Σήμερα η έναρξη των εργασιών από ύψος του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Αρχή έργου ανάπλασης παραλίας Ερμούπολης

Τα πρώτα θεμέλια της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης τίθενται σήμερα, με τις εργασίες του μεγαλόπνοου για τη Σύρο, έργου, να ξεκινούν από το ύψος του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, με την έναρξη αυτών, σήμερα εφαρμόζονται και οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τις οποίες οφείλουν να τηρούν οι οδηγοί οχημάτων και δικύκλων, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη κυκλοφοριακή σύγχυση.

Το σύνολο των αλλαγών που θα ισχύσουν στην κυκλοφοριακή ροή περιλαμβάνεται στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο που διένειμαν το πρωί του Σαββάτου στις καφετέριες της παραλιακής ζώνης ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός από κοινού με άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να πληροφορηθούν οι δημότες του νησιού για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην Α΄ Φάση υλοποίησης του έργου.

Υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις που παρουσιάζονται και στις σχετικές αφίσες που συνοδεύουν το άρθρο, δεν σχετίζονται με τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν τη θερινή περίοδο από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Νέα πνοή για όλο το νησί

Αναφορικά με την έναρξη του έργου, μίλησε στην εφημερίδα ο κ. Μαραγκός. “Είναι ένα έργο που το ακούγαμε, το θέλαμε αλλά δεν το βλέπαμε. Η ιστορία του έργου της ανάπλασης έχει ένα παρελθόν περίπου δεκαετές. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει άρδην την εικόνα του πιο κεντρικού σημείου της πόλης και έχει ουσία για όλο το νησί” τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως, η ανάπλαση της παράκτιας ζώνης, είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2011, ωστόσο, παρέμενε σε εκκρεμότητα το κομμάτι των αδειοδοτήσεων. “Όταν αναλάβαμε υπήρχε η δυνατότητα να υλοποιηθεί μόνον στη θεωρία. Επιταχύναμε τις ενέργειές μας και κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσει σήμερα η υλοποίησή του”, ανέφερε, προσθέτοντας παρακάτω πως, “καταφέραμε σε έξι μήνες να παρουσιάσουμε ένα έργο με απόλυτη ωριμότητα”. Ακολούθησε η δημοπράτησή του, ενώ στη συνέχεια, όπως υπενθύμισε ο ίδιος, “τον Απρίλιο καταφέραμε και εξασφαλίσαμε τους περιβαλλοντικούς όρους από το νυν ΥΠΑΠΕΝ και κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός”.

Με στόχο την ανάπτυξη της Σύρου, ο δήμαρχος εξήγησε ακολούθως, πως το συγκεκριμένο έργο, “είναι ένα εξ αυτών που θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων δύο – τριών ετών και τα οποία θα βοηθήσουν ώστε το νησί μας αν μη τί άλλο, σε επίπεδο υποδομών να αλλάξει επίπεδο ώστε να υπάρξει οικονομική και τουριστική ανάπτυξη”.

Πέραν των υποδομών όμως, υποστήριξε ότι απαιτείται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πως, “η επιχειρηματικότητα στη Σύρο δείχνει ότι έχει σφυγμό και σε ένα μεγάλο κομμάτι της, διατηρεί μία καλή επιχειρηματική κουλτούρα. Αυτό που χρειάζεται είναι μία γενικότερη συστράτευση δυνάμεων”.

“Ο κόσμος είναι αποφασισμένος να συμβάλει στην υλοποίησή του”

Πέραν των ανωτέρω, ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι, αν και “ο σωστός χρόνος υλοποίησής του θα ήταν τον χειμώνα, ωστόσο, αυτό ήταν αδύνατο λόγω του ότι δεν υπήρχαν οι αδειοδοτήσεις”. Ως εκ τούτου, και καθώς δεν πρέπει να χαθεί η χρηματοδότηση, με συντονισμένες ενέργειες και συλλογική κατανόηση των αντικειμενικών δυσκολιών που θα προκύψουν από την εξέλιξη των εργασιών, αφού ένα τμήμα της παραλίας σταδιακά θα μετατραπεί σε εργοτάξιο, οφείλει σύσσωμη η Συριανή κοινωνία να στηρίξει την υλοποίησή του. “Πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλος Δεκεμβρίου του 2015. Σε αντίθετη περίπτωση χάνονται οι πόροι και άρα, απεμπολούμε μία δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο έργο, μην έχοντας τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να το υλοποιήσουμε, γιατί στο νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων” εξήγησε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως, το έργο – βάσει του ότι ο χρόνος υλοποίησής του, συμπίπτει με την καλοκαιρινή περίοδο – θα προχωρά τμηματικά. “Μετά από διαβουλεύσεις, συζητήσεις αλλά και την προχθεσινή ενημέρωση στα καταστήματα που μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό, διαπίστωσα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει το έργο και ο κόσμος είναι αποφασισμένος να συμβάλει κάνοντας υπομονή ώστε και με σωστή ενημέρωση να βοηθά στην εξέλιξή του”, δήλωσε ο ίδιος, καταλήγοντας πως, “Θα είμαστε καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών παρόντες και είμαστε σε συνεννόηση με την Αστυνομία και τη Λιμενική Αρχή, δυνάμεις των οποίων θα βρίσκονται σε βασικά σημεία της πόλης ώστε να υπάρχει προληπτική αστυνόμευση, αλλά και κατασταλτική αν αυτή κριθεί αναγκαία”.

Ετικέτες: