Σε 43.500 ευρώ το προϋπολογισθέν ποσό για την Α΄ Φάση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Αυστηρότητα στις δαπάνες διεκδίκησης

“Προληπτικού” χαρακτήρα οικονομική πολιτική ασκεί η νέα Δημοτική Αρχή σχετικά με το θέμα της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021, καθώς όπως διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θάνος Φώσκολος τα ποσά που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και με αυστηρά κριτήρια για να υπάρχει πολυπρόσωπο όφελος.

Ακόμη κι αν δεν καταγραφεί το ποθητό αποτέλεσμα για τη Σύρο, παρά το γεγονός πως προετοιμάζεται με συνέπεια για τον μεγαλεπίβολο στόχο, ο κ. Φώσκολος μιλώντας αναλυτικά για τα προϋπολογισθέντα ποσά, καθιστά ξεκάθαρο πως, σκοπός, πλην της διεκδίκησης του τίτλου, είναι να αποκομίσει κέρδος ο τόπος σε επίπεδο πολιτιστικής προβολής και τουριστικής ανάπτυξης.

Σύνταξη φακέλλου με 23.200 ευρώ

Προκειμένου να διασαφηνιστεί προς τους Συριανούς δημότες σε τί ακριβώς αφορά το ποσό των 43.500 ευρώ που έχει προβλεφθεί για τις ανάγκες της διεκδίκησης σε πρώτο επίπεδο, ο κ. Φώσκολος υπήρξε αναλυτικός, εξηγώντας πως, το ποσό για τη σύνταξη φακέλλου στην Α΄ Φάση, που ανέρχεται σε 23.200 ευρώ, έχει συμπεριληφθεί και θα δοθεί σε όποιον αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα για να διεκπεραιώσει το σημαντικό θέμα που ενδεχομένως να κατοχυρώσει τη συμμετοχή της Σύρου στη Β΄Φάση μετά τον Οκτώβριο του 2015. “Τη σύνταξη ενδέχεται να την κάνει καλλιτεχνικός διευθυντής, αν μία τέτοια συνεργασία κριθεί αναγκαία και προχωρήσει” δήλωσε ο κ. Φώσκολος, γνωστοποιώντας ότι έχουν υπάρξει επαφές με πρόσωπα, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει επιλογή. “Είχαμε επικοινωνία με κάποιο πρόσωπο, δεν γνωρίζουμε ακόμη τί πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε στάδιο που δουλεύουμε συστηματικά. Αν δεν υπάρξει κατάλληλος άνθρωπος και δεν μας πείσει για τη δουλειά του, δεν θα γίνει ανάθεση” ανέφερε κατηγορηματικά, διευκρινίζοντας πως, μπορεί για το πρώτο στάδιο, να αναζητηθούν άλλα πρόσωπα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Υποστήριξε δε, πως στην αντίθετη περίπτωση που ανατεθεί σε καλλιτεχνικό διευθυντή το συγκεκριμένο “έργο”, ακόμη και να μην υπάρξει η επιθυμητή έκβαση, το κέρδος της προβολής αλλά και των ιδεών που θα έχουν παραχθεί για την πολιτιστική παρουσίαση της Σύρου, θα είναι σημαντικό στο πεδίο των προτάσεων που θα μπορούν να καλλιεργηθούν για τον πολιτιστικό χαρακτήρα του τόπου. “Σίγουρα θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με ιδέες και προτάσεις για πολιτιστικές δράσεις με ευρωπαϊκή διάσταση και είναι πολύ σπουδαίο αυτό” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη πως, η ομάδα εργασίας θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο άμεσα, την παραχώρηση ενός γραφείου στο Βιομηχανικό Μουσείο ώστε όλες οι ενέργειες να αποκτήσουν πιο συστηματικό χαρακτήρα.

