη. Το αποτέλεσμα, για να μάθει ο Συριανός λαός πως χάνονται οι ευκαιρίες, οι εταιρείες κρουαζιέρας, φύγανε αφού αδιαφορήσαμε εμείς εδώ και πήγαν στο Μπατούμι της Γεωργίας και επένδυσαν οι ίδιες οι εταιρείες 60 εκ. δολάρια για να κατασκευάσουν σταθμούς υποδοχής και να κάνουν αυτό που η Σύρος το είχε αλλά το έδιωξε».
Υπάρχει και μία άλλη σημαντική παράμετρος η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν μιλάμε για τον όποιον τουριστικό σχεδιασμό. Η φέρουσα ικανότητα του νησιού να απορροφήσει μία μεγάλη εισροή τουριστών, τις υποδομές του νησιού στο αν μπορέσουν να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Επίσης όσον αφορά στις επενδύσεις των ιδιωτών για την κρουαζιέρα, ένας επενδυτής για να κάνει την όποια επένδυση θέλει σαφώς να κερδίσει, Τι εχέγγυα ζητά για να κάνει αυτή την επένδυση;
Γ. Παπαδήμος: «Κάθε άλλο παρά έχει ιδιαίτερες δυνατότητες το νησί είτε να επιβαρυνθεί με όγκους κατασκευών ή τι μπορεί να σημαίνει ένα συνεδριακό κέντρο σε μια παραλία. Φανταστείτε την παραλία ξαφνικά να γεμίσει με σπιτάκια και ένα ξενοδοχείο ή έναν ουρανοξύστη και ότι έχουν στο μυαλό τους οι διάφοροι επενδυτές. Η φύση, το περιβάλλον μας ενδιαφέρει καθόλου; Που σταματάει αυτή η ανάπτυξη του τουρισμού; Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης τουριστικής, περιβάλλοντος και των αναγκών του πολίτη. Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται από την πόλη του και από εκεί και πέρα θα εξυπηρετηθεί και ο τουρίστας».
Γ. Βρούτσης: «Θα πρέπει μόνο για marketing να συζητάμε όταν μιλάμε για τουρισμό. Αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε είναι βρούμε τις δυνάμεις μας και τις αδυναμίες μας, τις ευκαιρίες και τις απειλές μας. Η Σύρος έχει πολλές δυνάμεις, αυτό που έχει ως αδυναμία μεγάλη είναι ότι έχει μόνο μια πύλη εισόδου, το λιμάνι της. Σαν τουριστική επιτροπή έχουμε ξεκινήσει να βρίσκουμε καινούρια πράγματα ώστε να μπορούμε να κάνουμε διείσδυση σε καινούριες ευκαιρίες, να κάνουμε ένα πακέτο με την Blue Star, με την «Τερψιχόρη», με τα καταλύματα, πρέπει να πιέσουμε η Σύρος να μπει στην πυξίδα που λέγεται Ραφήνα, να έχει ένα πακέτο ώστε να έχει μείωση στα εισιτήρια του ή κάποιες προσφορές ή εκπτώσεις στη διαμονή ή στο φαγητό του. Η κίνηση μας είναι να δώσουμε στον κόσμο ότι αλλάζει η νοοτροπία μας, δίνουμε ένα όραμα. Τα πάντα όμως όλα στο βαθμό της διαφάνειας».
Μία τοποθέτηση όσον αφορά στην τουριστική προοπτική της Σύρου.
Ν. Ρούσσος: «Η Σύρος δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Μην περιμένετε μεγάλε εταιρείες πολυεθνικές να έρθουν στη Σύρο. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται η κρουαζιέρα διότι μέσα από τον επισκέπτης ο οποίος θα έρθει εδώ και θα κατέβει δημιουργείται ο μελλοντικός πελάτης που θα μείνει ευχαριστημένος και θα θελήσει να ξανάρθει».
Γ. Βρούτσης: «Κακώς βγήκατε προχθές και είπατε ότι θα ξεθάψουμε την μελέτη του κ. Βακόνδιου. Εμείς αυτή την μελέτη θα την κάνουμε εισήγηση στο τμήμα προγραμματισμού για να την έχει ο επόμενος στα χέρια του. Δεν θα ακουγόταν ποτέ προεκλογικά. Δεν θα χρησιμοποιήσω την καρέκλα της Τουριστικής Επιτροπής για να κάνω προεκλογικό αγώνα. Όλοι τη Σύρο πρέπει αν κοιτάμε και τίποτε άλλο. Οιοσδήποτε και αν βγει δήμαρχος πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα του. Συνεργασία, διαφάνεια και να δώσουμε επιτέλους ένα διαφορετικό όραμα για τη Σύρο. Όραμα αλλαγής γιατί δεν μπορεί η Σύρος να παραμένει βαλτωμένη, μπορούμε να την αλλάξουμε όποιος και αν έρθει στον Δημαρχιακό θώκο».
Γ. Παπαδήμος: «Πρέπει η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη μεν και ανθρώπινη δε. Έτσι το βλέπει η Κίνηση Πολιτών, η οποία έχει και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι οποιαδήποτε απόφαση που βαρύνει το νησί και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πολίτες, αυτές οι αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να παίρνονται από κάποιες επιτροπές σοφών ή ειδικών. Οι ειδικοί και οι σοφοί χρειάζονται για να προτείνουν. Στις αποφάσεις όμως πρέπει να συμμετέχουν και οι πολίτες. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας θα πρέπει και οι πολίτες να αποφασίζουν και έτσι μπορούμε να πάμε αγαπημένα μπροστά όλοι μαζί».
Ολόκληρη η συζήτηση μέσα από το Web tv, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας www. Koinignomi.gr
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέες βολές για τις “κρυφές” τουριστικές ενέργειες
26 Φεβ. 2025 - 6:20 - “Φρένο” σε τουριστικές δαπάνες λόγω μη εξειδίκευσης
5 Δεκ. 2024 - 6:19 - Χρηστιάνα Πάπιστη: "Δημοτική αρχή και κοινωνικοί εταίροι θα αναδείξουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του τουρισμού"
27 Σεπ. 2024 - 10:50 - Η Σύρος στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM-TOP RESA στο Παρίσι
25 Σεπ. 2024 - 17:59 - Υψηλή επισκεψιμότητα, αύξηση κλινών και ακτοπλοϊκό κόστος
15 Ιουλ. 2024 - 6:20