Απάντηση της Κίνησης Πολιτών Σύρου στη Δημοτική Αρχή για το θέμα της παραλίας της Βαρβαρούσσας

"Για το καλό του τόπου θα προτείναμε στον δήμαρχο να διαβουλευτεί με την κοινωνία"

  • Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2015 - 13:40

Καυστική απάντηση δίνει η Κίνηση Πολιτών Σύρου στην ανακοίνωση της Δημοτική Αρχής αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης χώρου στην παραλία της Βαρβαρούσσας σε ιδιώτη για αξιοποίηση - εκμετάλλευση. 

Αυτούσια η ανακοίνωση της ελάσσονος μειοψηφίας 

Εντυπωσιαστήκαμε από το “θάρρος” του δημάρχου να εκδώσει ανακοίνωση με μοναδικό σκοπό να κατηγορήσει την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ ότι «εκμεταλλεύτηκε ομάδα ανθρώπων που αντιτίθεται στην εμπορευματοποίηση ή εκμετάλλευση της παραλίας της Βαρβαρούσας» και ότι αντιπολιτεύεται «χωρίς γνώμονα το καλό του τόπου».

  • Όταν «καλό του τόπου» είναι η επιλεκτική μνημόνευση γνωμοδοτήσεων και (αποσιώπηση ή) απόκρυψη συγκεκριμένης γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου στην οποία αναφέρεται «….δεν είναι νόμιμο ούτε σκόπιμο να δημοπρατηθούν χώροι στην παραλία της περιοχής Βαρβαρούσα»,

  • Όταν «καλό του τόπου» είναι το δημοτικό συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις χωρίς διάλογο με την κοινωνία,

  • Όταν «καλό του τόπου» είναι να μην ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι γι΄ αυτά που καλούνται να ψηφίσουν,

  • Όταν «καλό του τόπου» είναι να προσπαθείς να πείσεις για την νομιμότητα μιας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που αποφάσισε με μικρή πλειοψηφία την μίσθωση τμήματος της παραλίας της Βαρβαρούσας και δεν μπορείς να δεις την ουσία,

  • Όταν το «καλό του τόπου» εμφανίζεται να εκπροσωπείται μόνο από τον Δήμαρχο,

  • Όταν «καλό του τόπου» θεωρείται η νομιμοφανής “ομπρελοποίηση” μιας παρθένας παραλίας στο όνομα μιας ουσιωδώς ατεκμηρίωτης και μάλλον ιδεοληπτικής αντίληψης περί “ανάπτυξης”,

Τότε, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ δεν στηρίζει αυτή την εκδοχή του «καλού για τον τόπο».

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ δεσμεύτηκε τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές ότι θα ενημερώνει του συριανούς πολίτες και δεν θα κρύβει την αλήθεια και αυτό πράττει, με κάθε μέσον που διαθέτει, με κάθε τρόπο που θεωρεί πρόσφορο.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ έχει δηλώσει προεκλογικά με απόλυτη σαφήνεια την αντίθεσή της στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των παραλιών μας. Στο πρόγραμμα μας αναφέρεται ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία του δημόσιου χώρου. Το ενδιαφέρον μας λοιπόν δεν είναι ευκαιριακό, όπως πονηρά η δημοτική αρχή θέλει να παραπλανήσει τους συμπολίτες μας με ανυπόστατες κατηγορίες.

Αντί της έκδοσης ανακοινώσεων, θα προτείναμε στον Δήμαρχο να διαβουλευτεί με την κοινωνία. Οι εκλογές τελείωσαν πριν ένα χρόνο. Ο Δήμαρχος και η νέα δημοτική αρχή εκλέχτηκαν σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”, ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο ενισχύει ένα αντιδημοκρατικό, συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, που προφανώς δεν προάγει τον διάλογο, τις συγκλίσεις, τις συναινέσεις.

Οι αποφάσεις, όμως, για την ανάπτυξη ενός τόπου, χρειάζονται συναινέσεις και προσπάθεια για ομόφωνες κατά το δυνατόν αποφάσεις, δεν είναι υπόθεση ενός. Η δημοκρατία χρειάζεται διάλογο, όχι κραυγές, όχι αβασάνιστους επιθετικούς προσδιορισμούς.Οι πολίτες κρίνουν.