Πρόταση για λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου από Κοιν.Σ.Επ.

Απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας της (;)

Τα νερά έχει “ταράξει” στα “πηγαδάκια” γονέων και συλλόγων, που έχουν επανειλημμένως αιτηθεί την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, η πρόταση της Κοιν.Σ.Επ. “Εν.Το.Πο. Σύρο” για διατήρηση της δομής και δημιουργία Πολιτισμικού Κέντρου Παραμυθιών και Προφορικής Παράδοσης στο χώρο της.

Η πρόταση της Επιχείρησης, η οποία δεν έχει ακόμα εξεταστεί από την Επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού, περιλαμβάνει την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του ακίνητου της Παιδικής Βιβλιοθήκης, με ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο.

Οι στόχοι της “Εν.Το.Πο. Σύρο”

Με δεδομένο ότι η Παιδική Βιβλιοθήκη αποτελούσε για πολλά χρόνια έναν ενεργό οργανισμό που διεύρυνε τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την πνευματικότητά τους, συμβάλλοντας στη δημιουργική και ψυχαγωγική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, η Επιχείρηση κρίνει απαραίτητη τη συνέχιση της ύπαρξής της, όχι σε ευκαιριακή βάση, αλλά βάσει ενός πλήρους ωραρίου λειτουργίας.

Από την άλλη, σημειώνεται ότι το λαϊκό παραμύθι και όλες οι μοντέρνες καταγραφές και εκφάνσεις του είναι τρόπος διαπαιδαγώγησης και δημιουργικής ψυχαγωγίας. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν θέμα τους αυτή τη λειτουργία. Στην Παιδαγωγική, στην Ψυχολογία και στη Νευροεπιστήμη έχουν δημιουργηθεί ακαδημαϊκές έδρες, διατεινόμενες τα οφέλη του τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Ωστόσο έχει και μία ακόμα ιδιότητα, αυτή της Τέχνης, αφού είναι πρόγονος του θεάτρου και συγγενικός της μουσικής. Τέλος, αποτελεί τρόπο ψυχαγωγίας, αγωγό της ψυχής που την ενδυναμώνει προσφέροντας ανακούφιση από τα δεινά της καθημερινότητας, όπως και οι άλλες τέχνες.

Διατήρηση του δημιουργικού χώρου έκφρασης

Πρωταρχικός στόχος της Κοιν.Σ.Επ. είναι να διατηρηθεί ο δημιουργικός χώρος ελεύθερης έκφρασης της Παιδικής Βιβλιοθήκης, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα πολιτών του νησιού σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης σε διαρκή βάση. Επιθυμία των μελών της είναι η λειτουργία της μέχρι και επτά ημέρες την εβδομάδα, σε γόνιμο ωράριο. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την επαναλειτουργία της δομής δύο φορές την εβδομάδα με υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τις υπόλοιπες αρμοδιότητές τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Θάνο Φώσκολο κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, δεδομένης της υποστελέχωσης του τμήματος, που δεν επιτρέπει τον “δανεισμό” των υπαλλήλων του και την τοποθέτησή τους σε περισσότερες θέσεις ευθύνης.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της “Εν.Το.Πο. Σύρο” εμπεριέχονται επίσης εκπαιδευτικές δράσεις, ως παραγωγές της Κοιν.Σ.Επ. ή και με τη συνεργασία τοπικών οργανισμών, με ποικίλες θεματικές που αφορούν στα παιδιά και την ποιότητα ζωής: περιβαλλοντική συνείδηση, φιλαναγνωσία, κ.ά.. Στόχος της είναι να τη διανθίσει τόσο με βιβλία όσο και με συνεργασίες δικτύωσης με ομόλογους φορείς της Ελλάδας και της ΕΕ.

Πολιτιστικό κέντρο παραμυθιού και προφορικής παράδοσης

Η δράση αφορά στη λειτουργία διαρκών τμημάτων παραμυθιού, περιφερικών κύκλων σεμιναριακού τύπου αλλά και μαθημάτων master class, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, που θα καλύπτουν όλες τις ηλικίες, παιδιών και ενηλίκων, διαχωρισμένες λειτουργικά. Επίσης, θα δρομολογηθεί άμεσα εκστρατεία συλλογής συριανών λαϊκών παραμυθιών και άλλων κειμένων της προφορικής παράδοσης της Σύρου. Θα δημιουργηθεί ακόμα, ένας ειδικός κύκλος μελέτης των αρχαιοελληνικών μύθων. Πρόκειται για τους βραχυπρόθεσμους στόχους του εγχειρήματος. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι έχει ήδη δημιουργηθεί μία ομάδα ενήλικων παραμυθιού, μελετητών και αφηγητών, με επίσημη παρουσίαση σε κοινό, ενώ είμαστε έμπειροι στις παιδικές ομάδες δημιουργίας και δραματοποίησης παραμυθιών κατά τους σωστούς κανόνες, για τη Σύρο πρωτεργάτες.

Όσον αφορά στα διαρκή τμήματα παραμυθιού, πρόκειται για τμήματα και ομάδες, είτε μελέτης λαϊκού παραμυθιού με βάση έρευνας θεωρητικού υπόβαθρου, είτε εφαρμοσμένων μορφών αφηγηματικής τέχνης (ζωντανού κοινού, μουσική, ραδιοφωνική), είτε δραματοποίησης,. Το παραμύθι έχει πολλές εκφάνσεις έκφρασης και πραγμάτωσης, ανάλογα με την ηλικία ενασχόλησης. Στο παράρτημα θα βρείτε ενδεικτικό πρόγραμμα τμημάτων έτοιμα προς εφαρμογή.