Υποστηρικτές και συμβουλευτικές υπηρεσίες

Στο ανωτέρω ποσόν, έρχονται να προστεθούν 10.300 ευρώ, τα οποία προορίζονται για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφερθούν από την Acultos όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προωθηθεί η πρόταση τη στιγμή της αξιολόγησης των προτάσεων, ενώ το τρίτο ποσόν, ύψους 10.000 ευρώ, αφορά στην προβολή συνολικά των πολιτιστικών δράσεων και ενεργειών μέσω social media αλλά και γραφείου Τύπου στην Αθήνα. “Η σύμβαση της Acultos είναι πολυετής (2014-2015). Ωστόσο, δεν έχει πληρωθεί ακόμη. Υποχρέωσή μας είναι να καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό” σημείωσε ο κ. Φώσκολος, εξηγώντας ταυτόχρονα, ότι, “Συστάθηκε μία ομάδα εργασίας για μέσα κοινωνικής δικτύωσης” και ρόλος της θα είναι “η προβολή όλων των θεμάτων που αφορούν στον Πολιτισμό της Σύρου, άρα και τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας”.

Υπογράμμισε δε, πως το ποσό αυτό, θα δοθεί αν και εφόσον αποδειχθεί μετά την τρίμηνη εθελοντική παρουσία της εν λόγω ομάδας, ότι αξίζει να αναπτυχθεί συνεργασία. “Και σε αυτήν την περίπτωση, τα άτομα που θα δοκιμασθούν, θα αμείβονται με ένα χαμηλό κόστος αν ληφθεί σχετική απόφαση”.

“Δεν είναι πεταμένα λεφτά”

Επιθυμώντας να τονίσει πως θα γίνει συνετή οικονομική διαχείριση σε αυτό το πλαίσιο που περιέγραψε παραπάνω, υπογράμμισε επιπρόσθετα, πως, “Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι τα 43.500 ευρώ είναι πεταμένα λεφτά στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε. Όμως, πιστεύω σαφώς πως είναι ένα σεβαστό ποσόν, αλλά με τα συγκεκριμένα χρήματα, έχουμε μία προβολή που ούτως ή άλλως, θα αναγκαζόμουν ως αρμόδιος αντιδήμαρχος να την πραγματοποιήσω για την εξωστρέφεια του Πολιτισμού της Σύρου. Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει, κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση της προβολής κι ανάπτυξης του νησιού. Μέσα από την ανάπτυξη θα δημιουργηθούν υποδομές για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και μέσα από την προβολή θα αυξηθεί ο Τουρισμός και θα ενισχυθεί η τοπική αγορά” υποστήριξε, απαντώντας και σε πιθανή κριτική που δεν αποκλείεται να ασκηθεί από οποιαδήποτε πλευρά. Στη γενικότερη προσπάθεια πάντως, προσθέτει πως, “ένθερμος υποστηρικτής είναι και ο Ανδρέας Γιαλόγλου που συμμετέχει ενεργά καθώς επί της προηγούμενης θητείας τέθηκε ο στόχος”.

“Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”

“Εμμένω στη θέση που εξέφραζα και προεκλογικά, προτού γνωρίζω αν θα εκλεγώ και αν θα αξιοποιηθώ σε κάποια θέση” πρόσθεσε ακολούθως, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την υποδομή να στηρίξουμε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Θεωρώ όμως ότι η πολιτική που ασκούμε και οι κινήσεις μας, βοηθούν στην έγκαιρη υλοποίηση αυτής της υποδομής. Έχοντας τη θέση του αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτισμού, προσπαθώ να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο θεσμός για εμένα είναι ένα από τα πιο σημαντικά “εργαλεία” προβολής της Σύρου. Όχι μόνο τουριστικά, αλλά και για το πεδίο της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού”. Ανέφερε δε, ότι, “το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι πως, είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση και της Ευρώπης και γι αυτό μπορούμε να διεκδικήσουμε τον τίτλο”.

Πρόταση συνεργασίας προς τα δημοτικά συμβούλια των νησιών

Βάσει των τελευταίων δηλώσεων σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, είχε αναφερθεί ξεκάθαρα ότι απαιτείται η συμμετοχή και η υποστήριξη της προσπάθειας, από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Κληθείς ο αντιδήμαρχος να ενημερώσει σχετικά για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εν λόγω επικοινωνία και μία πιθανή συνεργασία, απάντησε, “Πέρα από προσωπικές επαφές έχει συνταχθεί το σχέδιο που θα σταλεί στα δημοτικά συμβούλια των άλλων νησιών. Με νέα απόφασή μας, θα προωθηθεί στους Δήμους ώστε να συζητηθούν τα θέματα που προτείνουμε για να πάρει σάρκα και οστά όλο το κομμάτι των επαφών που έχουν γίνει ως σήμερα, από τον δήμαρχο και την ομάδα εργασίας”.