Όσο για τα περιφερικά σεμινάρια, τα εργαστήρια και master class, αφορούν στην πνευματική και καλλιτεχνική θωράκιση των συμμετεχόντων σε περιορισμένους χρονικά κύκλους: αυτοσχεδιασμός, θεατρικό παιχνίδι, ορθοφωνία, κινησιολογία, σκηνογραφία, έμπνευση και κατασκευή κουστουμιών, μουσικοκινητική, κινησιολογία αλλά και οποιαδήποτε τέχνη εμμέσως βοηθάει σε αυτόν τον στόχο. Σκοπεύουμε να αναζητήσουμε την εμπράγματη συνεργασία ήδη υπαρχόντων φορέων και δασκάλων που υπάρχουν στη Σύρο και δευτερευόντως επαγγελματιών που ζουν εκτός του νησιού όταν η εξειδίκευση της γνώσης τους το απαιτεί.

Σχετικά με το εγχείρημα της συλλογής λαϊκών παραμυθιών και άλλων κειμένων της προφορικής παράδοσης της Σύρου, καθώς και αρχαίος ελληνικούς μύθους που την αναφέρουν, η Επιχείρηση επιδιώκει συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενθαρρυνθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την πολιτιστική τους κληρονομιά, και επιστημόνων του νησιού για να γίνει εμπεριστατωμένη καταγραφή κι ενδεχομένως έκδοση, τα κέρδη της οποίας θα διατεθούν για την τουριστική προβολή της Σύρου.

Αναφέρεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα καταρτίζονται κατ’ επιλογήν και όσο επιτρέπει το πρόγραμμά τους, αλλά με σταθερότητα και πειθαρχία στο στόχο. Τα τμήματα θα είναι σε συνάρτηση με την ηλικία και το επιμέρους αντικείμενο του εργαστηρίου.

Τέλος, μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία Φεστιβάλ παραμυθιού και επιμέρους διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, είτε ως παρουσιάσεις της εργασίας των συμμετεχόντων είτε με προσκεκλημένους φορείς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το Κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, όπως συμβαίνει ήδη σε εκτενώς σε τόπους της Ελλάδας.

Ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού

Μέσα από τη δράση της, η Κοιν.Σ.Επ. ευελπιστεί να συνδράμει στην τοπική ανάπτυξη μέσα από τις αρχές του πολιτιστικού τουρισμού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η οικονομική φιλοσοφία αυτού του εγχειρήματος βασίζεται εν μέρει στις αρχές του αντιπραγματισμού, δηλαδή της ανταλλακτικής οικονομίας, αλλά κυρίως στους ισχύοντες οικονομικούς γραπτούς και άγραφους νόμους. Οι υπεύθυνοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν πόρους από ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια, αλλά και χορηγίες και δωρεές ιδιωτών. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η λογιστική τακτοποίηση θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση την Κοιν.Σ.Επ., ενώ διευκρινίζεται ότι στόχος δεν είναι ο πλουτισμός, αλλά η ουσιαστική πραγμάτωση του στόχου με βιώσιμο τρόπο για όλους τους συντελεστές του, χωρίς αποθεματικό κέρδος, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος στις Κοιν.Σ.Επ.. Πρακτικά, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση αυτού του εγχειρήματος, θα συνεισφέρουν σε υλικά και άυλα αγαθά, προσφέροντας όχι απαραίτητα χρήματα αλλά επίσης υπηρεσίες και προϊόντα, με εμάς στον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό.

Θ. Φώσκολος: Αρνητικός σε δομές με εμπορικό χαρακτήρα

Από την πλευρά του, ο κ. Φώσκολος δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ότι η πρόταση της Κοιν.Σ.Επ δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου. Ωστόσο, εμφανίζεται αρνητικός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης οποιασδήποτε εμπορικής δραστηριότητες σε δομές του δήμου, οι οποίες είναι ανοιχτές προς τους πολίτες. “Οι περισσότερες Κοιν.Σ.Επ. είναι εμπορικού χαρακτήρα” εξηγεί, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης, όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν. “Αν η παροχή είναι δωρεάν και προστεθούν διάφορες δραστηριότητες, ίσως να το θέσουμε υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο δεν είμαι υπέρ να παραχωρείται σε ιδιώτες μία δομή δημοσίου χαρακτήρα”, υπογραμμίζει.

Σταδιακή λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Προσθέτει ακόμα ότι λόγω της υποστελέχωσης του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας και Αθλητισμού δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση μόνιμου υπαλλήλου για την κανονική λειτουργία της Βιβλιοθήκης. “Σκεφτόμαστε να την επαναλειτουργήσουμε σταδιακά, αρχικά με ένα συγκεκριμένο ωράριο, μειωμένο και μόλις ισορροπήσουν οι υπηρεσίες του δήμου, θα λειτουργεί με πλήρες ωράριο” τονίζει, καταλήγοντας ότι ο δήμος εξετάζει κάθε ενδεχόμενο για να δώσει οριστικές και όχι “δανεικές λύσεις”.